用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友測驗、考試要有幾多分...家長先覺得滿意?? ...
go

小朋友測驗、考試要有幾多分...家長先覺得滿意?? [複製鏈接]

我覺得唔知係咪自己對小朋友要求過低, 佢地考到80分以上我都已經接受, 當然佢地可以係無壓力之下可以拎到越高分越好.  但聽埋其他家長的意見後......
   0    0    0    0

我諗滿唔滿意, 唔應該單看成績, 要睇番自己個小朋友既表現囉

幾多年級?
原文章由 寶貝豬的媽咪 於 07-12-11 12:14 發表
我覺得唔知係咪自己對小朋友要求過低, 佢地考到80分以上我都已經接受, 當然佢地可以係無壓力之下可以拎到越高分越好.  但聽埋其他家長的意見後...... ...

醒目開學勳章

回覆 #2 siti 的文章

同意,因為小朋友都有強、弱項,主要睇吓佢有冇進步(同自己比,因為我個人覺得人比人,比死人),例如會唔會同一個錯誤重覆好多次,當然要視乎你小朋友的能力,個個都想自己仔女考頭名(老實講),但如果佢真係得咁多,你迫死佢都冇用,係咪?

原文章由 寶貝豬的媽咪 於 07-12-11 12:14 發表
我覺得唔知係咪自己對小朋友要求過低, 佢地考到80分以上我都已經接受, 當然佢地可以係無壓力之下可以拎到越高分越好.  但聽埋其他家長的意見後...... ...

我女兒現讀小三,至今我一直要求她每科要拿9字頭才叫達標。昨天她興高彩烈地拿來一份中文科測驗卷展示在我面前並要求我馬上給她簽名。她的得分是98.5,全班第一!我說是不是由於取得了第一,所以才如此地雀躍萬分?!殊不知她的回覆卻出乎我意料之外,她說她這次如此的興最主要的原因是:在沒有怎麼溫習的情况下,竟然拿到一個好成績並可以擊敗一些非常勤力的同學.... 她感到自己相當之超勁!一時間我都不知道該向她說些甚麼,只說嗯,不錯,那妳就要保持下去囉!看着她沾沾自喜的樣子,我也被她的喜悅感染了!

雖則我小朋友還未上小學,但我自己會視乎那課平均分係多少?若整班 average 70+,妳小朋友有80咪好囉,相反的話就會 check check 錯在那裡,
是唔識 or 唔小心。高分或低分鼓勵的說話不可少呢!

平均80分以上la

但個人認爲溫習態度最爲重要 ...
如果他真的好努力付出過, 就算取不到也可原諒吧!
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

我的小朋友讀緊小二, 老師出的試卷唔太深但都唔淺, 主要係各科的題目都比較考小朋友的理解能力多d, 即是唔太straight forward, 老師都同我講佢考得都幾好唔算差.  但佢的同學好多都拿90分以上, 聽老師講好多家長都反應比佢聽覺得小朋友有90分以上先算掂喎...

各位媽咪點睇....

簽名被屏蔽

原來真係我要求太低

原文章由 shirley73a 於 07-12-11 15:43 發表
如果係我, 我會prefer 每科都要有9字頭先為之ok架!!

要視乎學校課程囉, 囡囡小二開始, 我已經把要求降至80分以上:

原文章由 littlesister 於 07-12-11 16:28 發表
要視乎學校課程囉, 囡囡小二開始, 我已經把要求降至80分以上:

我會睇下d題目,好似我細仔剛有一次maths test,老師出了些比平常深既questions,無人取到90以上,咁我阿仔80分我都好驚訝(因d題目我都要思考一下才識答)但係一般好普通既test,我要求佢要95以上,如果默書最好拿100,因為只要溫左就一定識,除非佢衰唔小心。

大仔小五我反而會鬆d,因為佢地程度及題目深度始終係難d,test有80分以上我都ok,當然考試最好keep住90左右,默書就一樣要100分,除非unseen無得講。

細仔小一在test或exam,如題目照學習既程度(非over syllabus),如熟讀後取95分以上跟本係應該,5分預左留番衰唔小心。大仔小五因為好多extra既questions,只要佢keep到90分左右我已好滿意。

我女升小一, 她派了中文測驗當天立刻打比我, 她只是作句漏了句號, 扣了一分, 她很開心.

當派英文科時, 其實都有81分, 我回到家想看卷, 她搶回不想我看, 但我都要簽名啦, 原來她自己不滿意, 又有少少唔開心, 又怕我鬧, 我只是對她說, 我從來沒有要求過100分, 我只想她溫書及作答時認真, 盡力, 如果錯了, 要明白為什麼錯, 下次不要重犯, 跟著亞女攬住我話, 媽咪你真係好呀.

有邊個父母唔想自己的子女攞滿分, 但我唔想比壓力亞女lor, 總之中中地都滿意啦.

[ 本文章最後由 YanYan0116 於 07-12-11 16:52 編輯 ]

簽名被屏蔽

原文章由 00adafan 於 07-12-11 18:12 發表
佢有溫的,就算不合格都沒所謂,因為有盡力!

唉!都係果句:邊個做父母既唔想自己既小朋友名列前茅?當然係愈高愈好.

為乜?最終咪都係希望佢地響競爭中建立自信,愈讀愈有趣.

但係,假如家長剩係睇分數俾評價,冇細心留意到小朋友既努力,咁咪即係引導小朋友去做分數既奴隸...到佢大個時,冇人俾到分數佢,佢又咪變咗金錢既奴隸,又或者俾外人冇厘頭既評價牽住鼻子走咯

--自信唔係由心度發出黎,學習興趣係靠高分黎維繫,都幾易俾不可預知既變動打殘(起碼小朋友到咗反叛期,會問點解要咁時,就會好煩 )...連家長都對佢地自己個囝囡冇自信,佢地點樣可以培養自己既自信?唔怪得而家d大學生成日俾人話係高分低能兒

[ 本文章最後由 csy_ma 於 07-12-11 19:24 編輯 ]

超級版主

分數唔係重點,最緊要係佢本身識唔識,能唔能夠完成到佢能力範圍內ge題目。如果佢有99分,因為寫錯一個已提供ge字而扣一分我都會話佢咁大意;相反,我覺d試題過深而佢唔識答而低分,我唔會怪佢,只會教番佢點做,做到明為止。

真係要比,我諗我會同其他媽咪八吓d分數黎比較佢去到邊個level。

原文章由 00adafan 於 07-12-11 18:12 發表
佢有溫的,就算不合格都沒所謂,因為有盡力!

agreed.
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

Totally agree with you.  Don't care too much on the mark. There are too many people in HK just focus on $$ and marks. We need to remember and think about what's the core value of our life......  I saw too many people even 大學生 are useless and just focus on $$ but not their work.....

Don't become 金錢 and 分數既奴隸.

原文章由 csy_ma 於 07-12-11 19:22 發表

唉!都係果句:邊個做父母既唔想自己既小朋友名列前茅?當然係愈高愈好.

為乜?最終咪都係希望佢地響競爭中建立自信,愈讀愈有趣.

但係,假如家長剩係睇分數俾評價,冇細心留意到小朋友既努力,咁咪即係引導小朋友去做分數既奴隸...到佢大個時,冇人俾到分數佢,佢又咪變咗金錢既奴隸,又或者俾外人冇厘頭既評價牽住鼻子走咯

--自信唔係由心度發出黎,學習興趣係靠高分黎維繫,都幾易俾不可預知既變動打殘(起碼小朋友到咗反叛期,會問點解要咁時,就會好煩 )...連家長都對佢地自己個囝囡冇自信,佢地點樣可以培養自己既自信?唔怪得而家d大學生成日俾人話係高分低能兒

My standard should be minimum 90.

For primary school, I think the students must be the all-rounder that those subjects are foundamental.

However, it also depends on standard of the school. When you know most of your classmates get 98-100 , you will think 90 is reasonable (or even too low).
‹ 上一主題|下一主題