用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Oscar 係低危,但生出來係唐寶寶...
樓主: Fatrix
go

[唐氏] Oscar 係低危,但生出來係唐寶寶...

Pakyignma,

ok等我今晚再去睇吓先,上星期五太趕冇去到添!

原文章由 PAKYINGMA 於 08-2-15 21:57 發表
我以前都有食Pharamax既supplement. 仲有食懷孕life pack添, 我朋友話好好, 因為我食左一個月無食, 食唔到, 可以試下呀, Pharamax有隻omega 3 and 銀杏都好好架
...

「卵磷脂」呀!?

嘩!咁真係要研究研究先,咁多食唔哂bor!  heee

原文章由 catca 於 08-2-16 15:06 發表
qqTonTon
你睇下「卵磷脂」既supplement吖,對腦部發展都好好架。

Pakyingma, Catca,

我昨日同巢姑娘見咗面啦!

昨日其實中心都未開放(仲係放緊假),而且我老公要返工,放四點,但巢姑娘都就我哋時間,佢同中心其他職員都好好人。

我哋由5:30傾到8:15,都好唔好意思,佢哋都俾咗好多資料我哋囉返屋企睇,仲refer咗一個唐寶寶嘅爸爸同我老公傾,因為我老公都幾擔心,所以巢姑娘就主動refer啦!

巢姑娘仲問我有冇email address, 佢話可以refer啲媽咪同我傾,我就話我係baby kingdom認識咗一班好熱心嘅媽咪,咁佢話你咪識Pakyingma、Rebecca佢哋囉...咁我哋就相認咗啦!巢姑娘都極力推介你哋兩個,因為你哋嘅唐寶寶都你出咗世冇耐,面對嘅同我將要面對嘅差不多,所以佢都話有乜唔知點算好,除咗揾佢之外,記住揾你哋呀!!

不過原來巢姑娘快將離開唐氏會,有一位林姑娘要繼續follow up 嘅!:cry:

各位媽媽:
啱啱睇到呢版野,關於唐寶寶的developmental milestone,仲有好多唐氏症既其他資料,幾有用,有興趣睇睇:
http://www.he.net/~altonweb/cs/downsyndrome/index.htm?page=miledev.html

ohhhhh......what a bad news,我會掛住巢姑娘的!
原文章由 qqTonTon 於 08-2-18 10:17 發表
Pakyingma, Catca,

我昨日同巢姑娘見咗面啦!

昨日其實中心都未開放(仲係放緊假),而且我老公要返工,放四點,但巢姑娘都就我哋時間,佢同中心其他職員都好好人。

我哋由5:30傾到8:15,都好唔好意思,佢哋都俾咗好多資料我哋囉 ...

qqTonTon
你睇唔睇英文書架?我而家睇緊'Gifts'呢本書,係好多唐寶寶媽媽寫的文章結集成書,佢地既經驗分享好positive, 好encouraging,推介你睇啊!我喺香港找不到這本書,喺amazon訂左,如你有興趣,可借給你看啊!
http://www.amazon.com/Gifts-Mothers-Reflect-Children-Syndrome/dp/1890627852/ref=pd_bbs_1?ie=UTF8&s=books&qid=1203408788&sr=8-1

Catca,

十分感謝,但我而家都有好多書睇跟,另外巢姑娘都俾咗好多資料我哋,如果有需要我再問你借啦!

原文章由 catca 於 08-2-19 16:18 發表
qqTonTon
你睇唔睇英文書架?我而家睇緊'Gifts'呢本書,係好多唐寶寶媽媽寫的文章結集成書,佢地既經驗分享好positive, 好encouraging,推介你睇啊!我喺香港找不到這本書,喺amazon訂左,如你有興趣,可借給你看啊!
http://www.amazo ...

我而家都要開始買嘢比阿B,我想問吓我有冇乜嘢特別要注意或特別地為阿B買?

另外,到而家我仲未同屋企人講阿B嘅事,我都想問吓你哋之前點樣同你哋屋企人講?佢哋有乜反應呀?我daddy今個星期返嚟,我想今個星期同佢哋講!

我之前都提出過同樣的問題,但發覺原來真係沒什麼特別,要準備的嬰兒用品都和其他bb一樣,反而是心理準備更重要!
家人都有參與我保留bb的決定,畢竟影響的不只我一個。他們起初都很反對,但說服了他們以後,他們都改變態度,變為支持,始終是一家人嘛!
原文章由 qqTonTon 於 08-2-20 13:07 發表
我而家都要開始買嘢比阿B,我想問吓我有冇乜嘢特別要注意或特別地為阿B買?

另外,到而家我仲未同屋企人講阿B嘅事,我都想問吓你哋之前點樣同你哋屋企人講?佢哋有乜反應呀?我daddy今個星期返嚟,我想今個星期同佢哋講! ...

catca
我倒有興趣睇呢本,幾時帶janet出嚟食早餐順便借本書比我

原文章由 catca 於 08-2-19 16:18 發表
qqTonTon
http://www.amazo ...

qqTonTon,
由於我個女出世後先知係唐氏bb, 所以個case唔同, 但係我奶奶, 媽咪同屋企人個個都好支持我, 佢地仲擔心我有事, 所以我覺得唔好擔心咁多, 始終係一家人, 同埋你都唔想架麻, 都係個句, 唔好理人點唸, 個b始終係我地個仔女, 最緊要兩公婆一條心, 一齊去面對以後既日子o 我話比你知呀, 因為柏楹既出現, 我先發覺屋企人更團結, 兩公婆更恩愛架, 向好個方面唸, 知唔知呀:)  
原文章由 qqTonTon 於 08-2-20 13:07 發表

另外,到而家我仲未同屋企人講阿B嘅事,我都想問吓你哋之前點樣同你哋屋企人講?佢哋有乜反應呀?我daddy今個星期返嚟,我想今個星期同佢哋講! ...

除咗屋企人之,朋友嘅支持都好緊要架。PAKYINGMA 我睇咗柏楹個blog啦。

各位唐氏媽媽,加油呀。

原文章由 PAKYINGMA 於 08-2-21 22:27 發表
qqTonTon,
由於我個女出世後先知係唐氏bb, 所以個case唔同, 但係我奶奶, 媽咪同屋企人個個都好支持我, 佢地仲擔心我有事, 所以我覺得唔好擔心咁多, 始終係一家人, 同埋你都唔想架麻, 都係個句, 唔好理人點唸, 個b始 ...

好啱呀, Kit Kit
多得個時有你地成班朋友的支持同鼓勵, 幫我渡過難關, Thanks again
原文章由 kitwongoy 於 08-2-22 13:02 發表
除咗屋企人之,朋友嘅支持都好緊要架。PAKYINGMA 我睇咗柏楹個blog啦。

各位唐氏媽媽,加油呀。

我都相信係,呢啲精神上嘅支持係唔少得!

希望我屋企人都支持我啦!

明天下午約咗個私家醫生覆診,到時會同醫生講我會揀政府醫院生,因為一條龍服務嘛!如果唔係今個月尾就要俾deposit啦!

另外下星期一下午會再到贊育覆診,希望阿B聽聽話話,身體健康啦!

原文章由 PAKYINGMA 於 08-2-22 17:52 發表
好啱呀, Kit Kit
多得個時有你地成班朋友的支持同鼓勵, 幫我渡過難關, Thanks again

qqTonTon,
我都贊成係政府醫院生, 真的會全面跟進, 因為我係私家生柏楹, 所以我覺得之後先去政府醫院, 冇咁貼囉, 同埋政府醫院知亞b係唐氏bb, 佢地會幫亞b先做一d檢查先, 好好多!

原文章由 qqTonTon 於 08-2-22 18:30 發表
我都相信係,呢啲精神上嘅支持係唔少得!

希望我屋企人都支持我啦!

明天下午約咗個私家醫生覆診,到時會同醫生講我會揀政府醫院生,因為一條龍服務嘛!如果唔係今個月尾就要俾deposit啦!

另外下星期一下午會再到贊育覆診,希 ...

qqTonTON : 你都住將軍澳嗎 ?

澄澄媽媽, 你地住係將軍澳嗎? 我住係坑口, qqTonTon而家好似住元朗, 佢話遲d會搬去北角, 好似係咁
qqTonTon,如我有錯, 請糾正, Sorry!
原文章由 chelsea.mama 於 08-2-22 23:02 發表
qqTonTON : 你都住將軍澳嗎 ?

Pakyingma:  我住寶琳 !  真係好近 !

澄澄媽, 我成日都去寶琳, 因為私大哥大嫂一家住係寶德樓, 我成日去紫荊酒樓食飯同飲茶架, 有空就再約見面呀
原文章由 chelsea.mama 於 08-2-23 22:52 發表
Pakyingma:  我住寶琳 !  真係好近 !

Pakyingma, 你真係好記性,冇錯我而家住元朗, 8 Mar會搬去北角,而家平時一至四老公唔係HK返工,我會留宿我媽媽屋企,都係北角呀!同你哋都係一海之隔,唔係太遠!若有機會都可以同你哋見下,

原文章由 PAKYINGMA 於 08-2-23 21:47 發表
澄澄媽媽, 你地住係將軍澳嗎? 我住係坑口, qqTonTon而家好似住元朗, 佢話遲d會搬去北角, 好似係咁
qqTonTon,如我有錯, 請糾正, Sorry!