用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 007 請問跑馬地聖保祿中學是否band 1?
go

007 請問跑馬地聖保祿中學是否band 1? [複製鏈接]

007,& 各位BK朋友:
請問跑馬地聖保祿中學是否band 1? 請問校風及成績
   0    0    0    0

Yes, this is a very good Band 1 girls' school in HK side.

回覆 #2 Wonglimama 的文章

Wonglimama,
Thanks! Can you tell me more about this Secondary School?: :

原文章由 Ling123 於 07-12-13 00:22 發表

Ling123:

其實香港英中基本上唔夠分哂畀band1生!(有d地區人人幾乎有份,有d地區百幾人爭一席!)
一間英中是否屬band1完全見人見智,好多“家長”話要收足100%(買金乎?)band1生先算係一間band1中學,咁聖保祿中學一定唔算係band1中學(因為佢有直屬小學~聖保祿天主教小學,無可避免會收到少部份band2…)
聖保祿中學之成績雖然同一d頂尖英中有點差距
,但也不會差得去邊且校風良好假如你想囡囡自行分配學位時考入此校(以體藝沒有一點成就計算),最好有級內top10%之成績!
如果囡囡派位區域屬灣仔區 + band1生,每年都有大約廿個左右學位供區內抽獎,如心儀此校,可雙管齊下!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

原文章由 Ling123 於 07-12-13 00:22 發表

Ling123:

其實香港英中基本上唔夠分哂畀band1生!(有d地區人人幾乎有份,有d地區百幾人爭一席!)
一間英中是否屬band1完全見人見智,好多“家長”話要收足100%(買金乎?)band1生先算係一間band1中學,咁聖保祿中學一定唔算係band1中學(因為佢有直屬小學~聖保祿天主教小學,無可避免會收到少部份band2…)
聖保祿中學之成績雖然同一d頂尖英中有點差距
,但也不會差得去邊且校風良好假如你想囡囡自行分配學位時考入此校(以體藝沒有一點成就計算),最好有級內top10%之成績!
如果囡囡派位區域屬灣仔區 + band1生,每年都有大約廿個左右學位供區內抽獎,如心儀此校,可雙管齊下!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

原文章由 櫺囹桼 於 07-12-13 21:12 發表

Ling123:
一間英中是否屬band1完全見人見智,好多“家長”話要收足100%(買金乎?)band1生先算係一間band1中學,咁聖保祿中學一定唔算係ban ...

邊D地區人人幾乎會有份。。。。。

原文章由 judywan 於 07-12-13 21:21 發表

邊D地區人人幾乎會有份。。。。。

中西區、灣仔、九龍城、深水埗、油尖旺、大埔

回覆 #7 櫺囹桼 的文章

007,

Thank you,

原文章由 櫺囹桼 於 07-12-13 21:41 發表

中西區、灣仔、九龍城、深水埗、油尖旺、大埔

深水區咁多英中位都仲要去分葵青區D位。。。

另外沙田成14間英中喎,都唔夠分咩。。。。

I think

它是很好的。

hi,

我想問如果係跑馬地聖保祿天主教小學就讀,係唔係多數入到跑馬地聖保祿中學?

007,

如果我住是 東涌區, 有沒有好的提議呢? 囡囡現讀灣仔區....

原文章由 WIN123 於 07-12-20 17:27 發表
007,

如果我住是 東涌區, 有沒有好的提議呢? 囡囡現讀灣仔區....

WIN123:
死人都留o係灣仔派位,離島冇運行!

WIN23,

Which primary school?
She may choose St. Paul's Sec, St. Francis, St. Paul's Convent, 2nd best True Light.

原文章由 櫺囹桼 於 07-12-20 21:51 發表

WIN123:

原文章由 櫺囹桼 於 07-12-20 21:51 發表

WIN123:

007.
I THINK SO,  THANKS A LOT!

原文章由 Mrssslui 於 07-12-20 21:55 發表
WIN23,

Which primary school?
She may choose St. Paul's Sec, St. Francis, St. Paul's Convent, 2nd best True Light.

hi!  Mrssslui,
She is TL.  But I am scaring that she can't get back to
TL.  Now she is P5 only. I just want to know more
beforehand.  Thanks!

點解驚佢入唔到TL呢?

原文章由 WIN123 於 07-12-21 09:16 發表

hi!  Mrssslui,
She is TL.  But I am scaring that she can't get back to
TL.  Now she is P5 only. I just want to know more
beforehand.  Thanks!

原文章由 Mrssslui 於 07-12-21 11:35 發表
點解驚佢入唔到TL呢?

1st Exam. result is not Good.  

You may also try TL.  How abt TSK?

原文章由 WIN123 於 07-12-21 11:50 發表

原文章由 WIN123 於 07-12-21 11:50 發表

Focus on P5's last exam. Still have time.
‹ 上一主題|下一主題