用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 "基督教中心幼稚園"
樓主: gie_angie
go

"基督教中心幼稚園" [複製鏈接]

Hi Can I know the chinese standard for K1, K2 and K3.
1. When start to learn chinese hand writing ?
2. do they have mandrain class ?

原文章由 btfoot 於 08-1-20 09:41 發表
Hi Monty,

oic, 我嘅感覺都係咁,覺得佢地好有 heart!

我唔知邊組㗎,不過係朱老師 IN我bb 嘅!

希望今年有機會同妳囡囡做同學啦!
btfoot

希望大家會做到同學仔la!!!!

原文章由 BB成長期 於 08-1-20 23:04 發表
我都在星期六in了, 此中心其實可以說隨時都收(當天我沒有帶chequebook), 因只是去看看環境, (maybe有多個bb時可以讀此校), 他們話如想讀此校叫我call他們, 我對此校的feel都不差, 但我in完後真的沒有打算讀此校 (比較迦南), 原因:
1) 校舍真的比迦南舊及細.
2) 學費差不多 ($2430 08年話會貴多$130-$150) 老師tell me. (但此校是讀10個月, 迦南要12個月)
3) 我不是基督徒(他們tell 有早會當中會講一些)
4) "fish pool"的水太dirty了. (一間學校竟然在收生天不薯重學校的環境??!!
那麼學校是否真的..........!!!!!
BB成長期

所以真係個個家長對學校ge要求 & 觀感都唔同ga

我之前去中心交表,對中心ge感覺係好殘,好dirty咁(因為有d枯葉係地上),同埋個friend都話左俾我知學校ge情況,所以到in果日都大約知道係點,所以去到咪我想像中好lor
校舍佢就真係同迦南冇得比,不過都係讀1年啫,只要囡囡開心就得lu.......

我都係星期六int完! 會俾囝囝讀上午班! 所以請各位讀既家長多多指教!

真係架, 每個人既要求都唔同, 最緊要搵到自己想要既咪得囉

回想起當年為囡囡搵nursery, 個時都係int左迦南, 劍鳴同培恩, 最後覺得培恩感覺最好, 雖然佢係最舊既一間, 但係囡囡讀得好開心, 我都好鍾意呢間學校, 可惜最終因收生不足而被迦南取代埋了, 星期六經過, 都特登去睇下, 迦南真係裝修得唔錯:

原文章由 Lokloktoto 於 08-1-21 15:11 發表
我都係星期六int完! 會俾囝囝讀上午班! 所以請各位讀既家長多多指教!

真係架, 每個人既要求都唔同, 最緊要搵到自己想要既咪得囉

回想起當年為囡囡搵nursery, 個時都係int左迦南, 劍鳴同培恩, 最後覺得培恩感覺 ...
hi Lokloktoto

我囡囡都係讀上午班ar,咁我哋ge小朋友有機會做到同學仔bor...

原文章由 Monty 於 08-1-21 18:56 發表
hi Lokloktoto

我囡囡都係讀上午班ar,咁我哋ge小朋友有機會做到同學仔bor...

係呀, 有機會做同學啦

原文章由 Lokloktoto 於 08-1-22 11:19 發表

係呀, 有機會做同學啦
好開心ar....
而家最起碼都有我哋2個互相交流吓 :loveliness: :loveliness:
係呢,你囝囝幾大ar?? 我囡囡2歲,多多指教 :loveliness: :loveliness:

你地好呀..我個仔會今年9月讀n1..唔知今年的老師好唔好啦?..因為我大女之前都係呢度讀n1..嗰陣時的老師ok o架?

但我in 的時侯我覺得d老師老年齡大左d呀..相比我個女讀嗰年呀.

原文章由 zakka069 於 08-1-23 11:26 發表
你地好呀..我個仔會今年9月讀n1..唔知今年的老師好唔好啦?..因為我大女之前都係呢度讀n1..嗰陣時的老師ok o架?

但我in 的時侯我覺得d老師老年齡大左d呀..相比我個女讀嗰年呀. ...

hello zakka

又多個同學仔 ,真係好
我個朋友個仔仔而家讀緊n1,佢話d老師ok喎,所有都唔駛擔心

我都有同我老公講d老師都幾大年紀吓,不過佢話咁仲好tim,經驗夠wor,希望係la.....

e....你大女讀個時ok嗎??

Hi, 各位準家長:

我仔仔而家在中心讀緊n班(上午),我反而覺得老師年紀大d 咪仲好,老師比我感覺係有經驗d,有耐性d,有愛心d。

回想我舊年去 in 既時候我都好似你哋咁,覺得校舍舊d 但不算dirty,但我仔仔讀咗差不多半年,進步真的好大,每天返學都好開心。

我個仔現時是讀緊"中心"的預備班, 老師都ok... 間中會加多一位老師來陪我個, 特別協助及教導他仔... 不錯的..

我個女係度讀n1時都ok o架.....俾佢地學吓基本嘢都好o架...到考心儀幼稚園時都好d啦...

中心幼稚園n1巳有2文3語教的(以唱歌仔為主)...我個女嗰時日日返到屋企係咁唱呀..

原文章由 Monty 於 08-1-23 11:55 發表

hello zakka

又多個同學仔 ,真係好
我個朋友個仔仔而家讀緊n1,佢話d老師ok喎,所有都唔駛擔心

我都有同我老公講d老師都幾大年紀吓,不過佢話咁仲好tim,經驗夠wor,希望係la.....:mrg ...

我囝囝依家先得16個月大咋! 家姐就快5歲囉

其實我覺得老師年紀大不成問題, 最緊要有耐性同愛心!

我唔會有expectation佢返去會學好多英文同普通話, 畢竟兩歲人仔! 識唱呢d歌仔已經好叻啦! 我只希望係佢返去要學識同人相處同 discipline!

原文章由 mickychow 於 08-1-23 13:53 發表
Hi, 各位準家長:

我仔仔而家在中心讀緊n班(上午),我反而覺得老師年紀大d 咪仲好,老師比我感覺係有經驗d,有耐性d,有愛心d。

回想我舊年去 in 既時候我都好似你哋咁,覺得校舍舊d 但不算dirty,但我仔仔讀咗差不多半年,進步真 ...

mickychow

多謝你ge分享
我都同你ge諗法一樣

原文章由 zakka069 於 08-1-23 15:35 發表
我個女係度讀n1時都ok o架.....俾佢地學吓基本嘢都好o架...到考心儀幼稚園時都好d啦...

中心幼稚園n1巳有2文3語教的(以唱歌仔為主)...我個女嗰時日日返到屋企係咁唱呀..

...

我都係諗住可以俾囡囡學吓野,到時in K1 唔駛咁驚青

e....咁快有2文3語ga喇,都幾好bor ,不過應該d時間唔係好長,是嗎
個日面試都見到普通話老師 & 外籍老師

原文章由 Lokloktoto 於 08-1-23 17:31 發表

其實我覺得老師年紀大不成問題, 最緊要有耐性同愛心!

我唔會有expectation佢返去會學好多英文同普通話, 畢竟兩歲人仔! 識唱呢d歌仔已經好叻啦! 我只希望係佢返去要學 ...

完全同意

原文章由 reginefhk 於 08-1-5 01:30 發表
gie_angie,
幫你問了高人, 說這間比迦南好少少! 不如你去實地考察吓先, 收的話再考慮啦!

哈哈.... 竟然係呢到見到你呀!!!

唔該晒你先

我記得我個女讀時2文3語..n1最主要係唱歌仔為主..d歌仔好簡短..另佢地會教一些中文/英字.本手冊有寫佢地教咗d乜嘢o架..到時你地可以留意下.

原文章由 Monty 於 08-1-24 23:03 發表

我都係諗住可以俾囡囡學吓野,到時in K1 唔駛咁驚青

e....咁快有2文3語ga喇,都幾好bor ,不過應該d時間唔係好長,是嗎
個日面試都見到普通話老師 & 外籍老師 ...

原文章由 zakka069 於 08-1-25 10:52 發表
我記得我個女讀時2文3語..n1最主要係唱歌仔為主..d歌仔好簡短..另佢地會教一些中文/英字.本手冊有寫佢地教咗d乜嘢o架..到時你地可以留意下.
咁都唔錯bor,真係好想快d到9月
不過4月份要返去中心,係咪準備買校服 & 其他野呢??
‹ 上一主題|下一主題