用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 are we wrong?
樓主: lalasweetie
go

are we wrong?

原文章由 BillieBug 於 07-12-10 11:28 發表
此所以入讀一條龍的小學那麼受家長的歡迎!我見我的同事,當仔女接近升中時,都非常擔心不能成功升讀聯系的中學,或理想的英中,又需擔憂仔女面試入中學的表現不濟,就連現時不少小五學生亦要開始接受學校的面試特訓,以致家長及仔 ...

yes, it is crazy world............................

有感而發。我亞仔最近問左我一條我唔識答的問題。

佢問:媽媽,點解呢個世界咩都係爭既?
我唔意識到佢講咩,就話:爭咩呀?冇野要爭呀。
跟住佢就話:咩都要爭呀,讀小學又要爭,讀中學又要爭,讀大學又要爭!
對於呢個問題,我都唔識答,只係感到好抱歉!

原文章由 麟媽媽 於 07-12-10 11:18 發表
係吖!接左龍就輕鬆得多,
但競爭可能更早發生於k.3 呢!
而沒有接龍之小學壓力可更大,
想入間好中學,學位更加少了。

乜唔係達爾文話既咩?物競天擇,適者生存呀!
原文章由 gracechung 於 07-12-10 16:19 發表

跟住佢就話:咩都要爭呀,讀小學又要爭,讀中學又要爭,讀大學又要爭!
對於呢個問題,我都唔識答,只 ...

That is the real life

原文章由 gracechung 於 07-12-10 16:19 發表

我會話: 有樣野冇需要爭, 亦都無得爭, 就是父母對你的愛.

下次和你打波時,我們每人一個球,大家不用爭,看看你是否覺得這樣會開心一點。

每個人都需要為自己定下目標,然後為目標而奮鬥,這樣我們才會有多姿多彩的人生。

有競爭才有進步, 只要唔係惡性, 係良性競爭.

其實, 老土那句廣告對白:
要嬴人先要嬴自己

[ 本文章最後由 poorpapa 於 07-12-10 23:20 編輯 ]
做大池小魚好or小池大魚好?

"爭" because of simple theory: Demand > Supply

space of famous school is example.

children example: only cinderella can stay with prince after dance selection...

Haha, good example .. wonder the children understand this
原文章由 andykwan 於 07-12-10 23:46 發表
"爭" because of simple theory: Demand > Supply

space of famous school is example.

children example: only cinderella can stay with prince after dance selection...

Hopefully they can learn from this example and then trying to "be" Cinderella....Do some houseworks

原文章由 Johnny_hk 於 07-12-11 09:25 發表
Haha, good example .. wonder the children understand this

Yes, what you did is wrong to the child.
I'm a doctor. I had studied psychology in University.
I advise you not put pressure on your kid right now and if he cannot catch up, find a BETTER school which is more suitable to your son. Remember, it is NOT your kid's fault. It is your fault. Otherwise, you never know what your kid will turn up both in term of psychology and behaviour.
Finally, I am serious !

我個仔讀K3,剛剛報了唯一一間學校,學校也收了,很開心,但這所學校不是什麼名校,只是該區比較好的津校,我也沒有替他報私小及直資,只是為了選一所適合他的學校,我到處尋找,終於找到,學校理念不錯,跟現就讀活動教學的幼稚園課程接軌,我只希望他在這6年小學生活開心,隨了知識有所增進,也希望他有一個良好的品格,我只是想告訴大家一定要小心選擇,真的要從小朋友角度出發,雖然小朋友只有5歲,但他的能力是否真的可以應付,作為父母應該清楚知道,不要強求,繼續保持良好親子關係才最重要。

now,he is fine.
we had a little talk few days after.
he told me that the reason that he is not happy was
his father's speech not the course.
yes , indeed his father did mad and call him stupid tnhat night.
but , l will keep him in view for his work.
thanks.

[ 本文章最後由 lalasweetie 於 07-12-11 23:21 編輯 ]