用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 嘉諾撒聖家書院
go

嘉諾撒聖家書院 [複製鏈接]

請問有無人可以話俾我聽,究竟聖家 ok 嗎?有人話 down 咗       grade 係咪真,請盡快回應?
   0    0    0    0

急 !急 !急 !

請問有無人可以話俾我聽,究竟聖家 ok 嗎?有人話 down 咗       grade 係咪真,請盡快回應?

聽講09會落車做中中, 不過而家都係英中, 校風都ok, 如果唔心頭高, 都係好選擇, 但因為本身有2間小學, 仲有天神, 聖瑪利等學生會入, 所以機會都唔係好大。
我最喜歡麵包超人,Thomas,Hello Kitty, 你喜歡嗎? 你可以send email 到[email protected], 我會有好多資料比你。去我的網站或我的Blog看看CLICK HERE

誠意一問!!!!

有無人可以詳細d,我聽講差咗dd咗喎,但係未到轉中中咁嚴重呀嗎?因為我亞女想揀佢,請各位幫忙,盡快回應,多謝!

我都想知多d呢間學校既資料,

因為我同囡囡都想揀呢間中學!!

小女成績ok, 老師話係band 1, 成績就:
中文 A
英文 A
數學 B
常識 A
聖經 A
音樂 A
操行 A

因為我知佢有2間附屬小學, 所以唔知自行有無機會呢??

[ 本文章最後由 肥妹仔KanKan 於 08-1-4 15:27 編輯 ]

誠意一答!!!!

佢唔只兩間直屬小學, 仲有2間附屬小學San   Po Kong Canossa,Wong Tai Sin Canossa,兩間聖家小學,

原文章由 fanny229339 於 08-1-4 18:46 發表
佢唔只兩間直屬小學, 仲有2間附屬小學San   Po Kong Canossa,Wong Tai Sin Canossa,兩間聖家小學,

據我所知,除左兩家聖家小學之外,其他只係同修會辦既小學,唔係附屬小學,關係唔係密切得咁緊要.佢地既小朋友不見得比一般學校既學生著數.你小朋友成績咁好,我就覺得好大機會.

我妹妹就是來自上述"同修會辦既小學",
學校每年推薦至少十人去聖家、五人去聖瑪利,
往年成功率達80%,去聖家的更高,高於90%~

現在她被推薦去聖家,但家人心儀聖瑪利,
因為我們都聽聞聖家的英中地位岌岌可危,
且曾在街上見此校的學生喧嘩游盪....
不過妹妹的成績每況愈下,
由小四全級頭十名"跌"到小六上學期二十五以外,
入到聖瑪利的機會都不大了,
反而聖家,有學校推薦,應該十拿九穩....

急問聖家的校風、成績等ok嗎?
很擔心....

原文章由 chansuifong 於 08-1-4 23:36 發表
真是跌左, 因小女去年升中, 在家長方面打聽成績差了, 及學校對學生要求不高所以水準低了在41校網亦有很多其他英中亦可考慮, 上年小女學校派到此校的學生亦只是全級考45亦可派到此校, 所以應該是很少人選擇所以能派到 ...

英中 / 中中 制度真害人,一些英中因為有英中招牌,
不愁有 band 1 生 / 想讀書的band 2生 , 所以攪得幾差都得。

聖家, 陳瑞祺都是這種學校。

反而,那些很想當英中的中中,港島民生等
雖然很努力,但政府一個政策,
隨時幾好表現都無得變英中。

原文章由 I_sister 於 08-1-4 23:10 發表
我妹妹就是來自上述"同修會辦既小學",
學校每年推薦至少十人去聖家、五人去聖瑪利,
往年成功率達80%,去聖家的更高,高於90%~

補充一下,我既意思係,如果外間小學學生想報聖家而本身既成績好突出,同修會小學既成績比較一般,咁後者唔會有好大既著數.當然,去到校方考慮時,又會考慮好多因素,包括操行,宗教.而且聽講今年自行收生既名額比例下降,校方可以留來自決既位少左,照顧兩間直屬小學既學生可能都係岩岩好,(今年合共有七班小六,較以往多),可以收到姐妹小學既比例未必咁高.當然,最關鍵既係究竟有幾多直屬小學既學生會報番.少人報就多收外面叻學生.多人報就一定係照顧自己人先.

校風同成績......我都深有同感.中學今年換左校長.希望會有新人事新氣象啦.

[ 本文章最後由 Blythemia 於 08-1-5 00:21 編輯 ]

原文章由 Blythemia 於 08-1-5 00:16 發表

補充一下,我既意思係,如果外間小學學生想報聖家而本身既成績好突出,同修會小學既成績比較一般,咁後者唔會有好大既著數.當然,去到校方考慮時,又會考慮好多因素,包括操行,宗教.而且聽講今年自行收生既名額比例下降, ...

其實,坦白說,論成績校譽活動等,
九龍城區有很多比聖家更好的學校,
而聖家小學名次(尤其九龍塘那間)較前的學生,
是甚少報直屬中學的,因為有更好的選擇,
所以成績好的,不妨給自己立下更高的目標~

而我看到的,近年
的確是妹妹學校band1尾(都可能沒有)
的同學也由學校推薦考入了聖家,
人數還不少,我不清楚是修會關係還是怎樣....

另外,不知何故,
嘉諾撒屬下的一些學校今年都換了新校長,
St. Mary's、San Po Kong Canossa、聖家,
她們都不再用修女校長~

老實說,現在的修女都年事已高,再不能負責沈重的校務工作,其實同樣的情況在別的修會學校(不論男女)也有發生 ....

原文章由 I_sister 於 08-1-5 11:42 發表

其實,坦白說,論成績校譽活動等,
九龍城區有很多比聖家更好的學校,
而聖家小學名次(尤其九龍塘那間)較前的學生,
是甚少報直屬中學的,因為有更好的選擇,
所以成績好的,不妨給自己立下更高的目標~

而我看到的,近年
...
‹ 上一主題|下一主題