用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 007大哥,請幫幫忙!
go

007大哥,請幫幫忙! [複製鏈接]

伊利沙伯中學
林護中學
上智中學
蕭明中學

以上四間中學,論成績及校風,應如何排列?
小囡是深水埗區的小六學生.
   0    0    0    0

原文章由 *dora* 於 07-12-31 00:33 發表
伊利沙伯中學
林護中學
上智中學
蕭明中學

以成績及校風排列::
  • 林護中學
  • 上智中學
  • 伊利沙伯中學
  • 蕭明中學

原文章由 *dora* 於 07-12-31 00:33 發表
伊利沙伯中學
林護中學
上智中學
蕭明中學

*dora*
四間都係英中,所吸納絕大部份都係band1校風一定唔會有太大問題,不同區分好難比較,但入到是旦一間都可飲得杯落!
所謂知己知彼,百戰百勝所以應以自已長處擇之;反之最好校風最好成績又如何,與囡囡“夾唔嚟”,只有望門興嘆!
自行分配學位投考以上四校,成績屬級內top10% + 體藝服務不可少 +
1)思考能力高、邏輯性強、合群、目標清晰、英語對答流暢蕭明啱你。(因為蕭明收生面試比重佔最大!)
2)成績級內前列5名內,上智合適!(因為上智係區內外好多家長夢想女校之一人多肉搏戰,首要條件講成績先!)
3)屬十項全能型伊中!(因名氣大,來自五湖四海競爭者非常激烈“特別是不少官小生鍾情”就算有好成績,都要有其他殺手,否則不易闖關!)
4)埋頭苦幹讀書型林護較好。(適合乖乖純讀書人、如果有音樂興趣更好~該校推行一生一樂器但校規頗嚴!)
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

原文章由 櫺囹桼 於 07-12-31 21:25 發表

*dora* :
四間都係英中,所吸納絕大部份都係band1生…校風一定唔會有太大問題,不同區分好難比較,但入到是旦一間都可飲得杯落!
所謂知己知彼,百戰百勝…所以應以自已長處擇之;反之最好校風最好成績又如何,與囡囡“夾唔嚟”,只 ...

每一間都係頂尖英中,是但入到一間都非常理想。如果我小朋友入到是但一間我都會好開心。。。。。

我兒現在在一所直屬小學讀小二(九龍城區),
睇見大家談論緊升中問題,
開始有d擔心, 因小兒一定無可能名次在top10%,
希望能keep係頭1/3 (全級大約240人)
想請問如果直屬中學唔收, 係唔係區內英中都唔會有chance,
因可能係現校band 1尾 or band 2 頭學生
而且體藝又不精

*dora* :
四間都係英中,所吸納絕大部份都係band1生…校風一定唔會有太大問題,不同區分好難比較,但入到是旦一間都可飲得杯落!
所謂知己知彼,百戰百勝…所以應以自已長處擇之;反之最好校風最好成績又如何,與囡囡“夾唔嚟”,只 ...

原文章由 overview 於 08-1-1 15:03 發表
我兒現在在一所直屬小學讀小二(九龍城區),
睇見大家談論緊升中問題,
開始有d擔心, 因小兒一定無可能名次在top10%,
希望能keep係頭1/3 (全級大約240人)
想請問如果直屬中學唔收, 係唔係區內英中都唔會有chance,
因可 ...

聽講大部份英中係自行收生都要係TOP10先收,有部份仲係話明冇全級頭10名唔使報。。。。。

聽落真係好驚喎

敢如果係我校top50, 我都好sure自己直屬中學會收番.

原文章由 judywan 於 08-1-1 15:08 發表

聽講大部份英中係自行收生都要係TOP10先收,有部份仲係話明冇全級頭10名唔使報。。。。。

原文章由 overview 於 08-1-1 15:19 發表
聽落真係好驚喎

敢如果係我校top50, 我都好sure自己直屬中學會收番.

又唔使咁驚,大抽獎階段就係BAND1生都有得抽啦,最緊要係KEEP住BANDING。。。。。

請問每間學校band 1生數目都唔同 ? 點分架 ?
宣小話佢學校90幾% band 1 生 ? 係唔係名校band1 生會多d, 即如在名校考到前1/3, 都可以屬band 1生呢..

thans so much for your reply

原文章由 judywan 於 08-1-1 15:29 發表

又唔使咁驚,大抽獎階段就係BAND1生都有得抽啦,最緊要係KEEP住BANDING。。。。。

多謝007大哥 & 各 bk 媽咪的回覆

小囡有校成績是top10%內.(上年學校有45%的學生入英文中學)
flyers:12盾
數學:新南威爾斯:High Distinction
體藝:
ballet:grade 3 Merit
piano: grade 4 Distincition
          校際 grade 3 Merit
粵語獨誦: merit
服務:
班長 & 風紀

根據囡囡的資料,能進入上述的所提及學校,哪一間機會最大?

*dora*
四間都係英中,所吸納絕大部份都係band1校風一定唔會有太大問題,不同區分好難比較,但入到是旦一間都可飲得杯落!
所謂知己知彼,百戰百勝所以應以自已長處擇之;反之最好校風最好成績又如何,與囡囡“夾唔嚟”,只有望門興嘆!
自行分配學位投考以上四校,成績屬級內top10% + 體藝服務不可少 +
1)思考能力高、邏輯性強、合群、目標清晰、英語對答流暢蕭明啱你。(因為蕭明收生面試比重佔最大!)
2)成績級內前列5名內,上智合適!(因為上智係區內外好多家長夢想女校之一人多肉搏戰,首要條件講成績先!)
3)屬十項全能型伊中!(因名氣大,來自五湖四海競爭者非常激烈“特別是不少官小生鍾情”就算有好成績,都要有其他殺手,否則不易闖關!)
4)埋頭苦幹讀書型林護較好。(適合乖乖純讀書人、如果有音樂興趣更好~該校推行一生一樂器但校規頗嚴!)

原文章由 *dora* 於 08-1-2 20:03 發表
多謝007大哥 & 各 bk 媽咪的回覆

小囡有校成績是top10%內.(上年學校有45%的學生入英文中學)
flyers:12盾
數學:新南威爾斯:High Distinction
體藝:
ballet:grade 3 Merit
piano: grade 4 Distincition
          校 ...

你小朋友係邊間小學讀

如果係深水區報考林護都冇問題,如果係葵青荃區就。。。

我自己就鍾意上智。

[ 本文章最後由 judywan 於 08-1-2 20:33 編輯 ]

原文章由 overview 於 08-1-1 15:50 發表
請問每間學校band 1生數目都唔同 ? 點分架 ?
宣小話佢學校90幾% band 1 生 ? 係唔係名校band1 生會多d, 即如在名校考到前1/3, 都可以屬band 1生呢..

thans so much for your reply

...

有成90幾%band1生咁犀利。。。。。。

名小學係會多D band 1生,其實每間小學都唔同,佢地大多都係番以往既派位成績做參考。

dora:
請收pm
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

sorlo,
Thanks.

原文章由 sorlo 於 08-1-2 22:44 發表
dora:
請收pm
‹ 上一主題|下一主題