用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 08/09迦南k1會下午班(九龍塘金巴倫道)
樓主: midcochow
go

08/09迦南k1會下午班(九龍塘金巴倫道) [複製鏈接]

edvychan

原來你囝囝係細囝, 學校好似會分3個組別interview, 如1-4月出生, 5-8月, 同9-12月出生. 你囝囝應該係9-12月o個組interview, 我記得之前老師問我囡囡叫咩名, 幾多歲, 另外又會比d 動物字o吉佢認吓, 睇吓佢知唔知係乜動物, 又會比d 玩具佢哋玩吓砌吓, 睇吓佢d 專注力同砌唔砌到等等.  另外亦有問家長小小問題, 希望幫到你啦

原文章由 Edvychan 於 08-1-16 16:56 發表
hi midcochow,

我囝囝而家都差唔多2歲4個月,你知唔知interview問d問題會唔會深d呢?係咪睇月份嚟問唔同問題o架,唔該?

早晨各位,

midcochow,
我囡囡係細女, 佢好多野講架, 我想轉另一間playgroup 比佢地返, 所以搵緊資料。

edvychan,
我唔知道細女/仔會分時間interview, 我申請時是 11月頭, in 就11月尾。 唔同老師會考唔同野, 不過都係問小朋友叫咩名, 幾多歲, 同行的家長係邊果,  另外又會比d 動物字咭, 睇吓知唔知係咩動物, 又會比d 玩具佢哋玩吓砌吓。
應該無咩問題, 除非佢full晒, 而且你小朋友依家2歲4個月應對都ok, 我囡囡同佢朋友仔果陣都係得 23 個月多d。
我係琳琳豬個媽咪......叫肥妹媽咪琳琳豬 2005 年 12 月 19 日出世﹗

fanny 豬豬

你就好啦, 囡囡o甘快就識講o甘多嘢, 唔知點解我o個個成日學嘢都慢過d, 人哋通常13個月一定識行, 我囡囡就要成15個月 , 至於講嘢, 我覺得佢比以前哥哥慢d, 以前哥哥依個時間都已經識講句子, 但妹妹返而只係識講兩至3個字嘅嘢, 仲未係好識講句子, 希望佢上到幼稚園學嘢唔會太慢啦.

原文章由 fanny豬豬 於 08-1-18 10:49 發表
早晨各位,

midcochow,
我囡囡係細女, 佢好多野講架, 我想轉另一間playgroup 比佢地返, 所以搵緊資料。

edvychan,
我唔知道細女/仔會分時間interview, 我申請時是 11月頭, in 就11月尾。 唔同老師會考唔同野, 不 ...

hi midcochow,

唔該哂,小朋友個個發展都唔同,我個囝都係返咗n1後,先開始多嘢講,係好明顯o既,我諗同同輩相處,係有助佢地溝通能力,放心la

原文章由 midcochow 於 08-1-18 12:28 發表
fanny 豬豬

你就好啦, 囡囡o甘快就識講o甘多嘢, 唔知點解我o個個成日學嘢都慢過d, 人哋通常13個月一定識行, 我囡囡就要成15個月 , 至於講嘢, 我覺得佢比以前哥哥慢d, 以前哥哥依個時間都已經識講句子, 但妹妹返 ...

hi fanny,

唔該哂你地指教,希望囝囝掂la

原文章由 fanny豬豬 於 08-1-18 10:49 發表
早晨各位,

midcochow,

edvychan,
我唔知道細女/仔會分時間interview, 我申請時是 11月頭, in 就11月尾。 唔同老師會考唔同野, 不 ...

midcochow

佢比同年的小朋友, 佢講野比較快, 歲半都自己用筷子夾野食(我地無叫佢用, 係佢見到我地用, 佢又用, 用用下又OK喎), 不過行路同跑步就無咁叻。 屋企人全是大人, 佢最細的堂家姐都F.5, 最細的表哥, 表姐都小一及小二, 可能係咁, 所以比較老積, 太有自己性格。依家你會覺得佢好叻好得意, 但大個D 就唔係咁諗。
我係琳琳豬個媽咪......叫肥妹媽咪琳琳豬 2005 年 12 月 19 日出世﹗

等我統計吓而家有幾多個家長係選迦南先:

1)  Midcochow - 囡囡 - 下午班
2)  Fanny 豬豬  - 囡囡 - 下午班
3)  Poohbb_hk - 囡囡 - 上午班
4)  richwong    - 仔仔  - 下午班 - 考慮是否
                                                           入讀
5)  熊媽媽           - 囡囡  - 下午班 - waiting
                                                interview
6)  Edvychan    - 仔仔  - 下午班 - waiting
                                                interview

[ 本文章最後由 midcochow 於 08-1-22 17:25 編輯 ]

明天in la,希望佢ok la

原文章由 midcochow 於 08-1-22 17:23 發表
等我統計吓而家有幾多個家長係選迦南先:

1)  Midcochow - 囡囡 - 下午班
2)  Fanny 豬豬  - 囡囡 - 下午班
3)  Poohbb_hk - 囡囡 - 上午班
4)  richwong    - 仔仔  - 下午班 - 考慮是否
                         ...

Edvychan,

祝你成功﹗

我地今日收到信嚕...

下午k1....25號要註冊....

但係我唔係好明點解今日先收信

但咁快就要註冊

但其實我想轉上午 唔知得唔得呢

因為咁樣我地d時間會好用d~

熊媽媽,

我地都係咁架, 收信後兩至三日就叫我地交留位費。 轉上午班唔係唔得, 不過多數要waiting list。 多數之前interview 的小朋友都選是上午班。

Hi Fanny豬豬..

頭先睇翻你之前個POST...你話問過徐主任, 佢話讀下午好d, 因為上午班同下午班的老師都係咁多, 但下午班比較少人, 所以選下午班返。.....我想問吓你記唔記得下午班係咪會比上午班多半小時?
同埋返學時間係點架... THANKS

原文章由 fanny豬豬 於 08-1-24 14:23 發表
熊媽媽,

我地都係咁架, 收信後兩至三日就叫我地交留位費。 轉上午班唔係唔得, 不過多數要waiting list。 多數之前interview 的小朋友都選是上午班。

熊媽媽

你講得無錯呀, 下午班返學時間真係多上午班半個鐘頭, 如我無記錯, 上午班係返9:00放12:00, 而下午班就一定係1:15-4:45分(下午班一定無錯, 因為之前我大仔都係返下午班).  

原文章由 熊媽媽 於 08-1-24 16:54 發表
Hi Fanny豬豬..

頭先睇翻你之前個POST...你話問過徐主任, 佢話讀下午好d, 因為上午班同下午班的老師都係咁多, 但下午班比較少人, 所以選下午班返。.....我想問吓你記唔記得下午班係咪會比上午班多半小時?
同埋返學 ...

hi

我地最後無去in到,因為得pm揀,am 要waiting list,因為小朋友有小小唔舒服,加上我地都諗緊其他offer,有啟思,york 同 st. nicholas,我地都in咗嘉林邊度果間迦南,收咗am,我問過金巴倫道d間,佢話如果小朋友咁樣,可以讀住果邊果間先,d邊有位可以再申請轉過嚟,咁我地咁唔in law,而家都唔知點揀??

Dear All :

今日見書包有張入數紙係交Sept k1留位費 ,30/1前交$660,我已回覆不會繼續升讀,囡囡金巴倫道AM Class。即係上午校有位剩

hi hugub,

你囡囡係度讀開n1o架?點解唔繼續升讀呀?可唔可以分享吓你對間學校o既感覺呀?

原文章由 hugub 於 08-1-26 13:58 發表
Dear All :

今日見書包有張入數紙係交Sept k1留位費 ,30/1前交$660,我已回覆不會繼續升讀,囡囡金巴倫道AM Class。即係上午校有位剩

原文章由 Edvychan 於 08-1-26 15:31 發表
hi hugub,

你囡囡係度讀開n1o架?點解唔繼續升讀呀?可唔可以分享吓你對間學校o既感覺呀?

Edvychan:

其實金巴倫道迦南幾好架, 老師超有愛心, 我囡囡比以前醒左好(沖涼仲識唱歌仔) , 我 like 迦南

因為迦南冇小學,所以我考左幾間有小學backup既 K1 , 我囝囝以前讀 SC 就係冇小學所以好踢腳, 而家囡囡都係保險 D 。

香港真光中學(幼稚園) VS 迦南 , 所以就轉真光 ..

hi hugub,

噢,原來係咁,有小學直升o既當然係好d la,我而家仲心大心細揀邊間,好煩呀

原文章由 hugub 於 08-1-28 10:06 發表

Edvychan:

其實金巴倫道迦南幾好架, 老師超有愛心, 我囡囡比以前醒左好(沖涼仲識唱歌仔) , 我 like 迦南

因為迦南冇小學,所以我考左幾間有小學backup既 K1 , 我囝囝以前讀 SC 就係冇小學所以好踢腳, 而家囡囡都 ...

Edvychan

你嘅擔心我都好明白, 因為我都係過來人, 之前我都為我大仔諗左好多間有backup 嘅幼稚園, 但係有d 冇backup 嘅小學, 我又好鐘意, (如九龍塘小學, 聖芳濟各英文小學等).  當然有backup 嘅幼稚園唔駛煩, 一條龍一定好o架, 但係我哋最終選擇左冇小學backup 嘅迦南, 因為仔仔係o甘多間幼稚園interview 入面, 最鐘意依間, 亦係唯一係整個interview 過程入面冇哭過, 仲玩得好開心, 見到仔仔o甘鐘意依間學校, 我哋就決定選cannan.

雖然到現在仔仔已在cannan 畢業左半年, 但佢成日都提起幼稚園d 老師, 最好笑係成日迫我哋睇佢幼稚園畢業o個隻dvd.
而且以我所知, cannan 嘅畢業生很多都可以很順利入到自己所考嘅小學, 這一點可能係因為cannan 比一般幼稚園教高半級, 所以係考小學方面, 對一般cannan 嘅學生o黎講可以話係easy job.
其實無論你點選擇, 我相信你都係為你小朋友好, 所以唔好比太大壓力你自己, 放鬆d啦..

原文章由 Edvychan 於 08-1-28 15:57 發表
hi hugub,

噢,原來係咁,有小學直升o既當然係好d la,我而家仲心大心細揀邊間,好煩呀

HELLO

[quote]原文章由 midcochow 於 08-1-29 00:49 發表
Edvychan

我2月1日插班N1(Pm)(MOON GROUP)好緊張呀!
‹ 上一主題|下一主題