用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點選中學好
go

點選中學好

小女現讀聖母無玷聖心,報分試平均分A,衰在數學取B+至A-
性格驚青,怕事,唔願郁,怕壓力,但逼吓成績又OK.是否自選唔選聖心好笨?

請各位高手幫我排位.
1.曾肇潻
2.沙官
3.呂明才
4.聖心

你囡想唔想讀返聖心先? 因為一般黎講, 小朋友都鍾意同自己同學仔一齊升中架喎!

其實你自選真係可以唔選佢, 萬一兩間都入唔到, 可以落第二部份(統一派位), 但如自行已收你, 你就無得去統一派位。所以好多專家都教話自行可以揀高一線既中學, 統一派位就要保守一點, 尤其是有直屬中學既學生, 統一派位會揀番自己小學85%既學生, 所以統一派位唔選直屬中學就好"舌"底。

問題係你個囡or你想唔想佢讀返聖心先? 如中學入聖心, 小朋友升中適應會較讀其他學校為少(因為大部份為小學同學)

以小囡為例, 佢份人好懶, 我叫佢自行揀第二間學校做第一志願, 話間學校中一、二唔洗考試, 佢死都話要入番自己直屬學校, 咁都無辦法, 因為中學6年佢自己先至係用家, 如你夾硬幫佢揀, 入到一間佢自己唔係咁鍾意既, 佢就會怨你一世, 我個囡就係呢停人, 佢自己揀就好地地。

不如你同小朋友商量下先啦。

原文章由 hhvenus 於 07-12-19 22:05 發表
小女現讀聖母無玷聖心,報分試平均分A,衰在數學取B+至A-
性格驚青,怕事,唔願郁,怕壓力,但逼吓成績又OK.是否自選唔選聖心好笨?

請各位高手幫我排位.
1.曾肇潻
2.沙官
3.呂明才
4.聖心 ...

原文章由 beaclem 於 07-12-20 11:34 發表
你囡想唔想讀返聖心先? 因為一般黎講, 小朋友都鍾意同自己同學仔一齊升中架喎!

其實你自選真係可以唔選佢, 萬一兩間都入唔到, 可以落第二部份(統一派位), 但如自行已收你, 你就無得去統一派位。所以好多專家都教話 ...

妳好!  請問那一間中學 中一、二唔洗考試,  我都想唔好太大壓力....

Please check PM

原文章由 WIN123 於 07-12-20 11:43 發表

妳好!  請問那一間中學 中一、二唔洗考試,  我都想唔好太大壓力....

原文章由 beaclem 於 07-12-20 12:05 發表
Please check PM

Thanks a lot! But I don't think it is easy to be selected
by this school..

Thanks!

其實小女十分鍾意聖心, 但我驚聖心教法傳統, 我唔想佢古古板板,
活動太小,我是否太多餘.無論如何, 多謝大家幫忙.

原文章由 WIN123 於 07-12-20 12:26 發表

Thanks a lot! But I don't think it is easy to be selected
by this school..

Thanks!