用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 想談一談,迪士尼美語世界!
樓主: tize2002
go

想談一談,迪士尼美語世界! [複製鏈接]

mqchris
can u introduce yr sales to me

好呀.. pm 比你啦...

原文章由 Little_cy 於 07-12-31 16:29 發表
mqchris
can u introduce yr sales to me
Mqchris :>

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

我d朋友都有類似嘅問題,我睇書都有講呀!
中,英一齊學小朋友嘅語言發展係會慢小小口架!要同步發展係好難口架!我諗問題唔係太大呱!
以我嘅觀察(朋友嘅小朋友),同朋友嘅經驗 and 書上嘅資料得知!就係教小朋友嘅時候,一係中,一係英,唔好同一時間中完又英!
要今次中文,就下次至英文!
如果可以嘅話,有d人only講英,有d人only講中,
就會好好多!係我朋友(無用DWE)話我知口架,佢先生只會同小朋友講英文,我朋友就只會同小朋友講中文,我見佢兩個小朋友中,英文都發展得好好!
亦有朋友喺屋企時中時英,加埋上法文play group,我見佢個女到三歲幾嘅時都做返正常人喇!之前講嘢同同別人溝通都好麻麻,總之你會feel到佢比同齡嘅小朋友發展慢咗dd law!
我BB得五個月,用DWE兩個月!我唔會同佢講完中之後又英咋!有時會用小小時間同佢全英一陣囉!

[ 本文章最後由 meredo 於 08-1-3 03:31 編輯 ]

語言混淆這個講法一早已經被推返左喎.. 睇好多報導話(包括親子便利入面都有提到)newsweek一早係2005年已經發表左,,愈早學不同語言就愈好...因為腦語言細胞於1歲前發肓得最快,而細胞之間發展良好才不會有語言障礙, 想發展得好就透過環境比佢聽多d不同的語音...咁就自然識得講....

不過同意有媽咪講..唔好中英夾雜...一句裡面又中又英,如係PIG豬...咁佢咪分唔到這隻豬係叫PIG囉...只知PIG豬...

好多幼稚園都行雙班主任啦..故中英一齊學無問題的...我個女已經23個月,係DISNEY入面學到起碼100個生文字,並已經識唱ABC的全首歌....並認出A-I的英文字....
Mqchris :>

係呀,我都睇過呀!一歲前係發展得最快口架!
我意思係技術上,環境上要配合得好,有小小難度啫!理論同實踐往往有小小距離!:(
我朋友嘅女點解三歲幾至做返正常人,就係因為佢其實英文比中文好,中文根本講唔到一句句子呀,要英文至講到呀!而HK係cantonese嘅社會,你叫佢點同人溝通jet!我先生都有朋友嘅小朋友係咁情況,不過大個d就會好d口架喇!
我自己都覺得有d無所適從,一方面想比多d語言佢接觸,一方面又怕自己用不得其法 !
中,英,普都有比BB接觸,又想比法,日佢玩吓,而家仲諗緊呀!

[ 本文章最後由 meredo 於 08-1-3 21:20 編輯 ]

普通話我暫時只係比佢聽咋,無特別同佢講或者教佢呀!
‹ 上一主題|下一主題