用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 庭恩-語言治療
go

[聽/語障] 庭恩-語言治療

請問各家長有沒有在尖沙咀庭恩做過語言治療?他們的服務好不好?成效如何?
謝謝!

i called. They said need to queue  up for at least 9 mth

醒目開學勳章

My boy is training now, very nice people -staff  and 言語治療師 is very 有耐心.
排隊 depends which day and what time you want, if you can go Mon - Fri morning or noon )before 4pm , it should be very fast.
I pick morning class, wait for 3 weeks only for 評估, next week could start the 治療.
成效 unknown yet, only 4 lessons pass, we should be patrient too.
But you could try, be honest, $300 for one lesson, you just lost 1 hour and the  $300 if you feel they are not suitable for you child, I try the XXX醫院-言語治療, they shown no patient at all, 庭恩 compare with Gov't is better.

可不可以告知本人庭恩的電話及收費?
唔該!

原文章由 Anpanmama 於 08-3-11 04:10 發表
My boy is training now, very nice people -staff  and 言語治療師 is very 有耐心.
排隊 depends which day and what time you want, if you can go Mon - Fri morning or noon )before 4pm , it should be very f ...

醒目開學勳章

Hello,

Sorry for late reply.希望幫到你。
評計大約1hr-1.5hrs$300(1st Hours), $75every extra15minutes。 最多收費$525。每4堂$1200。
Benji's Center庭恩兒童中心
http://www.benjiscentre.org.hk/
開放時間:
星期一至六 (上午九時至下午一時,下午二時至下午六時)
逄星期日及公眾假期休息
地址:香港九龍尖沙咀海港城海洋中心1313B室
查詢及預約Tel: 35868261/35868262
Fax : 35868260
Email: [email protected]

[ 本文章最後由 Anpanmama 於 08-3-17 04:28 編輯 ]

唔該,那每堂有多少時間?
是不是即一次過要交$1,200.是否要book很久才有位.
是不是一定要在庭恩做評估?
直接上課可不可以

原文章由 Anpanmama 於 08-3-17 04:10 發表
Hello,

Sorry for late reply.希望幫到你。
評計大約1hr-1.5hrs$300(1st Hours), $75every extra15minutes。 最多收費$525。每4堂$1200。
Benji's Center庭恩兒童中心
http://www.benjiscentre.org.hk/
開放時間:
星 ...

醒目開學勳章

每堂45分鐘, 一次過要交$1,200, 每第三堂交next4堂收費。
一定要在庭恩做一次評估。但你可以將與先前的評估報告以供參考。其實,每一個其他治療包括協康會等, 無論先前做過什麼評估也要求在其治療前做個別評估。我boyboy在協康會參加3個治療. 共做過4次評估。        只是評估我在協康會已經用超過$5000。(不包括書面報告)
Benji's 以書面報告簡單的解釋將如何培訓, 針對他的弱點, 我的丈夫說,這是他第一次看到了有關仔仔評估的書面報告。
Book 位方面,我不是那麼肯定,你可以嘗試call call他們。問他們什麼時候是安排最方便或什至更快。如果你可以到任何鐘數上課,我認為會快d。

[ 本文章最後由 Anpanmama 於 08-3-18 03:26 編輯 ]

多謝你的詳細回答,等我嘗試call下.我在假期後再同學校傾下治療師是否hold住阿仔又不給treatment可以點做先

原文章由 Anpanmama 於 08-3-18 03:25 發表
每堂45分鐘, 一次過要交$1,200, 每第三堂交next4堂收費。
一定要在庭恩做一次評估。但你可以將與先前的評估報告以供參考。其實,每一個其他治療包括協康會等, 無論先前做過什麼評估也要求在其治療前做個別評估。我boyboy在 ...

醒目開學勳章

Welcome, 希望幫到你

Anpanmama,

我想問吓你boyboy幾多歲?是否單是語言遲缓?我排咗約1個月,剛剛收到電話4月1日可以去做評估,我b現在21個月多,一個有意思的單字都未能講,智能中心左20個月時評估佢係認知及語言理解/表達都遲佢6-9個月,唔知單靠參加庭恩的語言治療有冇幫助...........

原文章由 Anpanmama 於 08-3-21 02:14 發表
Welcome, 希望幫到你

醒目開學勳章

ClaraSham,
我既仔仔現在3歲4個月。
2.5yrs時在大口環評估有"自閉傾向", 協康OT職業治療(個別)+Benji's言語治療剛剛在年初開始。
21個月不算太大, 可能training後發展好d, 追得返!
除Benji's之外, 還有無找其他的治療/訓練俾仔仔?
假如可能的話, 幫他入普通幼稚園的N1 or K1, 利用班上同學互動, 可能令仔仔有進步。

現在囝囝緊I位,每星期返兩日Playgroup,半日幼兒園已肯定有位,但全日的只係waiting list,另外都有排緊自費仔心橋計劃及

香港痙攣協會的幼兒訓練,希望一面參加Benji's一面等其他,另佢快啲追上

原文章由 Anpanmama 於 08-3-28 01:32 發表
ClaraSham,
我既仔仔現在3歲4個月。
2.5yrs時在大口環評估有"自閉傾向", 協康OT職業治療(個別)+Benji's言語治療剛剛在年初開始。
21個月不算太大, 可能training後發展好d, 追得返!
除Benji's之外, 還有無找 ...

醒目開學勳章

早幾日醫務社工過電話來, 說E位已經OK, 我既仔仔4月開始訓練, 一邊繼續等S位。
看見你都好進取又積極, 囝囝必定會進步。
繼續努力 !!  加油 !!
By the way, 你有無排E位丫!可以看看E位 or I位邊條Q快d.

[ 本文章最後由 Anpanmama 於 08-3-30 03:37 編輯 ]

我囝囝都係benji"s做咗評估,依家仲排緊期做治療, 已經等咗2個月喇,希望快d有期啦

點解一定要等benji 呀? 其實出面仲有好多st 呀... 唔好浪費小朋友的黃金時間呀.

我唔係話benji 唔好, 只係我覺得點解因為咁要浪費小朋友的時間呀.

你仔仔係唔係都係05年12月出世呀? 而家講野情況如何呀?

我仔仔都係05年12月呀. 而家都係得單字呀. 上左5個月st 啦.

原文章由 我係劉師奶 於 08-4-11 14:34 發表
我囝囝都係benji"s做咗評估,依家仲排緊期做治療, 已經等咗2個月喇,希望快d有期啦

醒目開學勳章

劉師奶,
會唔會因為你 available嘅時間比較多人選擇, 所以等耐d.
我仔仔既S位 &E位都同時Okay左!!
我老公&我決定俾仔仔轉S位, 希望對佢有更大的幫助。
Benji's 果邊會上埋最後的兩堂, (因為Benji's只為無政府I位, S位 &E位嘅小朋友提供service), 儘管我唔可以話個時間會俾到你, 之前都同佢地八過, 朝早可以上堂嘅小朋友, 安排可能快d.
(我係 Mon-朝早),  你可以問問.

cecllau 都有道理, 我之前都有apply 協康 & 保良局 (同Benji's 同時申請) 到而家都無聲氣, 可以嘅話 apply多幾間, 睇下邊間快d.
有需要搵資料嘅話PM我啦!

hi 劉師奶,
我係12月媽咪, 你記吾記得我.
我之前聽d媽咪話幾好, 所以我都打打電話去問過, 不過佢地三番四次講到明, 會比d有經濟囷難既家庭優先架.....
我一路排緊協康, 政府. 我想囝囝怏d做冶療, 所以自己搵左其他中做一對一做, 其實出面d價錢同協康都吾係差好多, 但都一樣好full.

原文章由 我係劉師奶 於 08-4-11 14:34 發表

丈場毴雇雇壬壬千坪壬
nil

醒目開學勳章

今天去上堂時, 聽見d職員call 個媽媽, 話星期六有空位, 但是另一方嘅媽媽又嫌時間太早, d職員換另外一個時間俾佢, 一會又話個小朋友當日上緊有2個Playgroup要上, 因為一個係英文Group, 一個係國語, 未得閒上ST喎. 佢話叫d職員再check 過 d時間先call佢. .....吹X
覺得呢位媽媽真係要educate下, 實際上乜野會幫到自己嘅小朋友都未知, 倒頭來累到時間遲哂...唉......廣東話都未會, 唔知學咁多外語黎做乜鬼......

[ 本文章最後由 Anpanmama 於 08-4-15 04:06 編輯 ]

你講得好好呀...唔通佢個小朋友識得講英文同國語, 只係唔識得廣東話呀???

咁只會令佢的小朋友更遲講野啦.

原文章由 Anpanmama 於 08-4-15 04:04 發表
今天去上堂時, 聽見d職員call 個媽媽, 話星期六有空位, 但是另一方嘅媽媽又嫌時間太早, d職員換另外一個時間俾佢, 一會又話個小朋友當日上緊有2個Playgroup要上, 因為一個係英文Group, 一個係國語, 未得閒上ST喎. 佢 ...

有時D家長就係講極都唔明,
母語都搞唔掂, 叫佢專注學廣東話, 講極都唔聽...
最終SUFFER 既唔通係我咩(即佢個治療師)..