用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Oscar 係低危,但生出來係唐寶寶...
樓主: Fatrix
go

[唐氏] Oscar 係低危,但生出來係唐寶寶... [複製鏈接]

Pakyingma,

我星期六去見個私家醫生,佢都認為我去政府醫院生好啲,因為除了錢同醫院嘅配套設備外,唔駛阿B一出世就轉醫院,走來走去,對阿B都唔係幾好。

而夜晚同我屋企人食飯,同佢哋講咗,表面上佢哋好似冇乜嘢,但從媽咪嘅口吻,知道佢唔係咁接受,坦白講,我都幾唔開心!媽咪剛剛幫我弟婦煮薑唶,佢買多咗15斤甜唶,原本話留返俾我,但今朝同佢講電話,佢話今日下午攞返去八珍道換貨(冇得退錢喎!)你哋話係咪好唔開心呢! 坦白講,真係有啲動搖。

不過我知道我再冇幾多時間,差不多24週啦,我同老公要決定啦!

原文章由 PAKYINGMA 於 08-2-22 18:49 發表
qqTonTon,
我都贊成係政府醫院生, 真的會全面跟進, 因為我係私家生柏楹, 所以我覺得之後先去政府醫院, 冇咁貼囉, 同埋政府醫院知亞b係唐氏bb, 佢地會幫亞b先做一d檢查先, 好好多!

...

嘻嘻qqTonTon,好彩我冇比錯料姐, 我記得今日你要去覆診喎, 再keep我地update資料呀o 仲有, 如果你得閒去我個blog睇下柏楹好得意, 好可愛架, 可能你睇左之後會放心d
http://hk.myblog.yahoo.com/love-pakying

原文章由 qqTonTon 於 08-2-25 12:58 發表
Pakyingma, 你真係好記性,冇錯我而家住元朗, 8 Mar會搬去北角,而家平時一至四老公唔係HK返工,我會留宿我媽媽屋企,都係北角呀!同你哋都係一海之隔,唔係太遠!若有機會都可以同你哋見下,

...

hi,qq Ton Ton,
我的唐寶寶~heihei 10個月大,
我同你都住得幾近,
我住tin shin wai,
有著你所以有快樂 有著你所以有希望

qq Ton Ton,
初初會有少吾開心,不過最重要係你自己是否接受你肚內bb?
welcome to my blog,睇下heihei!
http://hk.myblog.yahoo.com/kk-lokhei

原文章由 qqTonTon 於 08-2-25 13:42 發表
Pakyingma,

我星期六去見個私家醫生,佢都認為我去政府醫院生好啲,因為除了錢同醫院嘅配套設備外,唔駛阿B一出世就轉醫院,走來走去,對阿B都唔係幾好。

而夜晚同我屋企人食飯,同佢哋講咗,表面上佢哋好似冇乜嘢,但從媽咪嘅口吻 ...
有著你所以有快樂 有著你所以有希望

Sorry qqTonTon,
我睇完之後,我都好難過, 雖然我唔可以決定任何野, 但我會尊重同支持你既決定, 你要記住, 有咩野就即刻打比我啦, 我任何時候都樂意做你既聆聽者架
原文章由 qqTonTon 於 08-2-25 13:42 發表
Pakyingma,

而夜晚同我屋企人食飯,同佢哋講咗,表面上佢哋好似冇乜嘢,但從媽咪嘅口吻 ...

qqtonton
無疑這是一個十分十分難的問題,最重要是你和先生的意願,結果是怎樣都好,我地呢班媽咪都願意跟你一起分享.加油!

Pakyingma, reginang,

我真係好唔開心,今朝成朝坐係office 度 ,因為今早我老公send咗個email俾我,話有啲嘢冇辦法面對面同我講,我都心知不妙,佢話越接近deadline,個壓力越大,無論佢聽到幾多positive嘅意見、故事,睇到幾多positive嘅文章,佢都好自然唸到啲negative嘅嘢,更加上年紀、財政等等嘅壓力,我話真係要同我好好咁坐低傾吓...

點解喎!!!明明琴日在贊育做檢查,2個醫生都話阿B心仔、腸仔同其他都冇事,係活蹦啲週圍郁,點解突然之間話接受唔到喎!!!佢都知道我仲幫阿B唸跟改乜嘢中文名同英文名!點解喎!!!

qqtonton
你應該慶幸你先生可以向你坦承,肯講出佢自己的想法,要接受自己的骨肉不是一個健全的小生命,真的是相當艱難,相信catca他們可以更加體會你們.
希望你們可以慢慢傾,可以2人共同解決.

qqTonTon
誠意邀請您和你先生讀讀我的懷孕日誌,十分明白你和你先生的憂慮,家人的反對,我們當時也經過了不少痛苦的掙扎啊!請click:
對反對意見的一些回應:
http://hk.myblog.yahoo.com/rebleung/article?mid=30
進退兩難:
http://hk.myblog.yahoo.com/rebleung/article?mid=35&fid=-1&action=prev
你一定會有同感的!

我唔能夠介入你和你先生的決定,但我只想跟你分享:今日Janet係一個好可愛的bb,佢係一個獨特的個體,I enjoy her just as I enjoyed any other of my kids. 如果我當初剝奪了她生存的權利,我諗我會內疚一世。
原文章由 qqTonTon 於 08-2-26 13:32 發表

我真係好唔開心,今朝成朝坐係office 度 ,因為今早我老公send咗個email俾我,話有啲嘢冇辦法面對面同我講,我都心知不妙,佢話越接近deadline,個壓力越大,無論佢聽到幾多positive嘅意見、故事,睇到幾多 ...

[ 本文章最後由 catca 於 08-2-27 04:09 編輯 ]

qqTonTon,
其實真係唔知講咩好, 不過你要好好同你老公傾下, 要將大家既問題拎出來講, 加油呀qqTonTon, 事實上唐氏BB同普通小朋友係無大分別架, 只要比多d時間同耐心佢o  Good luck !
原文章由 qqTonTon 於 08-2-26 13:32 發表

我真係好唔開心,今朝成朝坐係office 度 ,因為今早我老公send咗個email俾我,話有啲嘢冇辦法面對面同我講,我都心知不妙,佢話越接近deadline,個壓力越大,無論佢聽到幾多positive嘅意見、故事,睇到幾多 ...

Pakyingma, Catca, Reginang,希希媽咪,

多謝你的分享,經過一整晚同老公討論過,亦 咗成晚,我哋基於好多客觀嘅因素,為咗阿B好同將來嘅阿B好,我哋打算終止,不過都要睇吓可唔可以,因為時間上實在太遲,無論如何,我同老公都講好我哋一定唔可以後悔,我哋只係想俾最好嘅嘢阿B,希望阿B會明白我哋。  

原文章由 PAKYINGMA 於 08-2-26 22:24 發表
qqTonTon,
其實真係唔知講咩好, 不過你要好好同你老公傾下, 要將大家既問題拎出來講, 加油呀qqTonTon, 事實上唐氏BB同普通小朋友係無大分別架, 只要比多d時間同耐心佢o  Good luck !
...

有誰知道什麼才是對bb「最」好? 不讓他來這個世界就是「最」好嗎? 讓他活一次精彩的人生是「最」好? 還是讓他來到世界感受媽媽的愛是「最」好?
未知的事太令人不安,還是保持現狀,risk-free, no harm. 對於父母來說,這就是「最」好!
無論如何,祝福你們的決定!~~~
原文章由 qqTonTon 於 08-2-27 08:49 發表
Pakyingma, Catca, Reginang,希希媽咪,

多謝你的分享,經過一整晚同老公討論過,亦 咗成晚,我哋基於好多客觀嘅因素,為咗阿B好同將來嘅阿B好,我哋打算終止,不過都要睇吓可唔可以,因為時間上實在太遲,無論如何,我同老公都講好 ...

Rebecca,你講得好啱, 幸好柏楹既出現令我感到一個生命的可貴, 我就是要讓這個"特別"的小朋友活得更有價值, 更精彩, 我無悔我有了柏楹豬, 其實我更加在柏楹身上學到佢既努力呵!真的很可愛, 大家一齊努力加油吧!
原文章由 catca 於 08-2-27 09:37 發表
有誰知道什麼才是對bb「最」好? 不讓他來這個世界就是「最」好嗎? 讓他活一次精彩的人生是「最」好? 還是讓他來到世界感受媽媽的愛是「最」好?
未知的事太令人不安,還是保持現狀,risk-free, no harm. 對於父母來說,這 ...

Hi qqTonTon,

me too ! my case is just same as PAYINGMA as below.

quoted:
由於我個仔出世後先知係唐氏bb, 所以都好supprise, 好似跌落深淵咁, 但係我奶奶, 老公囡囡姑仔....全部屋企人個個都好支持我, 佢地仲擔心我有事, 所以我覺得唔好擔心咁多, 始終係一家人, 同埋你都唔想架麻, 都係個句, 唔好理人點唸, 因為柏楹既出現, 我先發覺屋企人更團結, 兩公婆更恩愛架, 向好個方面唸, 知唔知呀
unquoted:

Anyway, pls click into my blog to share my happy and sad, I am growing with Matthew. Matthew is my teacher and angel, he teach me how to love.
http://hk.myblog.yahoo.com/mylove-matthew
[url=http://hk.myblog.yahoo.com/mylove-matthew][/url]
My lovely Flora and my lovely Matthew.

給在此留言的唐媽媽

你們真的很偉大﹗
要湊大生來健健康康的囝囝囡囡也不是易事,
何況是唐氏寶寶﹗
qqtonton,看你的留言,
知道你要承受的實在太多太多,
或許你已有了你的選擇,
願主祝福你,為你禱告......

thx for sharing

我的是special case, OSCAR做完比率係1:6209, 但後來證實是唐寶寶~~~如你有擔心,可以抽羊水,唔洗驚足9個月....
原帖由 cincin_ko 於 09-6-24 10:25 發表

請問你願意分享你的oscar 比率是多少嗎??

我剛做完oscar 好担心, 比數是1:595, 唔知好唔好抽羊水..

我有時這樣想...父母大多數會比唐BB早離開世界,如父母走了...唐bb會點?唐bb弱智程度不同...我唔想大家受苦,明知佢係苦,我唔會俾佢受!
‹ 上一主題|下一主題