用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友測驗、考試要有幾多分...家長先覺得滿意?? ...
go

小朋友測驗、考試要有幾多分...家長先覺得滿意??

原文章由 Nymph_ 於 07-12-12 11:29 發表
我會睇番小朋友嘅能力,不過會着重佢有冇盡力同睇埋佢嘅讀書態度.
:) :) :) :) :)

昨天晚上收到囝囝的中文卷分數, 唔合格!! 但我想起你們的話, 我都平常心去回應囝囝, 因他平時很緊張d分數, 可能他見到我反應(沒有責罵), 他不但沒有唔開心, 重好開心地玩耍!! 但令我最頭痛的是怎樣教他處理班中的名次, 怎樣教他不要放棄讀書!!

原文章由 manman06 於 07-12-13 08:28 發表

昨天晚上收到囝囝的中文卷分數, 唔合格!! 但我想起你們的話, 我都平常心去回應囝囝, 因他平時很緊張d分數, 可能他見到我反應(沒有責罵), 他不但沒有唔開心, 重好開心地玩耍!! 但令我最頭痛的是怎樣教他處理班中的 ...

"求學不是求分數", 呢句話講得瀟洒, 如果仔女真係屢次低分, 考試包尾, 咁真係唔可以咁瀟洒講呢句說話, 尤其是在香港呢個咁公利嘅社會, 競爭好大, 不進則退。以你嘅情況, 應該同佢好好傾下, 鼓勵下佢, 分析下如果不努力, 第二時嘅前途怎樣。當然要看小朋友是否夠成熟去理解,如今日唔明白, 就要多加教導, 亦不是施加壓力, 只係坦誠地去面對, 共同尋求解決方法啫。

原文章由 ZZdaphne 於 07-12-12 23:40 發表
如果阿女要溫習兩個鐘會得到100分,
咁我寧可佢溫個半鐘得85分,
有半個鐘休息,或安靜下。
除了讀書,生活還有很多很多。。。。。。。

原文章由 嫦娥一号 於 07-12-13 02:55 發表
我們別忘,什麼是教育?難道你認為拿了100分就是學習的終點?可悲!

本人覺得分數高底不是最重要,最重要是小朋友的品德禮貌,因為我見過一D名校學生,老師講說話一D禮貌也沒有,就算科科90至100分又怎樣?可以代表什麼?有沒有想過我們一定要小朋友考到特定分數當考不到會怎樣?小朋友內心又會怎樣想?在壓力之下會不會做出一些我們沒有想過的事呢?
我只要教小朋友用個心去做每一件事,我不想好像現今的青少年做每件事不認真又無禮貌,只要小朋友讀得開心又有品德我就開心,因為讀書是可以一生進修.
原文章由 寶貝豬的媽咪 於 07-12-11 12:14 發表
我覺得唔知係咪自己對小朋友要求過低, 佢地考到80分以上我都已經接受, 當然佢地可以係無壓力之下可以拎到越高分越好.  但聽埋其他家長的意見後...... ...

原文章由 manman06 於 07-12-13 08:28 發表

昨天晚上收到囝囝的中文卷分數, 唔合格!! 但我想起你們的話, 我都平常心去回應囝囝, 因他平時很緊張d分數, 可能他見到我反應(沒有責罵), 他不但沒有唔開心, 重好開心地玩耍!! 但令我最頭痛的是怎樣教他處理班中的 ...

manman06:

我囡響小一,到現時小二時,中文都係最弱項 .小一,係默書差,剛升小一既兩個月後,就要應付過百個字範圍既中默考試,我地真係投晒降 .後來漸適應默書,輪到讀本,都係點都上唔到,總響6-70分徘徊(難為我同老公都係靠中文搵食 ).

我地都諗過好多蹺,包括迫佢做我之前唔係咁like既補充練習,有空玩時間地點人物等等,後來發現,最慳力同有效(雖然要長d時間先見到)既方法,除咗默書幫吓佢外,就係導佢睇書/漫畫.

我囡睇書既習慣,自小都比較蹊蹺--幾個月甚至更長既時間內,佢只係睇一兩本書,就算聽我地讀到識背,都係果本--絕非廣泛閱讀.到小一下學期,佢開始肯自己攞漫畫黎睇,都係咁.所以我地都對鼓勵閱讀呢個方法冇乜信心.

不過,同d媽咪講既一樣,人大咗,其實我地都冇乜做野,佢自己就會突然開竅少少.舊年導佢睇既漫畫,佢今年仲係會不斷睇(同一套 ),偶然會跟我提起有關書既內容同評價,另一方面,我地發覺佢識字量慢慢會多咗,做閱讀理解功課,都可以讀出大部分既字.理解能力亦慢慢強咗...

到而家,佢中文成績都係未達到我地共同定既要求(80分),但同我之前所講,可能卷深咗,其他同學都退步咗,佢不退就好似叻咗好多咁.

我囡讀既,係傳統學校,所以唔似得Eviepa囡囡咁幸福,放學首先要完成功課.小朋友都係集中唔到精神既,通常完成到,仲有時間坐響度食親飯都已算唔錯 ,每日練琴對我囡來講,算係奢望 .但係當佢有機會”偷雞”時,都會隨手攞起碰到既漫畫/書/雜誌靜靜睇,催促佢做功課時,佢會要求睇到xxx..

--其實我響度偷笑,因為深信,無論佢而家鍾意睇既,係《老夫子》定係日本漫畫好,只要佢有書緣,有睇書既欲望,到咗高年級,大概都會有更進一步既空間 .因為我自己都係咁.自小鍾意睇雜書,唔鐘意溫書,中學成績唔見好,但睇書既累積,在大學要做paper時就出倒黎.到而家,我既前上司其實都有研究生幫緊佢手做野,但係都迫我做唔到全職家庭主婦,就因為語文表達同分析力,係要累積既,且似乎一代不如一代...

所以,參考吓Eviepa既教囡方法--去到中學,冇邊個成績頂尖既小朋友係唔鍾意睇書既.要語文好,唔可能靠做補充練習,一定要培養閱讀習慣,就算而家見唔到明顯實效,將來都會現形.俾d信心同耐心,努力發掘d佢感興趣既書撻著佢,相信係最慳力既溫習方法(您仲可以參考嫦娥一號個仔既方法).

大家一齊努力吧!

回覆 #46 csy_ma 的文章

csy_ma:
謝謝你的分享. 其實他比起k3時已有不同, 起碼他會留意四周的廣告,大廈通告, 常問我d字怎樣讀,點解等等.不過d重組,改寫,擴張句子等都好弱   

原文章由 littlesister 於 07-12-11 16:28 發表
要視乎學校課程囉, 囡囡小二開始, 我已經把要求降至80分以上:

ME TOO.

原文章由 manman06 於 07-12-13 13:10 發表
csy_ma:
謝謝你的分享. 其實他比起k3時已有不同, 起碼他會留意四周的廣告,大廈通告, 常問我d字怎樣讀,點解等等.不過d重組,改寫,擴張句子等都好弱    ...

重組,有媽咪提議過話可以玩字卡遊戲:將名詞、動詞、時態、地點片語等製成不同顏色既咭,然後同小朋友輪流作句.不過我地未實踐過(倒是英文有玩過類似既,效果都ok)

至於改寫同擴句,其實有d係純粹機械式既練習,您小朋友唔得,可能係智力年齡未到而已--我囡以前都係咁,我留意到,相對起比佢細、但成績好過佢既同學仔,我囡連諗野都天真d--佢未必分辨到同學仔講邊d野係認叻,小一時又冇乜個人擁有權既概念...呢d野,惟有耐心等,急唔黎既

原文章由 TWMa 於 07-12-12 18:02 發表

最弊通常都係應該識嘅反而錯呢
淨係睇分數真係冇意思, 但唔定標準, 又會有每下愈況的危機

就算錯都可看得出識定唔識。

解決每下愈况之危機,我有心得,就係禳佢衰一次,以後,你就會见到佢好似慢慢進步。

原文章由 wunma 於 07-12-13 15:25 發表
咁似我個囡既? 佢又係小一果時, 我叫佢上課要用心d, 如果唔係會退步架. 點知佢同我講: 咁都要先退步, 然後至可以進步架?

性格决定命運,有啲小朋友無論你點谷,佢都係中游位置,就好似我阿二咁。最近和他選中學,真係麻煩死人啦。不過,平時咩都唔關佢事,讀書讀到好似帮我讀嘅佢,競然主動和我商量,可算意外收獲。

原文章由 judy 於 07-12-13 15:05 發表

就算錯都可看得出識定唔識。

解決每下愈况之危機,我有心得,就係禳佢衰一次,以後,你就會见到佢好似慢慢進步。

唉, 個囡好識自我安慰, 衰咗就會向 "下" 舉例, 證明自己唔算衰架
我以前的標準都係 "盡力就好", 佢每次亦都會答我 "有盡力" 啊, 事後咪知咩事囉
依家改變策略, 訂標準俾佢, 佢又真係會睇個標準黎 "盡力" 囉, 求之上得之中, 如果求中就分分鐘得下啦, 冇法!
(雖然事實上, 我都係睇份卷黎決定使唔使鬧, 但千祈唔好俾佢知 ) 

me too, 8字頭我已ok (原來自已的要求係咁低)
求學不是求分數, 試卷有時會深有時會淺, 好難定
一個標準的, 最重要係睇個小朋友有無儘到力,
吓吓都比d分數框住, 咁樣讀書太可悲啦 !

原文章由 littlesister 於 07-12-11 16:28 發表
要視乎學校課程囉, 囡囡小二開始, 我已經把要求降至80分以上: