用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

德寶vs綠茵vs翠茵 [複製鏈接]

除了德寶, 請問其他媽咪覺得綠茵或翠茵點?????
   1    0    0    0

I want to know too..

德寶 is not very good..I also want to know the other 2. Any recommedation?

我原本於今年打算比亞囝入讀富康德寶, 但早幾天我有些問題向學校查詢, 例如何時需要訂校服, 書包,校巴..等等的簡單問題, 接電話的老師好唔耐煩, 態度惡劣, 可能其他老師未必係咁, 但我應該會考慮放棄入讀此校.  為什麼我要比咁多錢去讀一間我沒有把握會對我小朋友好的學校?

另一方面, 我現在四處要替囝囝尋覓另一間學校, 找上了新都城翠茵, 拿報名表時, 遇上了校長, 她很友善, 並詳細給我解釋小朋友在學校的學習流程由k1-k3.  此校的方向與本人的方向很相似, 所以我應該會替囝囝入讀. 有沒有今年入讀新都城二期翠茵的家長, 可以入來交流一上嗎?  

原文章由 sacsac 於 08-1-22 22:34 發表
德寶 is not very good..I also want to know the other 2. Any recommedation?

我既意見係: 我囝囝由nursery 已讀德寶, 我又覺得好好喎..老師好有愛心, 有耐性..囝囝讀得好開心, 試過諗住同佢轉(因為想揾一間時間長d可以自己接放學), 但係囝囝話唔捨得老師喎..所以endup 冇同佢轉.  仲有我每次打電話同囝囝攞假, 聽電話既老師都好關心咁問囝囝點解要請假..我又唔覺得佢地態度有問題.  仲記得囝囝讀n1 時, 老師差不多天天都會打比我講下囝囝既進展..我覺得可能囝囝好好彩, 個班住任好鍚佢..

同埋主要呢間學校派既小學ok, 同埋課程會接得到小學程度.

原文章由 abraham0119 於 08-1-29 11:05 發表
我原本於今年打算比亞囝入讀富康德寶, 但早幾天我有些問題向學校查詢, 例如何時需要訂校服, 書包,校巴..等等的簡單問題, 接電話的老師好唔耐煩, 態度惡劣, 可能其他老師未必係咁, 但我應該會考慮放棄入讀此校.  為什 ...

smilebaboo,  多謝您的回覆!
我每天都在等德寶mami比意見, 因為始終我對學校的接觸限於電話及報名的時間, 只是遍面的印象!  我當初找上德寶也是聽聞此校派小學不錯, 但又擔心老師好不好...現在可以放心下來!

非常謝謝!

My last kid just managed to finish his first term in N1 at Deborah International Play School at Tsueng Kwan O, and definitely he is leaving the school and joining another when term starts again.  I thought we are the only parents facing the dilemma of this school and subesquently we found more than 8 kids staying around my region in TKO are doing the same....leaving the school half way.....

There is great problem from its top-down management and teachers alike starting with poor attitudes from its Deputy Principal.

All this time, many thought that things like sub-standard school and 'daylight robbery' school can only exist in sub-urban area in China provincial.....wait till you learn more from this Deborah International Play School at Tsueng Kwan O who are wolves dressed in sheep skin and are outweighing their commercial means over their social and educational ethics and responsibilities.

I rest my case and we learn our lessons.  So not only my kid learns from the school, we also learn how bad a school can really be when we are not careful and letting their facility and stood by 'mannequin' teachers deceiving us that they are really international and experience.  These appearances had deceived many of us (parents) and we also learnt.  So be smart and cautious mother if you do not want your kids to suffer in silence and not knowing how to express their fear to you.  This is not a highly recommended school.  Out of 1 to 10 points, I would give this school a minus 4.

原文章由 abraham0119 於 08-2-1 12:58 發表
smilebaboo,  多謝您的回覆!
我每天都在等德寶mami比意見, 因為始終我對學校的接觸限於電話及報名的時間, 只是遍面的印象!  我當初找上德寶也是聽聞此校派小學不錯, 但又擔心老師好不好...現在可以放心下來!:che ...

wow 好negative的意見, 令我再次頭痕....都係試吓搵有學卷的學校, 希望唔會太太遲

原文章由 abraham0119 於 08-1-29 11:05 發表
我原本於今年打算比亞囝入讀富康德寶, 但早幾天我有些問題向學校查詢, 例如何時需要訂校服, 書包,校巴..等等的簡單問題, 接電話的老師好唔耐煩, 態度惡劣, 可能其他老師未必係咁, 但我應該會考慮放棄入讀此校.  為什 ...

咁有無2歲班啊,好嗎?
其實我昨日7:00PM問寶盈老師報名事宜,她可能暫及收工,態度真的很差,我想若果對著大人都沒有耐性,咁對住個2歲未唔得掂!

My girl studies N1 in Deborah at 'fu hong' since Aug 07,
I have found that her teacher is very nice & lovely,
my girl likes go to school very much n enjoys the school
life very much.

Since KV & Heep Yun have accepted my girl for K1 this
year, I prefer she stays in Deborah to continue her
study.

If you have any queries, just go to the school to see
the environment, teacher attitude, then make yr
decision afterwards.

咁有無2歲班啊,好嗎?
其實我昨日7:00PM問寶盈老師報名事宜,她可能暫及收工,態度真的很差,我想若果對著大人都沒有耐性,咁對住個2歲未唔得掂! [/quote]

我都去過富康果間攞報名表,剛剛遇上放學時間,但老師都好好人好有禮貌咁喎,真係要睇讀緊家長既口碑先得啦。

咁翠茵呢?無學卷喎, 好唔好呀

醒目開學勳章

我兩個女都係翠茵﹐細女讀PN﹐大女讀K2﹐我都有因為學卷問題想轉學校﹐但多次同D家長傾談和比較D課程﹐結果都係留係翠茵﹐而家我都覺得大女D英文好有進步﹗細女都醒目好多﹗

原文章由 starwish229 於 08-5-2 20:41 發表
我兩個女都係翠茵﹐細女讀PN﹐大女讀K2﹐我都有因為學卷問題想轉學校﹐但多次同D家長傾談和比較D課程﹐結果都係留係翠茵﹐而家我都覺得大女D英文好有進步﹗細女都醒目好多﹗ ...

我囡囡下學期就會升上K1,而我又由主流班揀咗到國際班,但啱啱聽講係會中文教, 有無媽咪嘅仔女係讀緊國際班, 可否告知真正嘅課程係點架?
Starwish,
請問妳囡囡讀緊翠茵,d老師係唔係成日都會打比妳,講關於好妳的小朋友在校的情況架?翠茵同德宝是否姐妹學校? 妳覺得 翠茵d英文程度唔高呀? 唔好意思,問咗咁多問題,希望可以比d意見.
THANKS.

我囡囡係翠茵讀國際班,我地係由pn至k2都係國際班
學校英文程度好好,真係唔錯,由pn開始有phonics
係我預期中"要好........好"
老師同姐姐都好好,這間學校大家值得考慮

記得囡囡pn時,學校幫我為囡囡戒片,過程愉快
(因為我朋友個囝有個不愉快經歷,他們令小朋友
給其他人取笑"罰"..... 救xx幼稚園)

仲有1次囡囡病了,老師自己寄了1張慰問card
收到了很感動

原文章由 yiuyiu0728 於 08-5-17 10:21 發表
我囡囡係翠茵讀國際班,我地係由pn至k2都係國際班
學校英文程度好好,真係唔錯,由pn開始有phonics
係我預期中"要好........好"
老師同姐姐都好好,這間學校大家值得考慮

記得囡囡pn時,學校幫我為囡囡戒片,過程愉快
(因為我朋 ...

請問翠茵近住邊架? 國際班是否全英語教學?無中文課程教呢?

係新寶城(坑口),國際班係全英語,老師唔講中文架,
如果要學就要學普通話

原文章由 shirleymo 於 08-5-18 23:46 發表

請問翠茵近住邊架? 國際班是否全英語教學?無中文課程教呢?

我家姐個仔在富康德寶讀緊K1, 佢其實nursery的下學期已經開始讀架啦. 佢當時成2歲 都未識講野....佢都係在K1上學期尾先開始識講野.

但係的老師都好好, 好有耐性及友善教導佢. 講真一個唔識講野的小朋友, 如果在的唔好的環境讀書的話, 他們一定唔會再繼續去番學啦!

而佢而家...都好鍾意的老師.  所以富康德寶真係唔咁差囉

我打去德寶問過, 佢話冇得插班咖, 有位先得.  

唉! 聽完大家意見, 都唔知好唔好報出年 N1.

你個bb而家幾大呀??我個仔而家16個月,我住西貢,都唔知有幾多間幼兒園??邊間好??邊d幼稚園可以用學券??

原文章由 mablewong2003 於 08-7-3 00:48 發表
我打去德寶問過, 佢話冇得插班咖, 有位先得.  

唉! 聽完大家意見, 都唔知好唔好報出年 N1.
‹ 上一主題|下一主題