用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請指教 : 初次比囡囡去琴行學琴, 有什麼要留意 ? ...
go

請指教 : 初次比囡囡去琴行學琴, 有什麼要留意 ? [複製鏈接]

各位

我囡囡4.5 yrs, 下個月比去琴行學琴, 有什麼要留意呢 ?

1.  係唔係要問清楚師資 ?
2.  市面老師一般係什麼級數 ?
3.  好唔好要求頭幾次陪小朋友學呢 ?
4.  掂樣睇得出老師掂唔掂呀 ?
5.  琴書係琴行買價錢係唔係 ok ?
6.  初級/一級分別 ?

太多問題了, 請指教.....
thanks
   0    0    0    0

1.  係唔係要問清楚師資 ?
當然要...好似幫囡囡搵學校gum..都要睇下間學校既師資....可以問下佢攞 d cert睇下

2.  市面老師一般係什麼級數 ?
Grade 8

3.  好唔好要求頭幾次陪小朋友學呢 ?
可以架..可以睇下導師教成點...跟下個小朋友學...返到去都可以睇下佢有無練錯...but 好多琴行都要加$先可以陪小朋友

4.  掂樣睇得出老師掂唔掂呀 ?
睇下佢示範個陣有無彈錯...講解得清唔清色...

5.  琴書係琴行買價錢係唔係 ok ? 可以..其實度度都參唔多價$

6.  初級/一級分別  ?
初級開始個時, d歌多數都係左右手分開彈同單音..
到一級..就會開始左手彈chord, 右手彈 melody, 開始學大細聲

check pm..

1.  係唔係要問清楚師資 ? 當然要...好似幫囡囡搵學校gum..都要睇下間學校既師資....可以問下佢攞 d cert睇下

2.  市面老師一般係什麼級數 ? Grade 8

3.  好唔好要求頭幾次陪小朋友學呢 ? 可以架..可以睇下導師教成點...跟下個小朋友學...返到去都可以睇下佢有無練錯...but 好多琴行都要加$先可以陪小朋友

4.  掂樣睇得出老師掂唔掂呀 ?睇下佢示範個陣有無彈錯...講解得清唔清色...

5.  琴書係琴行買價錢係唔係 ok ? 可以..其實度度都參唔多價$

6.  初級/一級分別  ?初級開始個時, d歌多數都係左右手分開彈同單音..到一級..就會開始左手彈chord, 右手彈 melody, 開始學大細聲check pm..

hi coldcold & AnitaBao

thank you very much
原文章由 AnitaBao 於 07-12-20 08:57 發表
1. 口碑
2. 首2-3次陪上堂, 看老師表演
3. 課後問囡囡覺得學成點

Any good  recmmendation in Hang Hau(Tseung Kwan O)?
‹ 上一主題|下一主題