用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 "基督教中心幼稚園"
go

"基督教中心幼稚園"

基督教中心幼稚園
                                    CHRISTIAN YOUTH CENTRE KINDERGARTEN
九龍窩打老道103號地下
                                G/F 103 WATERLOO ROAD KOWLOON

11月"迦南"已經收左我囝囝喇
不過近日又收到"基督教中心幼稚園"約interview

請問有冇"基督教中心幼稚園"家長可以比吓呢間學校既意見呀

有冇其他家長都可以比吓意見呀

唔該晒你地呀

[ 本文章最後由 gie_angie 於 08-1-25 00:18 編輯 ]

我都收到面試信,但未必會去,因迦南已收咗我囡囡,聽朋友講哩間都幾好,但程度比較淺,對升小學競爭力相對比較低.

原文章由 BB成長期 於 08-1-4 20:31 發表
你是否會在迦南繼續讀k班?
其實以我而言去0下也不壞, 我到時就在此reply此校的校舍怎樣啦! 環境好的...就可同它宣傳0下.

hi ,

唔該晒你地呀!!

BB成長期, wong1018, 你地邊間迦南呀

我地係金巴倫道果間既am class呀我都交左留位費架喇

吾......  我地都仲未諗掂去唔去"基督教中心幼稚園"interview好  
不過daddy話如果冇咩口碑(同迦南差唔多既話)就不如唔去in喎, 因為如果到時又話收, 都唔知揀邊間好喎

你地又點睇呢

gie_angie,
幫你問了高人, 說這間比迦南好少少! 不如你去實地考察吓先, 收的話再考慮啦!

原文章由 gie_angie 於 08-1-5 01:08 發表

hi ,

唔該晒你地呀!!

BB成長期, wong1018, 你地邊間迦南呀

我地係金巴倫道果間既am class呀我都交左留位費架喇

吾......  我地都仲未諗掂去唔去"基督教中心幼稚園"interview好  
不過da ...

我小朋友現讀緊"預備班", teacher ok的..... 我小朋友都考到根德園讀明年k1.... 所以評語都ok... 以我所知, 都有幾位小朋友考到根德園的... 而迦南的學生考到根德比率較少... 我諗可幫到你一些意見.....

我都好想知呢間學校好唔好??有無人知呢???

回覆 #4 BB成長期 的文章

k1我仍未決定,不過都會試吓考其他幼稚園

hi, gie_angie
我囡囡會讀金巴倫道迦南

我仔仔喺中心幼稚園讀緊預備班。我覺得佢都讀得好開心,如果你講校舍,我就覺得無附近嗰D幼稚園咁新咁靚。老師都幾好幾細心,程度我就覺得淺咗D。

原文章由 mickychow 於 08-1-14 15:14 發表
我仔仔喺中心幼稚園讀緊預備班。我覺得佢都讀得好開心,如果你講校舍,我就覺得無附近嗰D幼稚園咁新咁靚。老師都幾好幾細心,程度我就覺得淺咗D。 ...

唔好意思,我想問吓預備班係用咩語言教學???英文/國語or英文/粵語呢???thanks

apduck,

主要係用粵語,好少英文和國語。英文好似得15分鐘左右,國語就唔記得,但係都佔好少時間。如你想小朋友學多d國語或英語,我諗中心幼稚園不太適合你。當初我以為英文會佔比例多d,但現在讀後先知道係得15分鐘,初初都幾失望,但又見個仔返得好開心,所以咪無轉校,反而星期六同佢返英文班囉。

Hi All,
真係好頭痛,我bb係迦南 (金巴倫)已經交咗註冊費,而今個星期六就要去基督教中心 interview,咁如果收,咁點簡好呢?基督教中心 係咪課程淺 d 呢?

原文章由 btfoot 於 08-1-14 19:50 發表
Hi All,
真係好頭痛,我bb係迦南 (金巴倫)已經交咗註冊費,而今個星期六就要去基督教中心 interview,咁如果收,咁點簡好呢?基督教中心 係咪課程淺 d 呢? ...

If you compare the standard with St. Cat and KV, yes, CYC is easier. However, CYC's standard is OK. My two boys graduated from CYC. They are now study in Methodist School located in Jordan. They do not have problem when promoted to P1.

今日in完喇,收左囡囡讀上午班.....:loveliness: :loveliness:
雖然迦南都收左,不過會揀基督教中心....

Hi Monty,

我 bb 都係今日啱啱 in 完,收咗佢讀上午班,註冊費都交埋,我哋對間學校同老師印象都唔錯,不過之前迦南又收咗,真係唔知點簡?可唔可以講下妳點解會簡基督教中心呢,因為想聽下妳嘅意見!

原文章由 btfoot 於 08-1-19 14:20 發表
Hi Monty,

我 bb 都係今日啱啱 in 完,收咗佢讀上午班,註冊費都交埋,我哋對間學校同老師印象都唔錯,不過之前迦南又收咗,真係唔知點簡?可唔可以講下妳點解會簡基督教中心呢,因為想聽下妳嘅意見! ...
hi btfoot

你係咪in A 組ga??
我都交左註冊費
因為我 & 我老公都係基督徒,而基督教中心嘅宗教意識比迦南濃厚好多,這就是我哋揀中心嘅最大原因之一
另外,聽我朋友 & bk嘅媽咪都講中心d老師 & 嬸嬸對小朋友好好,
所以這又令我對中心加分 :loveliness:
而且中心有家校會,覺得學校 & 家長都有緊密ge溝通,這都是我想要的
最後,雖然覺得校園 & 校舍比不上迦南(呢樣係我很難取捨ge地方),但應該夠我們的小朋友活動,我發覺課室都幾大,而且d佈置好吸引我 & 囡囡,覺得學校有擺個心去做 :loveliness: :loveliness:

呢d就係我 & 老公最後揀中心嘅原因....:loveliness: :loveliness: :loveliness:
(這只是我個人意見咋!!!!!)

Hi Monty,

oic, 我嘅感覺都係咁,覺得佢地好有 heart!

我唔知邊組㗎,不過係朱老師 IN我bb 嘅!

希望今年有機會同妳囡囡做同學啦!