用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港父母必看----海歸派佔盡優勢
樓主: iberia
go

香港父母必看----海歸派佔盡優勢 [複製鏈接]

原文章由 囝囝爸 於 07-12-24 23:09 發表

反觀香港, 本地薑一樣可在本地經濟領域發揚光大, 佔到優勢.  因香港在語文法制, 經濟, 市場知識, 制度, 規模運作方面,  一樣可訓練出優秀人才, 也能熟知港情, 比外人更能掌握市場趨勢脈搏.

香港是較能學好知識和二文三語的地方, 當然難度不少, 也受到語言學習制肘打壓, 但如學有所成, 內外機遇處處.

"熟知港情",對加入跨國公司工作,未必很有利.要打開內地市場,人脈關係好重要,而家有能力搞到子女去外國讀top u既,好多係內地有點勢力人士(如陳佐洱千金陳晴,就係典型既海歸派).大公司睇中既,可能係呢樣野.

另外,香港人雖然普遍公民質素比內地好,但眼光就...傳媒水平同使命感,同大陸從業員真係--冇得比.所以搞到社會風氣奇奇怪怪,明明做咗d近乎違法既事(如偷窺),偏又光明正大講明人知,仲好多人俾錢去睇添

香港係就係有好多機會同渠道學好知識,但太多,年輕人就唔珍惜.無論係年輕人喜歡音樂、所看既文字,甚至著衫品味,都趨向單一.

當語文水平達到可以運用既程度,語文就唔係一切,重要既係思想.年輕人往往靠同輩激發來磨利自己,響呢方面,我係唔到香港有乜優勢--大部分響香港讀大學既同輩人,幾乎都係聽差不多口味既歌,看相同既電影、電視大,思想,如果將標準降低d,認為仲有既話,都係差唔多,缺乏了文化衝擊.

在內地,重點大學既學生,都係來目全國各地,佢地當中就算唔少係高分低能,但都帶有所屬地方既文化基因同思維特點,當佢地聚埋一齊時,就會有d化學作用.

何況,中國國家幅員遼闊,內地年輕人既地域觀念很廣,加上城市人都較富有,佢地年輕時多半會用腳(因為錢唔多)、用心(結交唔同地域既朋友)去感受不同地區、種族既相異處,投契既話,可能留響某個地方某個新朋友家裡幾個月,都係所費無幾.

在同一個成長期內,香港年輕人就玩團伙,去到世界各地,都係同自己友傾偈,影張相,拍段片就當認識一個地方.關心既,都係自己頭頂上既小片天.

在內地城市,以前因為缺,資訊好珍貴,所以無論響音樂、影像同文字上,都有d收集同交流癖.天津就有個地方出名賣被海關沒収,係唔意整壞咗封面的外國音樂盒帶/CD市場,裡面,無論邊個時期,邊種音樂,只要你勤力去搵,都搵到.且最重要既係價錢超平,唔似得響香港,一講到小眾,價錢就貴族起黎.

至於影像,唔駛講,多北上既人都知道其種類之多和差價之遠.好多香港根本搵唔到既歐洲各國,甚至印度既經典影片,都響內地城市(尤其北京)搵到.

響香港,書類只要稍偏離主流,就冇得做,響大陸,只要面對全國學府學生既某個市場,就可以生存.

所以,表面上香港較內地資訊多元,事實卻未必.而年輕人可以實質接觸、感受同互相激發既眼界--香港人響呢方面,除60-80年代外,從來非強項,剩係語文好,除咗有利搵份工,仲有乜因素有助fully develop?

csy_ma:

妳今次講到商情, 民性, 傳媒文化, 語文教育等.  意見層面甚廣.   以我有限能力, 姑且講出我的看法.

我說的內外機遇處處.  "外"不是單指國內, 也包括東亞歐美. 香港人才的出路, 也不限於香港的跨國公司.  香港很多大小工商機構在外也有不少分支或業務聯繫.  近年不少香港人經常到外地公幹或派註外地, 包括國內.  近來澳門賭業發達, 要大量外求人才, 不說低層, 酒店旅遊前線員工, 或管理人才, 美資港資賭業請了不少香港人才, 皆因要中英並重, 知識俱全. 這是否機遇?

國內人脈關係好重要, 我略知一二.  事事以人脈為先, 用人為親, 營商為朋, 不量才而用, 總是大害.  大量需要人才, 黃馬掛也不足夠吧, 都要求諸外.  香港量才而用, 完整法制, 所以金融體系為中央重視借鏡.

我無意比較香港和內地的年青人或大學生, 或他們文化思想品味知識資訊.  社會也有很多批評說香港年青人冇創意. 不過大家成長背景不同, 香港近代人少經憂患, 多在富裕溫室中成長, 多逸少勞, 較重名利. 不能和剛享到發達富裕中國一代相比, 其大有發展餘地, 目標鬥心也高.  但學習高分低能, 低分高能, 以人口計, 我想香港不差.  中華兒女, 本是同根生, 相比何太執.

文化傳媒來說, 我是外行人.  不過自中學起至今也間有看國內出版書和期刊雜誌, 是文筆好, 專業嚴謹.  國內報章少看. 香港報章, 祇愛他的監察角色, 揚惡揚善, 不畏強權.

“語文達到運用程度, 語文就唔係一切”.  這似獨孤求敗招式, 手中無劍, 心中有劍.  對我來說也是.  香港主要為一金融商業城市, 語文為相通工具, 不必行文錦繡, 口語超群, 可正確交往即可.  所以如我前說, 語文教育再不思進取, 未達運用程度, 對比內外, 將優勢不再.
‹ 上一主題|下一主題