用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六上學期成績不理想
樓主: chuiiris
go

小六上學期成績不理想

原文章由 bonnieandy 於 07-12-18 11:18 發表
我上次女兒英文不合格,我都驚左好耐。最後拿成績表是b,因為份卷深,全部都低分。所以可以拉到b囉。好似數學咁,我以為b梗,但係c喎。老師說:93分已經是b..。所以分數不能說成績表上的分數。 ...

你個女讀個間名校? 93分竟然只是B.
我個女間學校是 86-100分是A

有無band two 既家長, 比點对策我 , 現在好擔心呀!:cry:

原文章由 04350410085818 於 07-12-18 13:00 發表

你個女讀個間名校? 93分竟然只是B.
我個女間學校是 86-100分是A
我個仔間學校都係86-100為A, 每個garde都列左係成績表背面. 係我個仔學校, 通常第一次考試, 大部份學生都會低分左, 跟往慢慢先上翻d分, 唔知點解?

原文章由 chuiiris 於 07-12-18 09:45 發表
顏保齡 open day 我都有去.
問題是我住深井, 她在土瓜灣, 放學回家車程約 1.5-2 hr.
因為勁塞車, 仲要轉車, 長遠計不是辦法.

不如考慮其他校網::

荃灣   :梁省德
葵青   :李賢堯、石籬天主教
深水步:香島 (直資)

你係咪好肯定佢趺左band 啦?  如果自行band 2 收左, 就算下次呈分再升番, 攪珠你都冇機會選band 1學校架,你要考慮清楚。

原文章由 chuiiris 於 07-12-18 13:31 發表
有無band two 既家長, 比點对策我 , 現在好擔心呀!:cry:

點樣肯定, 老師靠估, 我都靠估, 點樣靠估下學期考試.:cry:

回覆 #1 Goody 的文章

樓主, 如果我系你, 或者我會咁做:
(1) 找班主任商量, 問下小朋友在第一次+第二次呈分試, 平均大約系Band 幾, 唔好自己亂估, 因為我地無學校系區個ranking;
(2) 找合適的直資學校的資料, 以我所知, 有幾間系一月頭截止報名(例如王錦輝, 培基);
(3) 唔駛咁心急決定自行分配的兩間學校, 一定要由校方確定左小朋友的Banding先決定, 當然現在可以再搵下Band 1尾, Band2頭的好學校的資料。
如果係我會咁做, 希望幫到您啦!

p.s.  你個仔D英文咁好, 直資好有機會!!

[ 本文章最後由 Biff 於 07-12-18 15:26 編輯 ]

原文章由 WIN123 於 07-12-18 09:52 發表

THANKS!

我住 東涌, 有沒有好的介紹呢? 囡囡是BANK2

hi win123
東涌有間直資叫基信~有冇意見~請賜教~
寛恕別人等同善待自己~
憎恨別人等同虐待自己~

Biff

多謝你的意見

佢個班主任是我歷年來見最差的老師
都吾想提呢個人的差史
總之同她無計倾, 她講的我也不會相信
家長會要 c6 請假見她, 我费事同她有衝持, 始終操行分在她手上.
我完全要靠自己.

現在努力找直資.

個仔放學打电話回家說: 有2個 bad news: 英文卷一, 二只有 80 分, 但 listing 滿分, oral 滿分, 拚音 滿分, PE, 音樂, 法文 取 A,
仲話回家後再比幾個 good news 給我.

但我都開心吾起:cry:

原文章由 chuiiris 於 07-12-18 16:19 發表
個仔放學打电話回家說: 有2個 bad news: 英文卷一, 二只有 80 分, 但 listing 滿分, oral 滿分, 拚音 滿分, PE, 音樂, 法文 取 A,

但我都開心吾起:cry: ...

其實你地有沒有計過總平均分, 不要以校內A, B,C就驚,
以下是我經驗:
我小兒學校連A, B, C都沒有, 當時我以計分估計區內Banding:
(中文 X 9 + 英文 x 9 + 數學 X 9 + 常識 x 6 + 音樂 x 2 + 美術 x 3 ) / 29 = over 85應 Band 1, <80 to >85 Band 1 尾.
故你小兒雖然paper 只有80分, 但Listening & oral 滿分, 只有十中,數,常分數不太差, 加上音樂=A, 美術 = ?, 應仍有機.
小心選擇, 如即放棄Band 1 選Band 2, 將來後悔則叩門更難!

[ 本文章最後由 朱仔媽咪 於 07-12-18 22:39 編輯 ]

我個女又係退步咗, :cry: 希望你仔仔下次俾心機, 唔好失手啦, 要早些溫書, 做好準備, 唔明白的地方一定要教到佢明, 邊科弱就做多d練習, 加油呀, 平時溫書都俾少少獎勵等佢開心下
我有個好老公, 2個好女兒, 希望一家人生活愉快!主啊, 你的恩典夠我用! 求你使患難遠離我, 願你垂聽我的禱告!

chuiiris,

冷靜 D 呀。

P.6 最後的 Banding 係計 a) and b)

a) 學校 Band 1 % (/ Band 2 % / Band 3 %)

b) 3 次呈分試總計全級名次

現在,要攪清楚 2 次呈分試後的 Banding 先呀。

假設,現在是 Band 2 頭 (or Band 1 尾),咁梗係博下第 3 次呈分試上回 Band 1.

假設,現在是 Band 2 中,諗住冇得博,先好搵 Band 2 學校。

PS 你唔識咪大家一齊研究下,唔好咁心急呀。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

chuiiris,

入分到教育部是 : 中/英/數 + 兩料其他(每間學校唔同)(我學校舊年用常識+宗教), 不要太緊張, 還有一次機會, 如果小朋友踏界, 就比較煩, 你可以先找一間直資作後備, 我舊年都係.

原文章由 chuiiris 於 07-12-18 16:19 發表

但我都開心吾起:cry: ...

多謝大家的回應:

現在知道的常識平均分 87分, 取 A-
中默取 58分 , 中文卷一, 卷二, 都是 77.5 分, 未知 grade,
但都不敢估了.

英文, 卷一, 卷ニ 都是 80分, LISTENING, ORAL 滿分, 英默 92 分 ( 希望靠平時分幫補 下取 B+ 或 A-.)

數學 75 分 (希望拉平時分可取 B 或 B- )

音樂, 法文 A+, ART B+

我都知最重要的是全級排名, 但都不敢寄望可進 50 名之内, 如果 70 名以外, 做硬 BAND TWO 生了.

現在會報沙田培矯直資, 看下得吾得啦

他所說的 GOOD NEWS 就是聖誕節可以表演同打學界藍球.

我真係接受吾到他是 BAND TWO , 好似是我的成績表不合格, SO SAD.

[ 本文章最後由 chuiiris 於 07-12-19 19:41 編輯 ]

原文章由 chuiiris 於 07-12-19 19:36 發表
多謝大家的回應:

現在知道的常識平均分 87分, 取 A-
中默取 58分 , 中文卷一, 卷二, 都是 77.5 分, 未知 grade,
但都不敢估了.

英文, 卷一, 卷ニ 都是 80分, LISTENING, ORAL 滿分, 英默 92 分 ( 希望 ...

放鬆D啦,盡量係以後追番D,睇下大抽獎會唔會有機會上番 BAND 1。

聖誕節假期, 他會忙着回校練藍球, 又要練校際音樂節, 團體同個人的比賽, 學校 4月考試.
我會在聖誕節裹開始温習至 4月考試, 不成功便成仁.

已經知道他在來緊的3個月裹有多忙碌.

原文章由 chuiiris 於 07-12-19 19:50 發表
聖誕節假期, 他會忙着回校練藍球, 又要練校際音樂節, 團體同個人的比賽, 學校 4月考試.
我會在聖誕節裹開始温習至 4月考試, 不成功便成仁.

已經知道他在來緊的3個月裹有多忙碌. ...

咁你會否替小朋友選擇 BAND 2 學校。。。

我會等拿左成績表, 知道名次時再想報什麽學校, 現在盡量想直資學校.

講真 band two 學校, 真係寫吾落手.

總之下學期考試, 一定同佢死過, 我會炒左個補習老師, 親自盬督番個仔的成績.

三番四次勸個仔不再打藍球, 因一星期裹要練三日波, 每日三小時半, 返到家都累到不得了. 但他又很堅持要打埋學界. 都好頭痛.:cry:

原文章由 chuiiris 於 07-12-19 21:39 發表
我會等拿左成績表, 知道名次時再想報什麽學校, 現在盡量想直資學校.

講真 band two 學校, 真係寫吾落手.

總之下學期考試, 一定同佢死過, 我會炒左個補習老師, 親自盬督番個仔的成績.

三番四次勸 ...

我都無靠補習老師了,今次我都係自己同個女溫習,D補習真係唔係O甘好(佢早前有補習O架),上次考試中文 , MATHS , 常識都係B,而英文仲翻得個C,見到張成績表真係想 ,但係原來上次唔計分 所以先鬆一口氣!
而今日佢o地派卷,原先覺得自己同佢溫書都唔抱太大希望,可能仲差,點知英文上次得71分,而今次有85分B就應該無問題,
DICTATION 應該有100分,加ORAL,LISTENING希望可以上到A,啦 , MATHS 有86分o甘有A,但中文就得7x,可能得C,常識都係8X即B,但如果O甘計,今次應該有AABC,而上次得BBBC!!
所以我覺得自己辛苦D都要啦!!(唔駛返工就好啦 :tongue: )