用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港公務員的"OEA"每月/年可以申請到幾多%資助 ...
go

香港公務員的"OEA"每月/年可以申請到幾多%資助

本人丈夫是一名公務員,想安排小女將來到海外升學,所以想知道OEA(oversea education application)每年或每月可以資助到子女們的學費、生活費是多少百分比和上限又是多少呢?還有申請詳情和細則,希望有家長可以幫到我啦!

原文章由 vic.pretty 於 07-12-20 17:57 發表
我地吾係公務員, 不過我囡囡都是在英國讀書,認識一些公務員家長.
以我所知, 公務員家長一個小朋友就讀中學, 一年可claim 到7400英鎊左右. 係一年計, 吾係一個個月計. 所以如果你小朋友所讀的學校, 學校越平, 即你要 ...

Victoria

唔該哂你!好難得有人願意回答我嘅問題,而你又真係幫到我。

siumei

原文章由 siumei1972 於 07-12-17 15:35 發表
本人丈夫是一名公務員,想安排小女將來到海外升學,所以想知道OEA(oversea education application)每年或每月可以資助到子女們的學費、生活費是多少百分比和上限又是多少呢?還有申請詳情和細則,希望有家長可以幫到我啦! ...

點解唔直接向自己部門查詢

回覆 #4 siumei1972 的文章

申請OEA的公務員,可向部門人事科查詢,亦可於政府內聯網上download 資料,但是97年後已取消了新入職的公務員OEA津貼,只可申請
LEA津貼

回覆 #5 siumei1972 的文章

我的仔仔都是有OEA到英國讀書,我是透過一間語言中心介紹學校的,都幾好!由講座、選校、申請OEA、安排考試、交留位費等才$200手續費,如你不需要介紹學校只想聽講座是不需要費用的,(沒有欺騙成份可放心)我個仔今年已經year 2了,8年前收$200,到2個月前陪朋友上去問都係收$200,你有沒有聽朋友講過呢間公司(係尖沙咀)!有好多公務員都會找呢間公司幫手!

而家d英鎊貴到飛起, 幾乎政府比d錢妳要比一半.

收手續費的agent ????

原文章由 vic.pretty 於 07-12-29 14:54 發表
你好呀,
你間agent叫咩名呀?我聽好多agent都吾收錢, 我地搵個間都係1蚊都無收喎.....  

係呀!$200囉!但佢真係幾幫到手!

可唔可以 pm 個agent 名或者網址
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。