用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 "基督教中心幼稚園"
樓主: gie_angie
go

"基督教中心幼稚園" [複製鏈接]

原文章由 Lokloktoto 於 08-2-19 10:59 發表
CCHLKY:
早兩年我曾住過港灣, 當時帶女女踏校車, 到見到基督教中心幼稚園架保母車經過, 大約係8:15am左右啦, 不過依家係點就唔知啦
其實係樓下踏70號小巴係好快去到學校,都係10分鐘車程,  不過要有人帶返學放學囉

M ...

Lokloktoto:
我現在住港灣的, 此校亦收了我女女, 請問當時你是踏校車的嗎? 如踏70號, 請問在那一個站下車? 請指敎, 謝謝...
又想知道此校師資好嗎?? 請給我一點意見, 謝謝...

mickychow

可能係bor,咁快就有同學仔,真係好
幸會!幸會!
原文章由 mickychow 於 08-2-21 11:15 發表
Monty,

可能你囡囡係我仔仔同學都未定,我仔仔讀上午預備班.
幸會!幸會!

原文章由 yoyo0726 於 08-2-21 23:17 發表

Lokloktoto:
我現在住港灣的, 此校亦收了我女女, 請問當時你是踏校車的嗎? 如踏70號, 請問在那一個站下車? 請指敎, 謝謝...
又想知道此校師資好嗎?? 請給我一點意見, 謝謝... ...

我當年囡囡係隔離個間培恩讀, 所以我對呢間既情況真係唔多掌握架! 個時送囡囡踏培恩架保母車見到基督都有保母囉!
70好快架, 過左花墟球場你就同司機講油站有落, 咁行幾步路好快就到! 個時我試過自己湊仲快過踏校車好多!

尋日我去中心左交學費$2430,下半年度書簿費 + 雜費$926,書包$100,跟住去金綸買圍裙$95

原文章由 Lokloktoto 於 08-2-22 12:19 發表

我當年囡囡係隔離個間培恩讀, 所以我對呢間既情況真係唔多掌握架! 個時送囡囡踏培恩架保母車見到基督都有保母囉!
70好快架, 過左花墟球場你就同司機講油站有落, 咁行幾步路好快就到! 個時我試過自己湊仲快過踏校車 ...

Hi LokLoktoto,
請問在此站行去基督教學校, 要行幾遠呀??謝謝...

原文章由 yoyo0726 於 08-2-24 22:31 發表

Hi LokLoktoto,
請問在此站行去基督教學校, 要行幾遠呀??謝謝...
如果油站落,行去中心大約唔駛5mins就到喇!!

原文章由 Monty 於 08-2-25 09:53 發表
如果油站落,行去中心大約唔駛5mins就到喇!!

無錯, 非常近同方便!

原文章由 Lokloktoto 於 08-2-26 11:58 發表

無錯, 非常近同方便!

請問你們指的是否棠蔭街大坑東基督教幼兒園呢?

原文章由 yoyo0726 於 08-2-26 12:05 發表

請問你們指的是否棠蔭街大坑東基督教幼兒園呢?
唔係wor....我哋講緊係九龍塘窩打老道果間基督教中心幼稚園暨幼兒園bor

Monty,

你囡囡開始返中心幼稚園未呀?

Think before making your selection

本 報 訊 - 育 局 昨 日 公 佈 2006/07 年 度 幼 稚 園 質 素 保 證 視 學 周 年 報 告 , 力 數 業 界 「 10 宗 罪 」 , 包 括 過 早 讓 幼 童 作 機 械 式 練 字 ; 犧 牲 音 樂 及 體 育 等 課 堂 , 用 以 上 英 文 及 普 通 話 等 科 目 , 更 有 幼 稚 園 被 指 將 高 中 低 班 不 同 水 平 的 學 生 混 雜 成 一 班 上 課 , 課 堂 非 常 嘈 雜 , 學 生 難 以 專 心 上 課 。
育 局 06/07 年 度 共 為 25 所 幼 稚 園 進 行 質 素 視 學 , 包 括 非 牟 利 及 私 立 獨 立 幼 稚 園 , 當 中 多 所 幼 稚 園 均 被 批 評 偏 重 英 文 及 普 通 話 科 目 , 又 太 早 讓 幼 童 機 械 式 練 字 。
校 長 質 疑 視 學 報 告部 份 幼 稚 園 被 育 局 批 評 情 況 較 嚴 重 , 如 仁 愛 堂 彭 鴻 樟 幼 稚 園 被 批 評 行 政 及 人 事 混 亂 , 指 該 校 長 於 上 學 期 離 任 , 由 創 校 校 長 暫 代 處 理 校 務 , 該 校 過 去 兩 年 又 有 多 名 師 先 後 離 任 , 影 響 家 長 對 學 校 的 信 心 , 同 時 家 長 與 師 溝 通 不 足 。
香 港 幼 稚 園 協 會 永 遠 會 長 胡 肖 霞 開 設 的 肖 霞 幼 稚 園 , 也 在 是 次 視 學 報 告 之 內 。 報 告 不 點 名 指 胡 肖 霞 創 辦 學 校 , 且 兼 任 旗 下 四 間 學 校 的 校 長 及 校 監 職 務 , 質 疑 校 長 同 時 管 理 五 間 幼 稚 園 , 職 務 繁 重 , 頗 依 重 主 任 協 助 處 理 校 務 ; 報 告 又 批 評 該 校 太 早 讓 幼 童 寫 字 及 學 生 執 筆 姿 態 不 正 確 等 。
胡 肖 霞 質 疑 , 政 府 早 前 已 將 視 學 報 告 內 容 告 之 學 校 , 但 指 政 府 公 開 發 佈 與 給 予 幼 稚 園 的 報 告 不 同 , 質 疑 做 法 不 恰 當 及 對 學 校 不 公 平 。

幼 稚 園 10 宗 罪1. 過 份 側 重 英 文 及 普 通 話 , 將 部 份 音 樂 課 用 作 授 英 文 及 普 通 話
2. 高 、 中 、 低 班 一 同 上 課 , 師 未 能 全 面 照 顧 不 同 年 齡 學 童
3. 太 早 要 求 幼 童 作 不 必 要 的 機 械 式 練 字
4. 有 幼 兒 園 要 求 幼 童 作 筆 試 測 驗
5. 師 生 互 動 不 足
6. 學 校 與 家 長 缺 乏 溝 通 , 家 長 不 知 辦 學 團 體 為 他 們 提 供 社 工 服 務
7. 幼 童 上 音 樂 課 時 , 師 無 法 指 導 學 童 打 拍 子
8. 空 間 不 足 , 幼 童 要 在 狹 窄 走 廊 踏 單 車
9. 師 流 失 率 高 , 老 師 之 間 溝 通 不 足
10. 有 非 華 語 學 生 上 課 時 完 全 聽 不 懂 內 容
資 料 來 源 : 育 局 幼 稚 園 視 學 報 告

My comment (15 Mar 2008)

原文章由 BB成長期 於 08-1-20 23:04 發表
我都在星期六in了, 此中心其實可以說隨時都收(當天我沒有帶chequebook), 因只是去看看環境, (maybe有多個bb時可以讀此校), 他們話如想讀此校叫我call他們, 我對此校的feel都不差, 但我in完後真的沒有打算讀此校 (比 ...

Thomas's comment on 15 Mar 2008
1. School is clean.
2. Teachers are kind
3. A traditional style building. Good for study. Enough space for children.
4. School fee is acceptable.

Monty,

你囡囡開始返基督教中心幼稚園未呀?

mickeychow

囡囡返緊喇,不過佢仲未適應ar,到11點佢就扭眼瞓 & 喊,所以佢話唔鍾意返學,但老師話佢ok喎,希望囡囡快d適應 & 鍾意返學la
原文章由 mickychow 於 08-3-31 15:48 發表
Monty,

你囡囡開始返基督教中心幼稚園未呀?

Monty,
放心 la , 過渡期實有,小朋友好快就適應
原文章由 Monty 於 08-4-1 22:28 發表
mickeychow

囡囡返緊喇,不過佢仲未適應ar,到11點佢就扭眼瞓 & 喊,所以佢話唔鍾意返學,但老師話佢ok喎,希望囡囡快d適應 & 鍾意返學la   

THANK YOU!!!
原文章由 mickychow 於 08-4-2 12:22 發表
Monty,
放心 la , 過渡期實有,小朋友好快就適應
‹ 上一主題|下一主題