用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 dbspd收左信喇!
樓主: 宏媽
go

dbspd收左信喇!

原文章由 OnHo 於 07-12-15 13:28 發表
我細仔都得左喇!  希望有更多bk小朋友得喇!

當年大仔得左, 我都好擔心細仔會點!  
但經過一輪"訓練".
似乎細仔都可以train既, 所以真係要考慮!

OnHo

...

Onho,

Congratulations!!!

Chatterbox

Dear all,
We just recieved the accepted letter this afternoon.
For me and my husband, it is a great great X'mas present to my family.
I would like to special thank to On Ho for her sharing in the "DBS 2 nd interview".
Hope to see all of you on 2/1/2008.
God bless all of BK parent as everyone made a great affort all along.
Merry X'mas and Happy New Year:)

原文章由 OnHo 於 07-12-15 14:04 發表
Hi,

平日我會叫d仔仔自己講俾d cafe 既姐姐知, 自己想食 mud 野, 又要佢早上見到人, 一定要大聲清楚地打招呼, 適當性地講 "唔該", "多謝", "對唔住" 咁...  行路唔准佢地太扎扎跳, 做運動就例外!

仲有逢星期日&  ...

如果你為左個細仔, 而唔俾個大仔讀, 對個大仔唔公平, 相信你個大仔下了很大的努力去考, 千萬不要放棄, otherwise 你會後悔一世,現在倒不如努力d train 下個細仔, 仲有時間一定得, 千萬不要要大仔放棄dbs, 真係好難考, 勸下你老公.  

原文章由 宏媽 於 07-12-15 12:36 發表
得左喇.2 Jan註冊...$1000留位費....
不過....老公唔想個仔咁大壓力...
同埋細仔多數唔會考得入.....
老公唔贊成讀....
點算?!

希望各位都成功中獎啦! ...

恭喜各位成功的家長。

我都啱啱收到信,等埋個仔晏啲返嚟才開;有啲緊張添!

希望個仔成功啦,佢晚晚祈禱都話想 DBS 收佢。

congrats to you all!  After all the hard work and sleepless nights, no matter if your boy made it or not, I think you all deserve a good Christmas vacation

Would any of you be kind enough to share with those of us who will be going through the interview process next year.  How should we train our children now (do we need to send them to any specific classes?) and can you tell us more about the 2nd interview?

Thanks very much and good luck to the rest of you!

原文章由 ababa 於 07-12-15 16:27 發表
恭喜各位成功的家長。

唔駛打開,摸到厚的便OK 總共有五张紙.

祝你成功!

[ 本文章最後由 5183 於 07-12-15 19:31 編輯 ]

我都有過同你老公差不多的想法。但想深一層,阿哥既然經過一番努力,若果有幸被取錄,無理由輕易放棄。不然,似乎有點不尊重他。

此外,我們也很難向大仔解釋--為甚麼他當初聽父母話全力以赴,但成功逹成目標後卻不用堅持理想。最重要的,是不要小看細仔的能力。

三思、三思!

老公唔贊成讀....
點算?!

原文章由 ababa 於 07-12-15 16:27 發表
恭喜各位成功的家長。

恭喜晒你地.... 

今日還未有信收??是否衰左,又要等多兩日,會唔會全部都係
waiting list??還是reject唔係一同寄出??

Hi,

據我所知, 學校昨日已寄出晒所有信件, 包括三類信:取錄信, 備取信& 不獲取錄信, 第三類信分別寄俾有得2nd inerview, 但不被取錄者, 以及未獲2nd interview既考生!

今日未收到, 可能係你所住果區未及派信邢已, 明天郵差會休息, 所以, 最遲星期一, 你一定會知道結果!

OnHo

原文章由 appleycma 於 07-12-15 17:06 發表
今日還未有信收??是否衰左,又要等多兩日,會唔會全部都係
waiting list??還是reject唔係一同寄出??

原文章由 OnHo 於 07-12-15 17:18 發表
Hi,

據我所知, 學校昨日已寄出晒所有信件, 包括三類信:取錄信, 備取信& 不獲取錄信, 第三類信分別寄俾有得2nd inerview, 但不被取錄者, 以及未獲2nd interview既考生!

今日未收到, 可能係你所住果區未及派信邢已 ...

好擔心,我今日身邊收信既朋友全是中左.我封信會係第三類嗎??

醒目開學勳章

HI, OnHo,

Congratulations!
記得請食飯同過料俾我!

原文章由 OnHo 於 07-12-15 13:28 發表
我細仔都得左喇!  希望有更多bk小朋友得喇!

當年大仔得左, 我都好擔心細仔會點!  
但經過一輪"訓練".
似乎細仔都可以train既, 所以真係要考慮!

OnHo

...

回覆 #30 OnHo 的文章

Dear OnHo,

For the 備取信 or  不獲取錄信 , are they specified very clearly!  My friend's son got second-in, but not accepted, we all thought he would be directly fell into the "備取" category. Pls help to clarify. Thanks.

Dear OnHo,

Would you pls tell me the applicants for 2nd interview, will they all fall directly into waiting list?  If no, do you know
how many candidates will fall into the waiting list (just a
rough figure) ?  As my son is only on the waiting list,
pls tell me

Hi all,

I also got the letter and my son....GOT ACCEPTED.  So surprised!!!!!!  記得係2nd in 時, 個panel俾我地感覺不大好.  仔仔見完出黎又唔出聲, 我地都打定輸數.  點知下晝一開信箱, 起封信, 就即時心跳加速, 因摸到似有"份量"...一打開就....簡直唔識形容 .

Anyway, 我地都會等埋cky, 但實在係太驚喜喇

我姪仔都得咗喇, 終於放下心頭大石, 好開心呀

我都收咗啦!再一次證明學校係純遂睇小朋友表現,非常公道。我地完全無準備或訓練過個仔去面試,只係諗住俾佢見識吓。不過現在就頭痕,因為要決定選擇DBS定另一間。

OnHo,

可否告知是否入了2nd interview 但不被取錄的全是 waiting list 呢? 如果不是的話,大概有幾多個小朋友是會 on the waiting list 呢?求你幫忙打聽打聽......不勝感激。

原文章由 OnHo 於 07-12-15 17:18 發表
Hi,

今日未收到, 可能係你所住果區未及派信邢已 ...

我都得左喇, 好開心...... 終於有覺好瞓.......

我同你情況一樣, 都係有些擔心細仔第日考不到.  但係既然哥哥咁好彩考到, 我唔想浪費了這機會呢!  細仔到時先算啦! 唔知你覺唔覺細佬係比哥哥聰明一點的, 加上哥哥係到讀緊, 所以應該機會會大一點呢!

重有係度真係要好多謝OnHo的分享同回覆.

老公唔贊成讀....
點算?!

[ 本文章最後由 ChunYinMa 於 07-12-16 00:51 編輯 ]

Hi, 各位on waiting list 既媽咪,

以我所知, 會有150位小朋友得到正取生身份,
再有大約三, 四十位收到備取生信
之後全部都係未能成功既!

一般黎講, 正取生一月初註冊完, 就會知有幾多空缺, 但學校一般會等到大約四月五月至call waiting list小朋友!  有人話過我知, DBSPD既 waiting list係會被邀請 做"第三次面見"!但要等到出年四, 五月!

以上係往年既資料, 今年唔知有無變?!

OnHo

原文章由 ChunYinMa 於 07-12-16 00:46 發表
我都得左喇, 好開心...... 終於有覺好瞓.......

我同你情況一樣, 都係有些擔心細仔第日考不到.  但係既然哥哥咁好彩考到, 我唔想浪費了這機會呢!  細仔到時先算啦! 唔知你覺唔覺細佬係比哥哥聰明一點的, 加上哥哥係 ...