用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無'一串紅'圖片分享吖?!
樓主: mamamomo
go

有無'一串紅'圖片分享吖?! [複製鏈接]

ALL,
今日我終於發現有紅色的花蕾出現啦!

前幾天開始有4-5朶花。

原文章由 恩禧媽 於 07-12-29 22:09 發表
ALL,
今日我終於發現有紅色的花蕾出現啦!

恩禧媽,

你就好啦!有花蕾啦!廉廉果棵都係得d葉咋!:cry: 但係就長到有18-19cm高啦!

恩禧媽&各位媽咪,
係咪要摘o左頂部d幼葉就會有花蕾o架?

原文章由 廉媽 於 07-12-30 15:15 發表

恩禧媽,

你就好啦!有花蕾啦!廉廉果棵都係得d葉咋!:cry: 但係就長到有18-19cm高啦!

恩禧媽&各位媽咪,
係咪要摘o左頂部d幼葉就會有花蕾o架?

廉媽,
採頂呢個動作係要棵植物長到10-12cm高才可以採,過左就唔洗再採啦,採頂的意思係想棵植物的其他分枝長得茂盛d咁啫!
加油啦!我相信廉廉o果棵都一樣會開花,不過遲d咁解啫!
我都係呢兩日才見到花蕾,仲要係幾個花蕾一齊出現,好開心呀!兩棵都係呀!

我得番一塊葉咋。

Shihen

我上星期忘了澆水,所有葉都枯了,諗住死硬啦,於是去花店找一串紅花苗,但係老闆好好,佢故我回家再澆水,竟然呢,枯了的葉再次挺起來,已經個多星期了,長得很壯健,只是未出花蕾而已,如佢頂得到這幾天低溫,我相信很快會有花出了~:

原文章由 shihen 於 07-12-31 11:05 發表
我得番一塊葉咋。

咁慘!?

原文章由 羊咩咩太太 於 07-12-31 12:10 發表
我上星期忘了澆水,所有葉都枯了,諗住死硬啦,於是去花店找一串紅花苗,但係老闆好好,佢故我回家再澆水,竟然呢,枯了的葉再次挺起來,已經個多星期了,長得很壯健,只是未出花蕾而已,如佢頂得到這幾天低溫,我相信很快會有花出了~: ...

恭喜你呀!

呢幾日咁凍, 大家最好將盤花移到室內暖d既地方....唔係好易凍死架~~~~ 尤其是夜晚無太陽......

原文章由 恩禧媽 於 07-12-30 22:41 發表

廉媽,
採頂呢個動作係要棵植物長到10-12cm高才可以採,過左就唔洗再採啦,採頂的意思係想棵植物的其他分枝長得茂盛d咁啫!
加油啦!我相信廉廉o果棵都一樣會開花,不過遲d咁解啫!
我都係呢兩日才見到花蕾,仲要係幾個花蕾 ...

恩禧媽,
哦!原來係咁!廉廉果棵現在得個高字,d葉都算幾茂盛o架!咁就承你貴言啦!

Dear all,

Just want to know if your plant has sunshine ar? My house has no sunshine gar, so the plant only grows tall in my office   but still has no flowers. :-|

原文章由 廉媽 於 08-1-6 12:11 發表

恩禧媽,
哦!原來係咁!廉廉果棵現在得個高字,d葉都算幾茂盛o架!咁就承你貴言啦!

廉媽,
一串紅要好多太陽,所以得閒要晒下佢呀!

yuetmama,
我屋企有陽光到,所以而家開花了!我相信你要晒下你盆花,否則可能開唔到花呀!

我棵一串紅死咗喇!
一塊葉都沒有了。
Shihen

我屋企西斜...怪不得d花開得咁靚..

不過係賓賓種嘅, 無施肥, 無採頂o架, 佢話要同d花傾計咋

[ 本文章最後由 CCheng 於 08-1-9 00:06 編輯 ]

點解我個棵種黎種去都係得8CM到,
仲要D葉向晒下, 但又唔係枯萎喎
有無方法可以令佢快高長大呀??

我已經日日同佢晒太陽同淋水架喇!!  :( :( :(

原文章由 soscck 於 08-1-9 13:56 發表
點解我個棵種黎種去都係得8CM到,
仲要D葉向晒下, 但又唔係枯萎喎
有無方法可以令佢快高長大呀??

我已經日日同佢晒太陽同淋水架喇!!  :( :( :( ...

我除左晒太陽,淋水之外,我仲落左肥料,所以而家都開左花,不過就無ccheng那棵開得咁高。

我都未採頂, 但都好成功, 我有下肥, 我老公會灑魚缸水 好多營養.  我之前幫囝囝種了4年都失敗, 今年終於得, 好開心::" />:

唔知點解加入唔倒photo 但我在編輯時有photo的.

[ 本文章最後由 olkan 於 08-1-10 21:51 編輯 ]

dear all,
我都有採頂,過只是停生新葉设花蕾,是否這樣??
kiukiuleung

醒目開學勳章

我想問問: 點樣可以令它生多 d 枝 or 花蕾?
因我仔仔 lee 棵要等 3 月初才交回學校, 照咁睇會唔會未到 3 月, 所有花都會謝晒呢
   (這張相是昨晚影的)

回覆 #1 mamamomo 的文章

Dear mums,

Can you adv. in average, how many days will have flower after 採頂? I did this yesterday, but I need to submit the flowers back to school on 30 Jan.
‹ 上一主題|下一主題