用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 這樣成績申請聖羅撒,行嗎?
go

這樣成績申請聖羅撒,行嗎?

醒目開學勳章 王國長老

Academic Results
P.5(1st Term)
P.5(2nd Term)
P.6(1st Term)
English
B
A
A
Chinese
B
B
B
Mathematics
C
A
B
ConductA
A
A

這樣成績申請聖羅撤,機會大不大??
唔係教徒,唔係好多活動?
若唔大就唔好哂機會,
請大家幫幫手。

HI  ZZdaphne 你好。。。。。。。。

醒目開學勳章 王國長老

Hi, you just say Hi  !!!!!!

原文章由 ZZdaphne 於 08-1-1 15:59 發表
Hi, you just say Hi  !!!!!!

我諗你都心中有數啦。。。。。

應該有得博.

呈分試一共分3次,即學生在小五下學期、小六上學期及小六下學期的校內考試

剛剛好你的小朋友在 小五下學期 發力,
表現幾好。 加上 聖羅撒 在沙田不算極度
熱門的英中(所謂低調但有實力的英中)。
只要小六下學期表現出色,機會不少。

醒目開學勳章 王國長老

原文章由 judywan 於 08-1-1 16:05 發表

我諗你都心中有數啦。。。。。

唔明,可以可以明D????  

醒目開學勳章 王國長老

原文章由 nywing 於 08-1-1 16:10 發表
應該有得博.

呈分試一共分3次,即學生在小五下學期、小六上學期及小六下學期的校內考試

剛剛好你的小朋友在 小五下學期 發力,
表現幾好。 加上 聖羅撒 在沙田不算極度
熱門的英中(所謂低調但有實力的英中)。
只要小六 ...

十分多謝你意見。

原文章由 ZZdaphne 於 08-1-1 16:10 發表

唔明,可以可以明D????  

其實成功機會一半一半啦。你依家唔考濾報上智喇。

醒目開學勳章 王國長老

原文章由 judywan 於 08-1-1 16:26 發表

其實成功機會一半一半啦。你依家唔考濾報上智喇。

一係得,一係唔得嗎!!!

No La

Not all Grade A, 無諗好耐,了解下間學校啫。

[ 本文章最後由 ZZdaphne 於 08-1-1 16:50 編輯 ]

原文章由 ZZdaphne 於 08-1-1 16:45 發表

一係得,一係唔得嗎!!!

No La

Not all Grade A, 無諗好耐,了解下間學校啫。

努力點啦,好多時都係要靠多少運氣。所以都唔敢講得唔得。
你睇我幾失敗就知啦,總之就伸苦家長同D小朋友啦。。。。。。。。:( :( :( :(

努力點啦!加油!
上智就絕望d......
聖羅撒都仲有得博

對不起, 我是路過的, 囡囡今年四年級, 其實我想問下每間學校的A, B, C range 都有些不同, eg. 有些小學  A = 90 - 100分; 有些是 A = 88 - 100分; 咁那些中學用什麼準則選學生呢, 會否有不公平呢? 請賜教!

Marians

原文章由 Marians 於 08-1-1 22:29 發表
對不起, 我是路過的, 囡囡今年四年級, 其實我想問下每間學校的A, B, C range 都有些不同, eg. 有些小學  A = 90 - 100分; 有些是 A = 88 - 100分; 咁那些中學用什麼準則選學生呢, 會否有不公平呢? 請賜教!

Marians ...

計算方法好複雜,但簡單講,係每間學校呈上教育局既唔係 ABCD,而係細分,教育局計算之後就會有次第表比番學校,用挑選學生。。。。。。

每間學校試卷深淺程度其實都有不同啦
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

原文章由 sorlo 於 08-1-2 00:00 發表
每間學校試卷深淺程度其實都有不同啦

所以3年級,6年級同埋遍班試米用調整囉,學校都叫考好D,幫下D師弟師妹。。

聖羅撒書院排得麻麻,而你D成績OK ar!
沙田

保良局胡忠中學67
聖公會曾肇添中學66
沙田循道衛理中學65
沙田官立中學64
浸信會呂明才中學62
沙田培英中學59
沙田蘇浙公學59
聖母無玷聖心書院55
五旬節林漢光中學54
聖公會林裘謀中學50
梁文燕紀念中學(沙田)49
天主教郭得勝中學49
馬鞍山聖若瑟中學45
香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學45
聖羅撒書院43
樂善堂楊葛小琳中學42
基督書院38

these all is 會考最佳六科指數* come from http://www.pupil.com.hk/school/  
如果以
依會考分數排列 聖rose全港145.
依會考每名學生考取優等(A)數目排列  st rose 112.
ST.Rose 也不太勁!但不知why 個個話佢band 1頭

[ 本文章最後由 Q靖太婆 於 08-1-4 20:46 編輯 ]

Pupil.com.hk 的資料不可信, 看看 它的 免 責 聲 明

Pupil.com.hk 所 列 的 學 校 成 績 只 反 映 本 網 站 登 記 用 戶 自 稱 的 平 均 分 數,本 站 並 沒 有 對 其 的 真 實 性 作 出 核 實,各 間 學 校 的 真 實 考 試 成 績 可 能 比 本 網 站 所 列 的 為 高 或 為 低

看看 中學概覽, 本《概覽》提供的學校資料,一般以2007年
9月17日的資料為準;所有資料皆由學校負責提供及核實。
比較有可信性

中學概覽 對 聖羅撒書院 評價
http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_char.php?sch_id=1129
過去五年中學會考平均合格率:五科99%、中國語文98%、英國語文100%、數學99%。
學生踴躍參加校際比賽並熱心參與社區義工活動。近年學生在校際朗誦節、辯論比賽及其他活動中均獲得多個獎項。

當你比較其它 band 1 英中,

銘賢 2007年香港中學會考成績:
總合格百分率:94%

瑪利諾修院學校 過去五年,
中學會考五科合格率均保持100%

聖芳濟書院 2006年度中學會考
五科合格90.7%

你會知道 聖羅撒書院
都有一定實力的 band 1 英中.

[ 本文章最後由 nywing 於 08-1-4 22:03 編輯 ]

回覆 #17 nywing 的文章

點都係英中la!
讀書嘅嘢最重要係靠自己+老師指引+同學推動:idea: