用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六上學期成績不理想
樓主: chuiiris
go

小六上學期成績不理想

你都唔洗咁失望既, 我識有個朋友, 個囡第一次呈分衰咗, 第二次好少少, 第三次爬人成幾十名, 最後都可以返返直屬中學

叫亞囝第三次呈分真係要發奮啦, 寄望可以上番BAND 1, 係統一派位入番D好學校啦。

原文章由 chuiiris 於 07-12-19 19:36 發表
多謝大家的回應:

現在知道的常識平均分 87分, 取 A-
中默取 58分 , 中文卷一, 卷二, 都是 77.5 分, 未知 grade,
但都不敢估了.

英文, 卷一, 卷ニ 都是 80分, LISTENING, ORAL 滿分, 英默 92 分 ( 希望 ...

回覆 #35 chuiiris 的文章

第三次考試係好重要, 因為曾經試過有學生原本係band2, 但係第三次追左好多, 雖然派得唔好, 但係去英中扣門, 學校因為見佢成績進步左好多, 所以肯俾form佢, 而佢經過考試亦入到呢間學校

我個女今次又係吾小心, 做漏野, 冇左10分, 如果唔係, 成績會係好過上次, 依家名次跌到呀媽都唔認得 , 6年來都未試過咁低, 今次呈分試攪成咁, 咩計劃都要改過.

原文章由 chuiiris 於 07-12-18 08:19 發表
個仔昨天回家告訢, 主科只有 7x-82分, ( 分數全部跌曬    )副科全部 A.

嬲到我震曬, 因這次考試態度很懶散, (都吾想找藉口)

每科不小心的分, 最少衰 10 分以上 (真想殺左佢)

丙足他一晚, 今早上學前再丙 (  ...