用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 粉嶺心誠中學校風, 教學質素, 學習生活 ..... 如何?? ...
go

粉嶺心誠中學校風, 教學質素, 學習生活 ..... 如何??

小女現為小六學生, 請現有子女就讀該校家長或同學發表意見. 請指教. 謝謝.

粉嶺心誠未轉直資前是一間 Band 3 學校,你想她轉了直資後有何轉變?

不如考慮大埔羅定邦

讀心誠不如讀聖芳濟,又唔洗交學費.
上次同心誠個舊生傾計,佢話讀得好開心架,
因為原本放學要補課,
點知呀sir拎埋個煲同佢地係課室打邊爐.

謝謝意見.

心誠依家都幾好嫁
唔再係以前o既心誠啦
依家番學要7.10am到校
7.10am開始做英語十分鐘/數學十分鐘/閱書>8.00am就做有關閱讀o既野
課後有補課,每個cycle都有一堂外籍英語老師教
學校提倡"一生一體藝"
課外有好多野玩:樂器,管弦樂團,耍雜,跳舞,射箭,制服團隊...
佢地學生連繼3年贏左大埔及北區校際田徑賽...
http://www.flss.edu.hk/newspaper.htm
09年近將會完成新校舍
http://www.flss.edu.hk/extension.htm
學校有提供學費減免[免交1/4 , 1/2 , 3/4 ,全份]

[ 本文章最後由 kittentsang 於 08-1-19 02:27 編輯 ]

回覆 #2 tictactoe 的文章

請問大埔羅定邦中學校風, 教學質素, 學習生活 ..... 如何?? 難唔難入??
請指教. 謝謝......KK

原文章由 kittentsang 於 08-1-19 02:24 發表
心誠依家都幾好嫁
唔再係以前o既心誠啦
7.10am開始做英語十分鐘/數學十分鐘/閱書>8.00am就做有關閱讀o既野
學校提倡"一生一體藝"
課外有好多野玩: ...

心誠無錯而家係好左, 學生乖左好多, 但係成績依然普通, 佢地自己都無對外提及自己既成績, 所以對心誠只係適宜抱觀望態度。

原文章由 KK1001 於 08-1-19 09:09 發表
請問大埔羅定邦中學校風, 教學質素, 學習生活 ..... 如何?? 難唔難入??
請指教. 謝謝......KK

LTP 是TP 1尾2頭英中,近年成績都OK,校風比以前改善好多喇,不過初中生要留校吃午飯.....今年轉直資,要俾學費喇
免費幫佢地賣下廣告先

轉貼 : 英中羅定邦轉直資 料明年轉制 學費每月900至1200 (明報) 05月 05日 星期六 05:10AM

【明報專訊】大埔區英中名校羅定邦中學為求「跳出大埔區框框」,發展為教學質素高的「亞洲樣辦學校」,獲辦學團體注資逾千萬元轉為直接資助模式,預計首批直資學生2008年9月入讀

,每月學費900至1200
元水平。校監陳鄭美珠坦言,預計升中人數續減,難免拖累收生水平,促成轉直資大計。

銳意成為「亞洲樣辦學校」

全港資助英文中學約百所,隨着羅定邦中學轉為直資,意味可供報讀免費的英中再減一所。該校校監陳鄭美珠及校長蕭麗萍接受本報專訪時說,學校接受教育統籌局外評,教與學方面獲大力讚賞,校內全方位輔導計劃亦非常成功,成為德育典範,更獲邀到日本分享經驗,轉直資是希望取得更大辦學彈性,發揮學校優點。

大埔區現時有6間資助英中,陳鄭美珠說,區內學童人口急劇下降,若停留為資助中學,將來未必能保持收生水準,遂計劃轉直資,全港收生。陳太說﹕「區內家長心儀的幾所英中裏,羅定邦中學未必是首選……如果我們只滯留做資助學校,發展會受局限,所以一定要跳出框框。」

陳鄭美珠說,羅定邦中學已獲辦學團體預留逾千萬,將用作提升學校設施及教學質素,並非全部投放在轉直資方面。校方計劃增設一個可容納150人的多用途教學室、一間有落地玻璃的溫習室,以及預留其中一層改裝為大型圖書館。為迎接09年推行新高中學制,新建圖書館設有專門擺放新高中課程的書籍資料,今夏展開工程。

團體注資千萬 提升學校設施

羅定邦中學轉制後,學費預計初中每月900元、高中每月1200元。陳鄭美珠解釋,顧及區內家長的經濟能力訂出合理學費。她強調學校不標榜小班教學,每級仍為5班,將繼續按需要分組分班教學。

該校中五資優學生陳瀚道早前獲中大破格取錄,繞過會考直升數學系。蕭麗萍表示,學生「拔尖」成績獲得肯定,而學校已訂定教學發展大計,如未來5年以英語教授的新高中通識課程、將繼續推行中一新生英語培訓課程、寫作培訓等,又會繼續留意數學、音樂、美術等組別的資優生,支援有能力的學生參與國際試等。

陳鄭美珠及蕭麗萍說﹕「學校的教育夢想是長遠發展幼稚園、小學、中學一條龍學校。」學校亦可與數間小學聯邦合作,取錄優秀學生。

我朋友個仔, 舊年由羅定邦轉去心誠(中三), 讀得開心過你羅記。

開心o既意思係? 校風好? 老師對學生關懷? 功課多與少? 程度高或低? ....
我都考慮心誠, 最怕校風問題!

原文章由 angelymama 於 08-1-21 10:45 發表
我朋友個仔, 舊年由羅定邦轉去心誠(中三), 讀得開心過你羅記。

原文章由 angelymama 於 08-1-21 10:45 發表

請問,點解會在中三轉校,是不是羅定邦學校有其他問題?令到小兒需要轉校,可否告知?謝謝。

原文章由 kittentsang 於 08-1-19 02:24 發表
心誠依家都幾好嫁
唔再係以前o既心誠啦
學校提倡"一生一體藝"
課外有好多野玩: ...

7:10am.... , 邊有可能返咁早?????
日日朝早我都見到心誠學生7:40仲返緊學, 會唔會係你攪錯?
將心比己, 俾我係學生我都唔想返咁早。