用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 08/09迦南k1會下午班(九龍塘金巴倫道)
go

08/09迦南k1會下午班(九龍塘金巴倫道) [複製鏈接]

hi, 各位媽咪好呀, 我小朋友會係o黎緊九月開學讀k1(下午班), 所以想提早係度同各位家長打個招呼先. 我小朋友係囡囡, 之前因為哥哥都係讀迦南(剛升小一), 知道入面教學,老師係點, 所以決定幫囡囡報哥哥o個間. 你哋呢? 點解選迦南呀? 你哋小朋友係囝囝定囡囡呀?
   0    0    0    0

原文章由 midcochow 於 08-1-3 11:27 發表
hi, 各位媽咪好呀, 我小朋友會係o黎緊九月開學讀k1(下午班), 所以想提早係度同各位家長打個招呼先. 我小朋友係囡囡, 之前因為哥哥都係讀迦南(剛升小一), 知道入面教學,老師係點, 所以決定幫囡囡報哥哥o個間. ...

你好~ 我想請問你仔仔升到邊間小學呀?係自己敲門定係大抽獎呢?同埋佢d同學仔又升到邊d學校呢?我想做個參考...因為我有在想給我女兒讀這間學校...我地將會響11號interview嚕~希望你可以分享一下你對這學校的感覺~ 唔該你~!

可否分享interview考甚麼. 謝謝

3lamma

原文章由 midcochow 於 08-1-3 11:27 發表
hi, 各位媽咪好呀, 我小朋友會係o黎緊九月開學讀k1(下午班), 所以想提早係度同各位家長打個招呼先. 我小朋友係囡囡, 之前因為哥哥都係讀迦南(剛升小一), 知道入面教學,老師係點, 所以決定幫囡囡報哥哥o個間. ...

Hello midcochow,

我也幫仔仔留了位, 仍考慮是否九月入讀.
可否介紹多D迦南的情況(教學方式,  小朋友是否鍾意返學及老師, 學校雜費, 課外活動, 升小一等....

Thanks a lot!!

熊媽媽,

我仔仔而家入左播道書院讀p.1, 係自己考入去的(因為係直資), 仲要係第一round 已經收左, :loveliness: 至於其他幼稚園同學派去邊間學校, 因為佢哋都會大抽獎同考私校, 而且讀得迦南嘅, 真係來之四方八面. 不過以我所知我仔仔以前最好o個幾個同學都會考私校(大部份考九龍塘小學), 之後就再大抽獎, 不過佢哋因為都係住o向九龍塘區(多名校), 所以大抽獎時, 佢哋大多都可以抽到自己鐘意嘅學校(la salle & maryknoll), 不過其實我覺得唔好用此去比較, 因為好似我o甘唔係住係九龍塘區, 大抽獎要抽其他區, 真係會好難中. 不過當然睇番父母想子女o向乜嘢環境學習啦.

p.s : 另外想問你囡囡點解o甘遲先interview 嘅, 我小朋友上年10月已interview

考試?... ..... ... 真係唔係太記得, 只係記得佢哋會分年齡同月份去interview(好似每3個月一group), 其實o甘樣都幾好, 因為我囡囡係細女(11月出生), 所以如果interview 時係有大仔大女嘅話, 我小朋友一定fail.

另外,  家長係同小朋友一齊interview 的, 你大可放心, 老師會首先問小朋友叫咩名, 幾多歲, 另外又會比d 動物字o吉佢哋認吓, 問吓小朋友知唔知係乜動物, 又會比d 玩具佢哋玩吓砌吓, 睇吓佢d 專注力同砌唔砌到等等.  希望幫到你啦.

原文章由 3lamma 於 08-1-3 20:45 發表
可否分享interview考甚麼. 謝謝

3lamma

richwong,

你小朋友都留左位, 點解仲要諗讀唔讀呀?
其實我囝囝因為已經剛升小一, 所以今年迦南會唔會有什麼大轉變就真係唔係太清楚, 不過之前我囝囝讀嘅時候就真係好開心, 又好鐘意入面d 老師, 成日都會係度提住d 老師點好點好, 唯一唔係太理想嘅係太少親子活動, 不過依樣嘢以我所知, 今年已有大改善, 因為以前無親子christmas party, 反而今年有, 所以我覺得其實係一件好事.

至於教學方式, 其實你要嘅教學方式係點呀? 因為好似好抽象o甘 , 不過迦南教學有佢嘅一套, 佢哋會有字o吉比小朋友拿回家同家長一齊溫習(3年都會有), 另外k1 已有功課, 當然係好easy o個d 啦, 如劃吓線等等, 但上到k2下學期就開始有默書,有作句, k3 就更加要默句子, 寫週記, (因為迦南比起出面幼稚園係教高半年的)其實可能聽落會覺得好似好辛苦o甘, 但唔知點解d 小朋友無依種壓力同辛苦(全校大部份小朋友都係o甘), 仲會好開心返學,  依個亦係我欣賞迦南教學嘅其中一種. 因為可能係活動教學關係, 所以而家囡囡我都會比佢考迦南就係依個原因, 而且學校係會將小朋友同k2, k3 d 小朋友一齊玩遊戲, 學習點樣同d 大姐姐同小弟弟相處, 所以o個時我囝囝係學校大部份小朋友都可以認識晒.

另外課外活動就通常都要比錢的, 不過時間我哋唔係好夾, 所以都無留係學校學, 只有小童軍我有比我小朋友參加. 其餘活動就有畫畫, 跳舞, 唱歌呀都有.

其實學校亦有很多機會比小朋友出外學習, 有去海洋公園參觀, supermarket, 交通城, 圖書館, 牙齒保健中心等等.

原文章由 richwong 於 08-1-4 13:13 發表
Hello midcochow,

我也幫仔仔留了位, 仍考慮是否九月入讀.
可否介紹多D迦南的情況(教學方式,  小朋友是否鍾意返學及老師, 學校雜費, 課外活動, 升小一等....

Thanks a lot!!

...

hi midcochow

thanks呀! 你仔仔好叻仔呀~自己考入家長心儀的學校~真係開心到不得了~恭喜你呀~! 我希望我女女幾年後都可以咁樣考到啦^^

係因為我好遲先交表~so先至咁遲interview囉~希望成功啦!

原文章由 midcochow 於 08-1-5 11:27 發表
熊媽媽,

我仔仔而家入左播道書院讀p.1, 係自己考入去的(因為係直資), 仲要係第一round 已經收左, :loveliness: 至於其他幼稚園同學派去邊間學校, 因為佢哋都會大抽獎同考私校, 而且讀得迦南嘅, 真係來之四方八面.  ...

熊媽媽

原來係o甘, 唔怪之得你現在才interview, 我都希望你囡囡考到迦南, o甘幾時咪可能有機會同我囡囡一班囉...... 係度預祝你成功先.

原文章由 熊媽媽 於 08-1-5 17:59 發表
hi midcochow

thanks呀! 你仔仔好叻仔呀~自己考入家長心儀的學校~真係開心到不得了~恭喜你呀~! 我希望我女女幾年後都可以咁樣考到啦^^

係因為我好遲先交表~so先至咁遲interview囉~希望成功啦!

...

Hello! 我囡囡今年9月都係讀迦南k1(九龍塘金巴倫道)..不過係上午班 :loveliness:

poohbb

你囡囡張相好靚女呀,  原來你囡囡讀上午校, 不過cannon去到k3 都要轉為下午校, 都時可能我哋兩個囡囡都會有機會同一班wor.

原文章由 poohbb_hk 於 08-1-8 21:03 發表
Hello! 我囡囡今年9月都係讀迦南k1(九龍塘金巴倫道)..不過係上午班 :loveliness:

大家好, 我囡囡同佢個朋友仔都係今年讀k1 下午班。 點解選迦南?  係我囡囡返緊個間 playgroup 同我講這間學校比較好(有學卷制), 而且學校環境都幾好, 所以我地選了迦南讀。原先都想比囡囡讀上午班, 但我地問過徐主任, 佢話讀下午好d, 因為上午班同下午班的老師都係咁多, 但下午班比較少人, 所以我地選下午班返。
我係琳琳豬個媽咪......叫肥妹媽咪琳琳豬 2005 年 12 月 19 日出世﹗

fanny

好開心呀, 又多2個小朋友讀cannon 下午班,   大家真係要多d 聯絡入o黎傾吓計先得呀, 係呢? 你小朋友係邊度返playgroup 呀, 係咪要日日返o個種呀? 我都有比我囡囡返playgroup, 不過由於我要返工, 所以平日冇時間帶佢返, 所以都係幫囡囡選一些一個星期先返一日嘅playgroup. 其實我冇諗過返playgroup 可以學到d 乜, 反而係希望佢習慣同其他小朋友相處.

原文章由 fanny豬豬 於 08-1-11 10:35 發表
大家好, 我囡囡同佢個朋友仔都係今年讀k1 下午班。 點解選迦南?  係我囡囡返緊個間 playgroup 同我講這間學校比較好(有學卷制), 而且學校環境都幾好, 所以我地選了迦南讀。原先都想比囡囡讀上午班, 但我地問過徐主任 ...

我表姐個囝囝都係o向cannon讀k1, 不過係讀上午班, 佢哋下個星期二會有觀課堂, 所以我托左我表姐幫我問一下cannon 個主任, 因為我想知道cannon 轉左學卷制之後, 係教學上面會否有改變. 到時如果收到風, 我再向大家報告呀.

今朝我表姐已報料給我啦, 佢話主任同佢講, 學校唔會因為有學卷而改變學校教學方針, 以前有嘅默書, 週記等等通通都冇變, 不過個名唔係叫默書, 叫"考考記憶力"等等, 而且學校仲會再比多d 訓練給小朋友, 如show & talk 等,主任仲話以前冇o甘多嘅親子活動, 而家反而會多d, 而且以前一年先有一次嘅觀課, 而家都會一年有幾次tim, 實行比家長真正了解小朋友係學校上堂嘅情況, 照o甘睇, 學校好似似乎真係有進步多過退步, 所以我而家放心晒.

Hi, midcochow

我囡囡同佢朋友仔都有返playgroup, 我地返平日(我都要返工, 所以由姐姐(工人)帶她返), 我地返果間都半年, 係迦南附近。

我比佢返 playgroup 時都無諗過佢可以學到d 乜, 都係希望佢習慣同其他小朋友相處(因為佢比較慢熱同怕陌生人)。 你係邊度返playgroup? ok 嗎?
我係琳琳豬個媽咪......叫肥妹媽咪琳琳豬 2005 年 12 月 19 日出世﹗

fanny 豬豬

我而家返o個個playgroup 係o向mongkok o個邊, 叫one world ctr, 其實都冇話好唔好, 因為一星期先返一日, 真係想佢學到嘢都難, 不過志在佢係英文playgroup, 而且小班教學, 所以想比囡囡試吓玩, 等佢適應吓冇我哋陪佢係點lor.  
我囡囡都係好慢熱, (唔知係咪依家d 女仔係慢熱d 呢?)  係呢, 你囡囡係大囡定細囡呀? 多唔多嘢講呀? 死啦, 我囡囡而家仲未識講句子, 我都好擔心佢上到幼稚園唔知會點   

原文章由 fanny豬豬 於 08-1-16 13:11 發表
Hi, midcochow

我囡囡同佢朋友仔都有返playgroup, 我地返平日(我都要返工, 所以由姐姐(工人)帶她返), 我地返果間都半年, 係迦南附近。

我比佢返 playgroup 時都無諗過佢可以學到d 乜, 都係希望佢習慣同其他小朋友 ...

因為遲報,我個囝嚟近都會in 迦南k1 pm,唔知收唔收呢,會唔會有機會同你地小朋友做同學仔呢?

edvychan

hi, 歡迎你加入我哋大家庭, 希望你囝囝interview 成功啦.

原文章由 Edvychan 於 08-1-16 15:09 發表
因為遲報,我個囝嚟近都會in 迦南k1 pm,唔知收唔收呢,會唔會有機會同你地小朋友做同學仔呢?

hi midcochow,

我囝囝而家都差唔多2歲4個月,你知唔知interview問d問題會唔會深d呢?係咪睇月份嚟問唔同問題o架,唔該?

原文章由 midcochow 於 08-1-16 16:47 發表
edvychan

hi, 歡迎你加入我哋大家庭, 希望你囝囝interview 成功啦.
‹ 上一主題|下一主題