用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問邊度可以check眼?急!!!!!!!
go

[視障] 請問邊度可以check眼?急!!!!!!! [複製鏈接]

我個仔剛3yr,呢排佢睇野成日不斷貶眼,佢話隻眼好痕,我好驚佢會近視呀!請問邊度可以驗眼??請提供資料
   0    0    0    0

回覆 #1 030316 的文章

我諗佢應該係敏感(好似鼻敏感咁)不過佢係對眼.
我個女10歲,約半年前情況同你呀仔一樣,去睇眼科醫生話佢敏感, 眼底膜發炎, 比o左眼藥水佢滴就無州咁痕...不過三日唔埋又要去買眼藥水...你留意是不是天氣突然轉變/ 逗留於密封式地方, 如商埸/超市等....佢就會痕多D..

請問邊度有眼科醫生好介紹?
thx a lot
原文章由 alulu 於 07-12-21 11:24 發表
我諗佢應該係敏感(好似鼻敏感咁)不過佢係對眼.
我個女10歲,約半年前情況同你呀仔一樣,去睇眼科醫生話佢敏感, 眼底膜發炎, 比o左眼藥水佢滴就無州咁痕...不過三日唔埋又要去買眼藥水...你留意是不是天氣突然轉變/ 逗 ...

你想邊區呀! 我個女睇開荃灣和旺角. 都OK.

楊榮新醫生---睇証好準, 但唔多講解, 兩分鐘睇完.
荃灣德士古道41號
德泰大廈B1地下(大窩口地鐵站B出口)
Tel :2422 1406
一般症$300以下.

健視(荃灣)視光中心--驗光師(劉小姐),佢唔係醫生, 但好仔細....要驗成半個鐘, 要預約.
荃灣南豐中心21樓2103K室 (荃灣地鐵站)
Tel : 2490 1228

旺角--無袋估佢咭片, 不過佢好貴. 一般症$500左右.

原文章由 030316 於 07-12-21 00:33 發表
我個仔剛3yr,呢排佢睇野成日不斷貶眼,佢話隻眼好痕,我好驚佢會近視呀!請問邊度可以驗眼??請提供資料

或者試下理大護眼>>http://www.polyvision.com.hk/<<
我仔最近o係呢度驗完,好詳細,佢連眼球底部都check埋,整個驗眼過程差唔多一個鐘,所以建議你去灣仔果間,因為果度有好多玩具,旺角果間就冇,每次$400

[ 本文章最後由 子峰mama 於 07-12-22 11:32 編輯 ]

thx a lot
原文章由 子峰mama 於 07-12-22 11:27 發表

或者試下理大護眼>>http://www.polyvision.com.hk/
‹ 上一主題|下一主題