用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 小一家長交流區(2008/09)
樓主: pinkypc
go

LSPS 小一家長交流區(2008/09) [複製鏈接]

原文章由 lamlauanita 於 08-5-9 15:50 發表
Another question: what is mean堂費?

每個學生一年要俾堂費$3,200
好似話係因當年學校有冷氣開始要收既, 係用來作為冷氣費用既補貼, 因政府唔會資助呢筆錢

叩門

原文章由 maria_lai 於 08-4-8 16:53 發表
Hubert 媽,

如果只係計自行收生個part就應該無15分入到了, 因為呢幾年有20分既小朋友都收唔晒
不過我都見到有15分既照入表申請, 可能希望係叩門時有d幫助啦 ...

請問其實叩門有無收過學生呢?Thanks!

Fine! Thanks

報到先,請多多指敎

Hello! 大家多多指教!

Hello各位BK Mum,
可以報一報你囝囝編了那一班嗎?我囝囝P.1C.

Hi Pauli, 我仔仔也是P.1C, 請多多指教!
原文章由 pauli 於 08-6-12 22:49 發表

我兒是P.1F 呀.
有好多東西等著要買了。校服, 書,書包.......
原文章由 pauli 於 08-6-12 22:49 發表

My son is P.1D, 請多多指教!

原文章由 sallychs 於 08-6-13 00:03 發表
我兒是P.1F 呀.

我個仔係1D班

你地會唔會係學校買書包及校服呀?
我仲未肯定.

Initial D, 我個仔同你個仔一班呀, 請多多指教

多多指教 . My son is not the smallest in the class la.

My son is only interested on the summer football class (on sat).  How about your choice?

原文章由 maria_lai 於 08-6-13 00:07 發表
我個仔係1D班

我仲未肯定.

[ 本文章最後由 InitialD 於 08-6-13 10:31 編輯 ]

原文章由 sallychs 於 08-6-13 00:03 發表
我兒是P.1F 呀.

Sallychs,
你好,我囝囝都係1F 呀.請多多指敎

Hi maria-lai

你唔係學校買,有其他更好的選擇嗎?
個書包有學校logo都几好,不過我驚好重!

原文章由 maria_lai 於 08-6-13 00:07 發表
我個仔係1D班

我仲未肯定.

pauli,

其實我都好大機會係學校買, 的確有logo特別些, 不過平時見過呢隻書包我都覺得好似好重咁, 所以咪睇下有冇家長有好介紹.

係學校買SPI個隻牌子係咪平過出面架?

你會唔會係學校買校服呀? 有家長介紹出面買, 我未睇, 唔知有幾大分別同幾平. 都另有家長話係學校買.  我可能怕麻煩, 會係買書個日買埋校服了.

你記住打去問校車安排喎.

Maria,

我打去問咗校車點安排,但要8月中先知道!點算好!另學校買夏天校服都唔算貴,我都会喺學校買埋校服。我hubby話要買2set,怕日日着要替換。如果夏令時間無午餐,咁佢翻到屋企成2點咪餓死佢?點算!

原文章由 pauli 於 08-6-13 16:22 發表
Maria,

我打去問咗校車點安排,但要8月中先知道!點算好!另學校買夏天校服都唔算貴,我都会喺學校買埋校服。我hubby話要買2set,怕日日着要替換。如果夏令時間無午餐,咁佢翻到屋企成2點咪餓死佢?點算! ...

pauli,

just talk to my colleague, 佢話佢個仔都係用SPI書包, ok, 唔重喎, 不過唔知同唔同我地個個款式 (佢唔係讀LS)

D校車通常都唔會咁早通知架啦. 你係咪怕車程及時間唔夾, 到時未必搭校車而揾其他保母車呀?我應該都係揾學校介紹個間了.

我都會買2set夏天校服, 可能遲d好快都要再買新既. 白色真係好易dirty

一位LS家長話我聽夏令時間無午餐架, 可以遲d再問下學校既. 我個時一知道都覺得好煩,一來怕煩亞婆, 二來要差唔多2pm先食飯好似好遲咁.

你會邊日去學校買書及校服呀, 睇下見唔見到?

原文章由 InitialD 於 08-6-13 10:30 發表
多多指教 . My son is not the smallest in the class la.

My son is only interested on the summer football class (on sat).  How about your choice?

pls check PM

我會14/7去學校買書及校服, 到時相認啦!
記得買書包要20/6前交form。真係有D緊張,仔仔就快讀小一,你心情如何呢?呢排都有排忙,靜係幫佢買嘢都要去LS三、四次。

To be La Salle mum, you will be familiar with it as you will have many time to visit the school from now on.
The SPI school bag is not so heavy, students like it as it has the logo on it.
Summer the pupils leave school at 1 pm, they will feel hungry. You can give your son some snack during rest.
Pauli: Mrs Chu will be 1C's 班住任. All P 1 teachers are experienced teachers.

Hi all mama,

如有20分和住41校網, 是否大機會入到LS
Thx.

原文章由 maria_lai 於 08-5-9 16:27 發表

LS is in net 41 "Kowloon City"
‹ 上一主題|下一主題