用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖芳濟書院
go

聖芳濟書院

請問它是band 1 頭或是 band 1尾呢?
校風好唔好架?
天主教學校我相信"not bad", 是嗎??
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

回覆 #1 leeleelumlum 的文章

如果以會考成績計,我諗係band 1 中左右, 但好多家長/學生都唔鐘意間學校, 可能校舍實在太細, 我知道讀書谷得好勁, 個個星期都quiz, 仲每次都有龍虎榜,  但都總係會考成績唔突出, 都唔知係唔係男仔難攪d,  因為我見普遍男校比女校成績差d, 至於校風, 也不會差得去邊, 始終係band 1嘛

唔該哂!
唔鐘意呢間學校? 咁會唔會易d入呢....?
佢哋收邊間小學多呢? 天主教徒會唔會好d呢?

Band One. 除注重讀書外, 也有很多課外活動.  校園雖然較小, 但老師很關心小朋友發展.  在油尖旺區, 男生多選九華或聖芳濟:D

本來我都想報九华同聖芳濟, 點知今日返來話比我知, 考試成績跌曬, 主科平均只有 7x 至82, 嬲到震哂, 丙足他一晚, 咁既成績點報 band one,

雖然副科全部 A, 但有鬼用.

臨尾香, 現在都吾知報乜鬼學校.

激死我!

7x-82分讀什麽小學...因有些小學程度較高

油尖旺區, 英文出名好的小學.

但咁既成績在校內只屬 band two.

臨尾香, 激死我

陳守仁小學----小拔

估中什麽小學又有何作用?

聖芳濟...天主教徒會唔會好d呢?我見你問....油尖旺區, 英文出名好的小學.都可試報自行收生..聖芳濟

九华也是天主教的........我都吾敢想了.:cry:

有些中學見到一些名牌出名好的小學會開因

最慘, 按下电腦知道屬 band two, 無運行.:cry:

那只好報band two算吧

現在努力找直資.

有冇人知道沙田培矯, 屬 band one or two?

油尖旺區信義中學校風幾好

我會留意, 多謝意見

band two 生係咪都可以諗吓信義?
睇嚟聖芳... 機會微....

原文章由 dad1234 於 07-12-18 00:17 發表
油尖旺區信義中學校風幾好

原文章由 chuiiris 於 07-12-18 00:06 發表
現在努力找直資.

有冇人知道沙田培矯, 屬 band one or two?

沙田培僑都是Band One, 但通常在現在自行收生中, 較容易考入, 其實你可以現階段申請較佳直資作考慮, 但不要放棄. 尚有一次呈分試, 有機會入Band One.

自行階段, 因你小兒雖成績下跌, 但很多時學校都會看4年級(就算唔要求, 都放在Portfoilo)及校外獎項. 上年因每人有2個choice, 故每間學校Interview人數亦比以前多.

另油尖旺, 男生比女生好.  大抽獎於甲部入band one 學校亦有機, 但當然是小朋友必須適合讀英中, 你估真係唔洗讀咩!

我上年經驗是沒有放棄, 而老師亦強調小兒絕對適合讀英中, 只係呈分試... , 但大抽獎結果是.....
.......
Band One College 即時鬆晒!

[ 本文章最後由 朱仔媽咪 於 07-12-18 22:13 編輯 ]