用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六上學期成績不理想
go

小六上學期成績不理想 [複製鏈接]

個仔昨天回家告訢, 主科只有 7x-82分, ( 分數全部跌曬    )副科全部 A.

嬲到我震曬, 因這次考試態度很懶散, (都吾想找藉口)

每科不小心的分, 最少衰 10 分以上 (真想殺左佢)

丙足他一晚, 今早上學前再丙 ( 我都知只是發涉自已的情緒, 於事無補.)

一想起咁既成績, 個心就拿住, 睡吾到.

現在重新步署點樣預備 4 月的考試.

要接受報 band two 的學校的現實

油尖旺區, 請問有セ介紹, 直資也可, 多謝賜教.
   0    0    0    0

小五下學期成績如何? 不要丙他了, 加油吧!

回覆 #1 Billy2393 的文章

唔駛太擔心, 分數低o左佢自己亦唔好受. 也未嘗不是一件好事. 最主要係保持全級名次不要拋離太大(當然唔好話比佢聽啦).

我個女情況一樣, 佢地心中有數,見到自己今次因為太驕傲搞到成積唔好, 下次佢會博命D 架. 不過佢唔會話比你知.

小六上學期成績不理想

I think  選顏寳玲直資....the student is polite

真係吾知點樣選中學了

唔好丙他啦,  他自己考得差已經好唔開心呢,  可能男仔要再大d先會識諗!

我仔在今次呈分試都退步,  主科都係降grade,  我返而無丙他,  我問他你有無進力? 自己有無檢討問題在那裡??  錯什麼?  不小心係藉口, 要留意什麼..... 等等!

其實他自己都唔開心,  仲話無好的中學讀啦! 所以今次我無駡他, 他好開心而且仲應承我他次會再努力,  其實小六生的壓力都好大,  唔好睇他們平時只識玩,  男仔多數都唔會講比人聽話自己唔開心的! 今次他先告訴我他在試場考生時, 好緊張,  連平時懂得的事都會突然唔記得, 所以都唔好怪晒佢地!! (可能平時我鬧得他多, 他什麼都不告訴我,  但今次我無鬧佢,  佢反而講好多野比我知,  我都係時候檢討下自己d情緒)

阿仔話今次有退步的男同學,  一路哭一路自言自語話"死更啦, 無啦........" 不斷重複這句!!  小男生真係幾可憐呢:cry:

原文章由 am05965 於 07-12-18 09:33 發表
I think  選顏寳玲直資....the student is polite

請問李國寶 如何呢?

顏保齡 open day 我都有去.
問題是我住深井, 她在土瓜灣, 放學回家車程約 1.5-2 hr.
因為勁塞車, 仲要轉車, 長遠計不是辦法.

李國寶專收 band two 尾至 three 的學生.
成績同校風都吾掂.

原文章由 chuiiris 於 07-12-18 09:47 發表
李國寶專收 band two 尾至 three 的學生.
成績同校風都吾掂.

THANKS!

我住 東涌, 有沒有好的介紹呢? 囡囡是BANK2

東涌可以去留意"港基YMCA",  我有去OPEN DAY,  感覺都幾國際學校,  起碼有一半外籍學生!

原文章由 xmanman 於 07-12-18 09:59 發表
東涌可以去留意"港基YMCA",  我有去OPEN DAY,  感覺都幾國際學校,  起碼有一半外籍學生!

Thanks! 但不大喜歡 ...:cry: 謝謝意見!

WIN123

點解不 like 港基YMCA, 比點意見, 等我參考下, thanks

深水埗 - 崇真 都唔錯

原文章由 chuiiris 於 07-12-18 09:45 發表
顏保齡 open day 我都有去.
問題是我住深井, 她在土瓜灣, 放學回家車程約 1.5-2 hr.
因為勁塞車, 仲要轉車, 長遠計不是辦法.

我上次女兒英文不合格,我都驚左好耐。最後拿成績表是b,因為份卷深,全部都低分。所以可以拉到b囉。好似數學咁,我以為b梗,但係c喎。老師說:93分已經是b..。所以分數不能說成績表上的分數。
盲目的愛他們 8-)

c6 都話等出成績表至算, 希望平時分可以幫補下, 千其成績表不可出現 C 呀! 救命呀! 要緊張到 1月至有結果.

我都有問過老師究竟点計,佢地話其實最緊要個名次,我睇況且每間學校程度不一,都好難作準,讀緊間小學於全港、全區的排位仲緊要啦!有d全級十名內先是band1生,有d全級五六十名又係
band1生,真煩死人!

原文章由 chuiiris 於 07-12-18 10:59 發表
WIN123

點解不 like 港基YMCA, 比點意見, 等我參考下, thanks

___
Sorry,  我亦唔知點解,  不過我曾經聽過 周圍的中學生比
較雜.  如果可以選擇,  我會去其他區. 唔關YMCA 事.

回覆 #3 bonnieandy 的文章

睇o黎原來好多小學係用拉curve 的方法定ABC, 我女個間就唔系, 我都好緊張, 今日應該會派卷, 試過同自己講, 無論成績點都好, 千祁唔好 發癲, 呀女都系有D起伏的份子(成績),好在 EQ高, 依家除佐同自己做定心理輔導, 都無咩可以做!!:-|

我個仔間school 不是拉 curve, 所以好緊張分數.

我每次都叫自已吾好瘋, 但每次都做不到

如果說地區環境差, 顏保玲那一區絕不是善男信女的地方, 都幾雜下.
‹ 上一主題|下一主題