用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Oscar 係低危,但生出來係唐寶寶...
go

[唐氏] Oscar 係低危,但生出來係唐寶寶... [複製鏈接]

Oscar 係低危,但生出來係唐寶寶...
請問有冇案例?
   1    0    0    0

Fatrix, 我都係呀, 我個女而家只有兩個月大, 佢都係出左先知, 仲要係我自己發現添, 不過而家我識左一班媽咪, 佢地好好人, 佢地教左我好多野, 而家開始同個女訓練, 都ok架, 你不如上上 - DOWN SYNDROME-NOT DISABLE同我地一齊分享一下喇:

Fatrix
hey,我都係oscar低危兼唔算係高齡,但又生咗個唐bb架!有咩幫到你?有問題即管問我地啦!

Fatrix

Oscar只係一個機會比率, 即係都會中只係機會有幾大, 好似六合彩咁難中都會有人中, 既然bb都出咗世, 一切都既成事實,唔好諗番轉頭唔, 唔好理有冇案例啦,  只會愈諗愈煩, 我呀囡唔係唐氏, 但我相信照顧一個唐bb一定比一般媽咪須更大既心機同壓力,  所以真係要開懷去面對, bb會感受到你對佢好, 得閒都同呢道d媽咪傾吓呀, 我雖然唔識佢地但都有留意呢個討論佢, 好多媽咪都好好架

希望bb健健康康, 快高長大.

原文章由 Fatrix 於 07-12-20 10:12 發表
Oscar 係低危,但生出來係唐寶寶...
請問有冇案例?

[ 本文章最後由 oiyau2005 於 07-12-30 02:25 編輯 ]

各位好,
我做完OSCAR之後,醫生話係高危,跟住抽羊水做快速測試,再等埋份full report... 真係。

最初真係好接受唔到,點解六合彩又唔見我中,呢樣又中喎!我都哭過好多次,不過好彩有朋友開解,感覺上好啲,但老實講,點會開心。

不過預期係咁,不如正面啲,揾多啲資料幫阿B,think positive mar!

希望在這裏可以get多啲學多啲!

qqTonTon,
你講得好啱, 積極去面對咁先幫到個b, 你有咩需要就即刻打比我喇, 我一陣pm比你呀, 你要努力呀, 我地呢度既媽媽個個都好好人架, 我個女係最細架, 所以我收d料最多架 你去另一個topic同我地傾喇, 其他媽媽有經驗過我架, Take care
原文章由 qqTonTon 於 08-1-29 18:27 發表
各位好,
我做完OSCAR之後,醫生話係高危,跟住抽羊水做快速測試,再等埋份full report... 真係。

最初真係好接受唔到,點解六合彩又唔見我中,呢樣又中喎!我都哭過好多次,不過好彩有朋友開解,感覺上好啲,但老實講,點會開心。

不 ...

原文章由 PAKYINGMA 於 08-1-29 18:37 發表
qqTonTon,
你講得好啱, 積極去面對咁先幫到個b, 你有咩需要就即刻打比我喇, 我一陣pm比你呀, 你要努力呀, 我地呢度既媽媽個個都好好人架, 我個女係最細架, 所以我收d料最多架 你去另一個topic同我地傾喇, 其 ...

PAKYINGMA,
多謝妳呀!真的,淨係自己一個人係好難支持下去,有時真係要揾人傾吓、分享下,咁自己會冇咁辛苦!

由於我而家返跟工,唔太方便,我可以中午食lunch 時或晚上打電話比妳同妳傾嗎?

qqTonTon,

無問題架, 我唸夜晚八九點打比我好d, 多d時間同你分享, 你要記住呀, 呢條路唔係得你一個人行架, 仲有我地呢班同路媽媽, 最緊要你同老公積極去面對, 無野係無可能架, 記住唔好唸埋一面, 有唔開心要即刻打比我, 有人傾訴係好好多架, 更何況我都係同你一樣呢, 努力加油! 我而家日日都好開心咁去生活同返工呢, 無分別架:D
原文章由 qqTonTon 於 08-1-30 10:31 發表

PAKYINGMA,
多謝妳呀!真的,淨係自己一個人係好難支持下去,有時真係要揾人傾吓、分享下,咁自己會冇咁辛苦!

由於我而家返跟工,唔太方便,我可以中午食lunch 時或晚上打電話比妳同妳傾嗎? ...

PINKYINGMA,
你真係好堅強, 思想好positive, 我細仔一出世醫生就話我知bb係down's, 我都反反覆覆的情緒低落(有時會一個人偷偷地喊, 思想盡量positive, 不過有時都會幾negative架), 好彩呢度有一班好媽媽幫我咋

原文章由 PAKYINGMA 於 07-12-20 20:32 發表
Fatrix, 我都係呀, 我個女而家只有兩個月大, 佢都係出左先知, 仲要係我自己發現添, 不過而家我識左一班媽咪, 佢地好好人, 佢地教左我好多野, 而家開始同個女訓練, 都ok架, 你不如上上 - DOWN SYNDROME-NOT DISABLE同 ...
My lovely Flora and my lovely Matthew.

qqTonTon,

PAKYINGMA的BB女在這topic係最細的,
catca的bb女係2nd細(好似4-5個月大)
kitlot的bb仔係3rd細(好似8-9個月大)
我的matthew仔係4th細(24months)
hanhan ma/chelsama及regina的都幾歲大了,

如果你想知多些 info, 歡迎topic內問我們, 你要知邊一個stage的都info, 我們都可以回答你的~
我pm我的mobile給你, 有咩想知想問的話, 可以直接call我啊
我都有返工, 所以很少時間入來chart, 你可以lunch time或晚上打俾我都ok.

原文章由 qqTonTon 於 08-1-30 10:31 發表

PAKYINGMA,

由於我而家返跟工,唔太方便,我可以中午食lunch 時或晚上打電話比妳同妳傾嗎? ...
My lovely Flora and my lovely Matthew.

qqTonTon,

你預產期係幾時啊?? bb係男仔or女仔?? take care....天氣凍,小心不要冷病啊~

catca跟你一樣都是在產前便check到bb係down's, 可能她會更能開解你的.......雖然我在產前不知道, 在bb出生時才知道, 都希望可以跟你傾傾, 看有咩可以開解你或幫到你的, 有空打俾我丫

照顧down's bb其實都可以好似照顧一般bb咁, 只係down's bb的肌肉張力低, 身體軟棉棉的, 要小心一點抱。效心啦, down's bb都好叻架, 而且看到bb一天一天的長大和進步, 以及bb對你笑/對你撒嬌, 你一定不會後悔保留小生命的決定及對bb的付出

Matthew媽, 你好呀,
好耐都唔見你喇, 都知你一定好忙, 年近歲晚麻, 大家都要保重身體呀, 天氣好凍呢
我而家好好多啦, 因為識左你地同路媽媽, 況且唐氏bb同普通bb係一樣之麻, 不過係要比多d心機之麻o 其實家人既支持都好重要架, 自己睇開d, 仲有睇住個b一日一日進步, 我覺得個滿足感好大架!終之我而家好開心, 嘻嘻
原文章由 lovematthew 於 08-1-30 13:30 發表
PINKYINGMA,
你真係好堅強, 思想好positive, 我細仔一出世醫生就話我知bb係down's, 我都反反覆覆的情緒低落(有時會一個人偷偷地喊, 思想盡量positive, 不過有時都會幾negative架), 好彩呢度有一班好媽媽幫我咋

...

Matthew媽, PINKYINGMA,

十分多謝妳地嘅鼓勵、支持及資料,最少我而家會無咁迷綱,而且我正在重温你哋之前啲message, 都get到好多嘢。

其實又要照顧我哋有特別需要嘅B,又要返工,係咪好辛苦呢?妳地係咪都有請工人?咗阿B又要去呢度去嗰度上不同嘅courses,阿B都辛苦喎!

我而家仲未同屋企人講阿B嘅情況,因為想在下星期一做埋第二次結構性ultra sound,其實我個case比較特別,本身我在東區醫院做檢查,當抽完羊水做快速測試,醫生特別叫我返去再照多一次ultra sound,醫生話見到阿B個心有啲事,佢寫紙refer我去贊育照得仔細啲;到贊育照第一次ultra sound時醫生話阿B個心真係好似有啲事,仲有條腸都好似有啲事,不過阿B嗰日"爬"在係道,照得都唔係太清楚,希望等阿B再大小小可以睇得清楚啲,所以又再約,約咗下星期一。

其實啲醫生同姑娘都好好人,又肯花時間幫我照清楚,上一次我照咗1個鐘呀!

Anyway,真係希望阿B身體上冇其他問題,包括心漏同腸嘅問題,咁我哋可以安心啲,我哋屋企人都唔會太過擔心;其實我都好驚佢地接受唔到,接受唔到我阿B...咁arm我弟婦都係有咗,佢預產期係三月,我係六月,唔...冇嘅,都係順其自然啦!

qqTonTon, 我有一個菲律賓姐姐, 佢已經跟左我六年幾啦, 因為我個大女都係六歲幾, 佢日頭負責幫我睇我個女同埋幫佢做d小訓練, 所以我而家比較輕鬆d, 同埋我同奶奶一齊住, 好好多呢! 不過再大d要去訓練既話會比較忙d, 但我都會叫姑奶同姐姐去, 因為我主力返工搵錢  其實我最最希望你bb健康冇事, 我唸你知道唐氏bb既健康比較麻煩d, 如果身體上無事真係同普通bb一樣咋, 唔好唸咁多住, 照左出黎先, 聽下醫生點講先喇, 我個女個房都有個細孔, 我都係先放底心情, 等再照第二次超聲波先算, 唔好唸咁多, 不過我完全明白你既心情, 你記住有唔開心就打比我呀, ok?
原文章由 qqTonTon 於 08-1-30 18:09 發表

十分多謝妳地嘅鼓勵、支持及資料,最少我而家會無咁迷綱,而且我正在重温你哋之前啲message, 都get到好多嘢。

其實又要照顧我哋有特別需要嘅B,又要返工,係咪好辛苦呢?妳地係咪都有請工人?咗阿B又 ...

PINKYINGMA,

多謝妳嘅鼓勵。

昨晚回到家吃完飯,已經累死,所以冇打電話俾妳,或者等星期一照完ultra sound 先啦。

我老公平時要在東莞工作,每個星期一早上上去,星期五晚上回來,所以我平時都係返媽咪道瞓,近公司mar!時間慳好多,如果唔係,要由元朗出嚟,平時冇事冇干都覺得好辛苦,而家仲有個肚仔,好多時放工巴士冇位坐,要企足一個鐘,真要命!

不過我老公都好錫我,我要到醫院覆診時,佢都一定請假陪我,但始終佢唔係成日係我身邊,有時自己唔開心時,都好容易

我們將會搬近我媽咪,好好彩係樓上樓下,到時可以方便的。

又要開工lou...

qqTon Ton
你好!很高興認識你!我的唐寶寶也是產前check到的啦!邀請你到我blog讀讀我的懷孕日誌,相信你會很有共鳴!
http://hk.myblog.yahoo.com/rebleung
原文章由 qqTonTon 於 08-1-31 13:22 發表
PINKYINGMA,

多謝妳嘅鼓勵。

昨晚回到家吃完飯,已經累死,所以冇打電話俾妳,或者等星期一照完ultra sound 先啦。

我老公平時要在東莞工作,每個星期一早上上去,星期五晚上回來,所以我平時都係返媽咪道瞓,近公司mar!時間慳 ...

qqTonTon,

yes, 你重溫我們以往的chart真係會get到好多info的,不過要用多一點時間才search到你要知的.....如果想知,咪直接chart我們問啦!

我要返工, 無請工人呀, 我地同麻麻一齊住, 好彩麻麻抵得諗, 幫我湊住大女&細仔, 平時去各醫院覆診及到協康上學以至家中大小事務, 麻麻一個女人仔搞掂晒架! 佢係一個super-mother呢! 幾十歲仲咁好野, 我真係自愧不如....

可能過多一兩年, 麻麻再老d, 就真係要請個外傭回來幫幫手了, 現在......要麻麻辛苦d頂住先了

原文章由 qqTonTon 於 08-1-30 18:09 發表

其實又要照顧我哋有特別需要嘅B,又要返工,係咪好辛苦呢?妳地係咪都有請工人?咗阿B又 ...

唔緊要qqTonTon,
你最緊要保重身體, 仲要食多d野呀, 如果可以食多d對BB骨骼好既野, 出左黎之後會幫到佢架, 因為我唔知我個女係唐bb, 佢係我肚既時候, 我食好多野, 仲有我媽媽買左好多花膠比我, 我食好多  佢出黎之後撐手撐腳, 好active架o 仲有一件事想同你分享, 我朋友個女係肚裡面都照左個心有白影, 我朋友六好擔心係唐氏bb, 但出黎之後唔係, 仲有個b都無事添, 所以好多野係有奇蹟架, 向好個方面唸先喇o 我見到Catca有叫你睇佢個blog, 你亦都可以搵Catca傾架, 佢好好人呢, 仲要係好positive, 佢係我個老師黎架, 仲有佢個女好得意架, 記住打比我地呀
原文章由 qqTonTon 於 08-1-31 13:22 發表
PINKYINGMA,

多謝妳嘅鼓勵。

我老公平時要在東莞工作,每個星期一早上上去,星期五晚上回來,所以我平時都係返媽咪道瞓,近公司mar!時間慳 ...

PINKYINGMA, Matthew媽, Catca,

真係好多謝妳地呀!我覺得好溫暖呀!

剛剛有個朋友問開阿B點,我都有同佢講阿B嘅問題,其實每次提到阿B嘅問題,我都忍唔住 ,無他嘅,仲未習慣點樣應付呢啲咁嘅情況,希望遲啲好啲啦!

有時間真係要睇吓Catca個blog,感受吓佢嘅心路歷程至得。

qqTonTon,
好明白你心情, 講真我而家有時都會喊, 喊出黎係開心d, 不過, 喊亦唔係辦法, 你記住你要保重身體, 亞b係肚裡面好需要你照顧, 記住食多d野, 比多d營養亞b, 等佢出黎健健康康, 仲有呀, 要笑多d架, 亞b會學你成日笑架:loveliness: 你不如而家打比我喇, 我仲未收工
原文章由 qqTonTon 於 08-1-31 17:30 發表
PINKYINGMA, Matthew媽, Catca,

真係好多謝妳地呀!我覺得好溫暖呀!

剛剛有個朋友問開阿B點,我都有同佢講阿B嘅問題,其實每次提到阿B嘅問題,我都忍唔住 ,無他嘅,仲未習慣點樣應付呢啲咁嘅情況,希望遲啲好啲啦!

有時間真係 ...
‹ 上一主題|下一主題