用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中一問
go

升中一問 [複製鏈接]

我個仔在樂華xx教小學讀緊P.5,佢好心散但本質唔壞,成績一直唔掂,又無補習又無參加其他課外活動(因經濟同放學後安全問題,我地要返工),出年要選中學,十分希望大家幫手選擇(最好教我填次序,因為我唔知要點揀)校風最重要,直資都好!我唔信佢校先生意見,因為我覺得佢地唔掂 , thanks!~

[ 本文章最後由 mickeyyan 於 08-1-5 11:47 編輯 ]
   0    0    0    0

嘩...呢份成績表都好差下喎...
真係要快D催谷下啦...
成績差唔好話大抽獎, 報直資都掹掹緊...
不過下學期先計分, 努力啦....

我諗中英數最緊要合格,名次追番高啲,選學校就易啲。

不論官津或直資學校都睇成績,仲要睇埋五年級上學期的成績表。

如果操行係 C, 重難搵學校, 基本上d學校最低要求係 B 或 B-。

原文章由 mickeyyan 於 08-1-2 22:47 發表
我個仔在樂華xx教小學讀緊P.5,佢好心散但本質唔壞,成績一直唔掂,又無補習又無參加其他課外活動(因經濟同放學後安全問題,我地要返工),出年要選中學,十分希望大家幫手選擇(最好教我填次序,因為我唔知要點揀)校風最重要 ...

如果黎緊都係咁既成績表, 我相信應該冇得揀學校, 雖然我唔讚成學生補習, 但你個小朋友或者有咁既需要, 至少要做到中英數都要合格.........

原文章由 KamLee 於 08-1-3 09:03 發表
如果操行係 C, 重難搵學校, 基本上d學校最低要求係 B 或 B-。

操行最少要 B,  B- 都好難, 我小朋友學校講明操行冇 B 跟本冇面試機會.

樂華隔離福中可以試試, 因是中中, 不過上年都好難考, 除中英外要考數學.

可以考慮「中聖書院」,現址在荔景,學校重建後會搬返深水步。
Band2 尾-Band3
校風ok。

有時間試試到學校實地觀觀察。

就算係BAND 2尾既中學都要求主科合格,所以最好襯重有時間,補好D成績同搞好D操行先。如果唔係,就只有等大抽獎,自行收生應該"無行"。
‹ 上一主題|下一主題