用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學統一派位??
go

小學統一派位??

第一輪失敗,第二輪要做咩?例如去邊到囉表?幾時交?

around 明年1月教署會通知你去你所屬校網的統一派位中心登記,這段時間你最好plan定你甲部 3個位及乙部所屬校網學校的排位策略。
囡囡媽

Thanks a lot:loveliness: :loveliness:

我個朋友第一輪無選任何學校, 那麼她仍會收到教育局的信通知她去指定中心報名嗎?

我想問, 統一派位, 甲部, 如果第二、三志願選的都是頗受歡迎的學校, 其實是不是機會非常微, 只是得過填字?
[img align=left][image]http://users.pandora.be/eforum/emoticons4u/angels/teu20.gif[/image][/img]

如果第一輪唔選任何學校,都應該要將份Form寄番去教育局(好似),以便佢將你撥入去統一派位,不過最好問一問教育局,我估一定有得統一派位的。(有錯,請各位媽媽指出)

統一派位, 甲部, 如果第二、三志願選的都是頗受歡迎的學校, 其實是不是機會非常微, 只是得過填字?

係,因為可派的百份比根本很少,我會覺得浪費彈藥,除左你準備叩門,但間學校又可能覺得你誠意不足,因為你唔係選佢為第一志願。

]原文章由 gloria_yauyau 於 07-12-11 23:13 發表
我個朋友第一輪無選任何學校, 那麼她仍會收到教育局的信通知她去指定中心報名嗎?

我想問, 統一派位, 甲部, 如果第二、三志願選的都是頗受歡迎的學校, 其實是不是機會非常微, 只是得過填字? ... [/quote]
囡囡媽

舉例說..
第1選擇是填你心中100分的小學<最想入不2想>
第2選擇是75-70分...<入了還可以啦比上不足比下有剩>
第3選擇是60分....<ok呀...好過去垃圾小>

如全填熱門...2+3真的是會白白浪費的...我有朋友早年就是1-3都大熱...最後囡囡去了15志願,哭了怕有一個月..

原文章由 gloria_yauyau 於 07-12-11 23:13 發表

我想問, 統一派位, 甲部, 如果第二、三志願選的都是頗受歡迎的學校, 其實是不是機會非常微, 只是得過填字? ...

[ 本文章最後由 NNEK 於 07-12-12 01:25 編輯 ]

原文章由 NNEK 於 07-12-12 01:21 發表
舉例說..
第1選擇是填你心中100分的小學
第2選擇是75-70分...
第3選擇是60分....

如全填熱門...2+3真的是會白白浪費的...我有朋友早年就是1-3都大熱...最後囡囡去了15志願,哭了怕有一個月..

...

nnek, O甘你朋友個女女依家入左邊間....

其實現在離填表日只有一個月左右, 大家真係要好好plan 定一下啦﹗到時先 plan 就會手忙腳亂啦﹗

原文章由 ianmami 於 07-12-12 10:41 發表

原文章由 cclbaby 於 07-12-12 10:46 發表
其實現在離填表日只有一個月左右, 大家真係要好好plan 定一下啦﹗到時先 plan 就會手忙腳亂啦﹗

it is still a big problem for me.................

how to choose..................................

深水埔街坊福利會小學
聽說今年改全日,希望比以前好吧..

原文章由 ianmami 於 07-12-12 10:41 發表

[ 本文章最後由 NNEK 於 07-12-12 12:05 編輯 ]