用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 007 & 位家長,你地會點做?
go

007 & 位家長,你地會點做? [複製鏈接]

007 & 位家長,你地會點做?

老師見家長時表示囡囡是Band 1 頭, 但她喜歡一間Band 1中至尾的學校,請教教我怎麼辦?   :cry:
   0    0    0    0

如果係我, 會比佢去讀.  雖然你會覺得嘥, 但如果佢中意, 讀起上來, 能應付自如, 又唔會打擊佢自信, 就算遇到困難, 佢都會努力去克服, 因為係佢揀的.  相反, 如果佢去左你揀嗰間, 讀得開心就大家都開心, 但如果讀得唔好, 又唔開心, 佢會唔會怨你???

原文章由 Ling123 於 07-12-24 08:42 發表

老師見家長時表示囡囡是Band 1 頭, 但她喜歡一間Band 1中至尾的學校,請教教我怎麼辦?   :cry:

原文章由 Ling123 於 07-12-24 08:42 發表

Ling123:
女大女世界...況且讀六年嘅係佢...兩校如果唔係差相好遠...當然以佢喜好為依歸!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

Agree. 其實我都唔係好想我囡讀返間直屬中學, 一黎遠, 二黎好似成績開始下滑, 但係佢就好想好想入返, 咁我都會就返佢自己既意願, 學007話齋, 小朋友至係用家, 如佢讀得唔係咁開心, 怨你一世(好似我有個親戚, 就係因為升中問題, 怨個老豆, 而家成四十幾歲人, 都仲怨緊個老豆 , 你話幾慘 )

原文章由 櫺囹桼 於 07-12-25 00:32 發表

Ling123:
女大女世界...況且讀六年嘅係佢...兩校如果唔係差相好遠...當然以佢喜好為依歸!

遇著呢D問題真係好頭痛。。。

不過都係比小朋友自己揀啦。

如果你女兒喜歡 Band 3學校,或者你就需要擔心。
不過她喜歡一間Band 1中至尾學校,可能她寧為雞口,
莫為牛後,想讀書壓力少一些。

原文章由 nywing 於 07-12-25 21:38 發表

如果你女兒喜歡 Band 3學校,或者你就需要擔心。
不過她喜歡一間Band 1中至尾學校,可能她寧為雞口,
莫為牛後,想讀書壓力少一些。

冇錯,我小朋友都鍾意讀BAND 1尾學校,我都係由得佢揀。

小朋友都去到中學階段,都要聽下佢既意見,而且,有兩間可揀,可以放BAND1 頭間為第一選擇,真係中第二間既,都無話可說啦。。。:( :( :(

[ 本文章最後由 judywan 於 07-12-26 16:44 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題