用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 〔KTS〕 2008年小一家長入嚟傾吓啦
樓主: wasabb
go

〔KTS〕 2008年小一家長入嚟傾吓啦

等我都來報到先, 請指教

2008 P1

1. wasabb (boy) - York
2. 見習爸爸 (boy) - York
3. jc_mom (girl) - St. Cat.
4. kachunma(boy) - York
5. bluesky999(boy) - York
6. lrisl @m (boy) - Cannan
7. leo168 (girl) - KV
8. rubyngan (girl - jade) - Learning Habitat
9. sac.wen (boy) - KV
10. CandiceMaMi (girl) - KV
11. yiuyiuhui (girl) - York
12. sheepmom (boy) - St. Cat.
13. winny (girl) - Learning Habitat

Oh!no Cannan's child!

Iris,

可能時間尚早,又可能有啲Daddy Mami未知我哋响度開咗個topic,不過嚟自邊間KG都冇所謂啦,就算我哋同校的未必認識,最重要係我吔將會做6年同學,係咪?

Wasabb

原文章由 Irisl@m 於 08-1-11 01:28 發表
Oh!no Cannan's child!

Winny,

Welcome : : and thanks for your updating.

Wasabb

原文章由 winny 於 08-1-11 00:42 發表
等我都來報到先, 請指教

2008 P1

1. wasabb (boy) - York
2. 見習爸爸 (boy) - York
3. jc_mom (girl) - St. Cat.
4. kachunma(boy) - York
5. bluesky999(boy) - York
6. lrisl @m (boy) - Cannan
7. leo168  ...

原文章由 wasabb 於 08-1-11 13:06 發表
Iris,

可能時間尚早,又可能有啲Daddy Mami未知我哋响度開咗個topic,不過嚟自邊間KG都冇所謂啦,就算我哋同校的未必認識,最重要係我吔將會做6年同學,係咪?

Wasabb

...

You are right!:

雖然KTS收佐,你們是否會參加統一派位?我地是否有權參加抽獎?請指教.唔該.

原文章由 wasabb 於 08-1-11 13:10 發表
Winny,

Welcome : : and thanks for your updating.

Wasabb

>我地是否有權參加抽獎?

有權。

>你們是否會參加統一派位?

很少會唔抽獎。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

Ben2003,

你講得啱,抽吓冇蝕底,況且都係得果三、五間官津校可以令我哋放棄KTS,中奬機會近乎'零' ,所以我唸大家都會去參加大抽獎。: : :

Wasabb

原文章由 Ben2003 於 08-1-20 00:37 發表
>我地是否有權參加抽獎?

有權。

>你們是否會參加統一派位?

很少會唔抽獎。

原文章由 wasabb 於 08-1-20 16:05 發表
Ben2003,

你講得啱,抽吓冇蝕底,況且都係得果三、五間官津校可以令我哋放棄KTS,中奬機會近乎'零' ,所以我唸大家都會去參加大抽獎。: : :

Wasabb

...

凡事都有例外既,我就是放棄唔抽果個啦! ,一心一意等開學,唔再唸架啦!

wasabb,

Did you go to HY Fun Fair yesterday?

回覆 #1 Yanamami 的文章

Yanamami,

我當然有去啦 ,呢個係協恩一年一度的盛事,點解有此一問呢,唔通你都有去??

Kachunma,

你果然係KTS的中堅份子 ,睇嚟我都要考慮一下係咪仲會參加大抽獎?

Wasabb

原文章由 kachunma 於 08-1-20 21:09 發表

凡事都有例外既,我就是放棄唔抽果個啦! ,一心一意等開學,唔再唸架啦!

Yes, we went.  HY is my dream school.  Although
my daughter couldn't study there, we still went in
order to "look at the prune to stop the thirst".

原文章由 wasabb 於 08-1-21 13:48 發表
Yanamami,

我當然有去啦 ,呢個係協恩一年一度的盛事,點解有此一問呢,唔通你都有去??

Yanamami,

其實協恩同KTS都係好多人心中的dream school,我唸最重要係小朋友可以從學校生活當中發揮出內在潛能,學習到對人對事應有的態度同做人的方向,呢樣嘢KTS絶對可以做得到,雖然我個仔仲未開始KTS的校園生活,但從很多用家(包括你)口中得知個個細路都恨返學多過放假,呢個就係校方最...最.....最成功的地方啦。

Wasabb

原文章由 Yanamami 於 08-1-21 16:17 發表
Yes, we went.  HY is my dream school.  Although
my daughter couldn't study there, we still went in
order to "look at the prune to stop the thirst".

原文章由 wasabb 於 08-1-21 13:51 發表
Kachunma,

你果然係KTS的中堅份子 ,睇嚟我都要考慮一下係咪仲會參加大抽獎?

Wasabb

不是什麼中堅份子: : ,只是找學校時,經詳細分釋過,那所學校較適合我仔唧,若認為已選對,那又何必自尋煩惱呢?

講得,我都費事抽.何必自尋煩惱.跳番part舞輕鬆下好過

原文章由 kachunma 於 08-1-23 09:06 發表

不是什麼中堅份子: : ,只是找學校時,經詳細分釋過,那所學校較適合我仔唧,若認為已選對,那又何必自尋煩惱呢?

但係,有轉了學校的舊 KTS 家長有咁既評語喎。

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1255661&extra=page%3D2

原文章由 小小bb 於 08-1-23 19:57 發表
HI! candytl,
你在講我呢! 我仔仔現在讀得比在KTS時開心同主動得多, 多謝上年你給與的意見。
其實兩間都是很好的學校, 我認識的KTS家長有很多只是當KTS是跳板, 很多都轉校了(如果有就近的學校), 因為足夠休息和健康對小朋友更重要, 論程度、難度、壓力、老師或學校的嚴格程度KTS真是高好多, 小兒在KTS時應是中上(每次測驗考試都有兩科全班
第一名, 但不入全級20名), 每天都好似打將一樣, 令我無時間照顧細囝囝。
現在我很開心, 每日我都有時間同兩個囝囝到公園玩, 而且, 大仔現在很喜歡學習, 很喜歡看書, 回家會很快很願意的完成功課, 雖然KTS的程度高, 但我看到有很多小朋友都不是很開心亦有好多小朋友跟不上或讀得好辛苦, 在KTS時各家長的大力吹谷真令我好大壓力, 我現在又不用為細囝囝煩惱, 真是整個人都輕鬆了。
如想考插班入一呂也是很困難。所以要想清楚自己想小朋友以後的學習生活和小朋友的能力。如要成績好, 只有小部份人在KTS讀得很輕鬆, 但我看到讀得苦的真是很多很多, 但KTS真是很有辦法, 亦真是一所很好的小學。

如想知道更詳細, 可以再問
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
命運就是這樣的敲門。

原文章由 Ben2003 於 08-1-24 01:38 發表
但係,有轉了學校的舊 KTS 家長有咁既評語喎。

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1255661&extra=page%3D2

有得必有失,要成功一定要付出,最緊要,要知道自己想要D乜野,每人也有自己的選擇,不可人云亦云,或一概而論既,在選小學時,若經詳細考慮是否適合自己小朋友的話,我相信問題不大,KTS 我覺得是一間"進可攻,退可守"的學校多D。

Ben: "機會只是留給有準備的人",對嗎?  呢句是我至愛!

[ 本文章最後由 kachunma 於 08-1-24 11:23 編輯 ]

Kachunma,

完全同意你所講的,我們不是要揾一間最好的學校,而是要揾一間"最啱"的學校給兒子。:) :)

Ben2003,

多謝你的意見。

Wasabb

原文章由 kachunma 於 08-1-24 11:17 發表

有得必有失,要成功一定要付出,最緊要,要知道自己想要D乜野,每人也有自己的選擇,不可人云亦云,或一概而論既,在選小學時,若經詳細考慮是否適合自己小朋友的話,我相信問題不大,KTS 我覺得是一間"進可攻,退可守"的學校多D。:mrgre ...

早幾日,我和一個可能出年入讀 KTS P.1 的家長傾電話,講下 KTS 的學習生活,其中他說了一句:在 BK 網上看不見 KTS 有比較負面的言論....

聽到這句,唔知應該開心定唔開心....

我在 "Feb18 九龍塘小學開放日" 的主題,我的第一篇留言 (在第一頁),其中一句 >  "沒有一間學校適合所有學生,小朋友本身的特質,家長們選校時要特別留意。"

到現時,在 BK 網上留言的 KTS 家長,評價很正面,當然可以想像到他們是讀得開心的一群。  但是,全校所有學生都讀得很開心?或者說所有學生都跟得很易?.......我諗冇乜可能,亦冇一間學校可以做得到。   

留言落於一邊 (雖然大部份學生是這樣。),很驚會給了一個與實情有些分別的期望給各位。

隔一晚,看見小小bb 的留言..... ,難得多些不同的意見,可以從不同的角度去思考/討論/研究。:  所以立即將那主題給各位參考。而我稍後亦會作些講解。(不過最近很忙,所以要遲些。)

sheepmom 發問,小小bb 有新回答,大家又多些參考。大家不彷問多些,想信對於你們了解 KTS 是有好處的。

原文章由 小小bb 於 08-1-25 20:36 發表
Hi, sheepmom
我講過KTS真是有他們的方法去教小朋友, eg, 有好多獎勵計劃, 小朋友真是很開心, 但做家長的真是很吃力(對我來說), 你們要明白想小朋友成績好是一定要付出代價, 學校要求每年要看250本不同類型的書籍, 請問對一個5歲多至七歲小孩是否能自己做得到, 真是需要想想做家長的苦處。
至於升中, 當中有30多個畢業生能去到一些很好的中學, 但他們在小學的六年真是付出很大的代價。我認識一位家長和我說她的女兒在小一已經有五級鋼琴, 她女兒很用功, 每天除完成學校功課外更用兩小時練鋼琴, 再加做多60題小二或小三的數和不同的補充 (小兒不才, 有時要九時多才完成功課,中途有發夢,但無休息, 無得玩), 但這個用功的女孩並不是考一名。
我再次講清楚KTS是一間很好的小學, KTS校風純樸, 紀律和學生的家庭背景都好, 大多的學生都是很用功, 平均水平一定比一呂高, 但並不代表每個小朋友都適合, 像我便好似無了一年的親子關係(對細仔), 與大仔的關係也緊張了一年。
你是不是住得很遠, 我在KTS時要6:40上校車, 現在是7:30才上校車, 這50分鐘對我小朋友真是很重要, 現在他比以前健康 , 希望各位家長能選擇一間合適的學校給小朋友, 名校與否都不是很重要, 因為今日我在馬鐡上看到一名讀"X正"中學的女生哭得眼睛都紅腫起來, 我給了一張紙巾她抺眼睛, 請做家長的想想現在的學生真是很大王壓力 , 有人要求很高, 但我希望我的兒子開心健康的成長已經足夠。
如果你想知更多更詳細資料, 可以個人傳訊        
命運就是這樣的敲門。