用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔讀還是出九龍讀?
樓主: chiutyma
go

大埔讀還是出九龍讀? [複製鏈接]

迦密柏雨係一間好好既英中, 你女鐘意就好啦, 如果係全級前三名, 係自行入既機會大好多, 不過, 都要睇埋佢面試表現.

原文章由 chiutyma 於 07-12-8 16:31 發表
我想我女兒没那個承受能力,因爲她平時也欠自信。你分析得有道理,我想我還是尊重她想在大埔迦密柏雨讀的意愿。多謝你的金玉良言!有時自己不知怎樣決定的時候,聽聽你們的意見。真好啊!謝謝各位給我的意見! :a ...

Dear chiutyma,

可以比個例子你作為參考, 我囡個補習老師, 細個時讀中西區呂明才小學, 佢有個同學, 年年全級考第一, 佢亞媽於是係中學時幫佢揀聖保羅男女, 佢同學入到去, 都好努力讀書, 但點讀都唔夠人地好, 到最後因為失去自信, 連大學都入唔到。

而我囡個補習老師, 就由呂小升呂中, 順利讀完form7升大學, 讀埋今年畢業。

如果比我揀, 我就鍾意D仔女讀近屋企既學校, 一來方便返學放學, 二來佢地做PROJECT或敍會時會鍾意敍埋係個住得近既同學屋企, 我會歡迎我囡帶同學返屋企玩, 一來可以知道佢識乜野同學, 了解多D, 可以同佢有多D話題, 溶入小朋友既生活度, 同埋係不知不覺間引導(影響)佢地(以上純屬個人意見)

原文章由 el1008 於 07-12-8 14:50 發表
如果讀瑪利諾修院, 你所考慮嘅除左交通問題外, 仲有係你個女承受壓力嘅能力. 因為呢一間係一間頂級名校, 入面有好多精英, 我相信你個女係小學一定係風頭人物, 無論讀書同課外活動方面都係, 但入到呢間學校可能會跌左 ...

原文章由 rclamlam 於 07-12-10 09:56 發表
我會建議你係番大埔讀中學, 因為大埔區英中比例較多, 入到好既英中亦相當大, 競爭比九龍區細.
我第一志愿填的是协恩,第二是大埔的迦密柏雨。這幾天想升中的事頭都痛。多謝!

原文章由 rclamlam 於 07-12-10 09:57 發表
係一間好好既英中, 你女鐘意就好啦, 如果係三名, 係自行入既機會大好多, 不過, 都要睇埋佢表現.
迦密柏雨不用面試,她是全級第一,但我现在又想她讀协恩。不知這樣的决定好不好呢?

原文章由 beaclem 於 07-12-10 13:42 發表
Dear chiutyma,

可以比個例子你作為參考, 我囡個補習老師, 細個時讀中西區呂明才小學, 佢有個同學, 年年全級考第一, 佢亞媽於是係中學時幫佢揀聖保羅男女, 佢同學入到去, 都好努力讀書, 但點讀都唔夠人地好, 到最後 ...

Dear beaclem:
          看了你的肺腑之言,我真是又矛盾了,如果有幸成功讀协恩,我怕我個女走好像你説的那個同學的路,前車可鉴。每個人都幚我分析得很有道理。我不知又該怎么選了?這幾天失眠呢!

回覆 #25 chiutyma 的文章

由孩子決定吧! 任何一個決定都會有好處同壞處, 你分析每一間學校嘅利弊, 最壞嘅情況會係點, 同好處會係咩, 因為將來嘅後果係由佢面對, 所以應該俾個決定權佢囉

原文章由 chiutyma 於 07-12-11 14:55 發表
我第一志愿填的是协恩,第二是大埔的迦密柏雨。這幾天想升中的事頭都痛。多謝!

協恩不是不好,
但是除了成績,他們要求體育很很很很出眾,
或者數學、辯論等表現傑出才考慮,
況且有直屬小學......
大抽獎提供給大埔區的位又少得可憐,
(有沒有也是問題)......
不過當然你也可以試試,
依我看,迦密柏雨必收的,你不用擔心~

另外,我中一時讀莫壽增,
這是間一萬個一億個好的學校,
課外活動多,全人發展,老師好、學生有歸屬感,
成績上,拔尖人數更比迦密柏雨多一倍,
不知道你有沒有興趣?
(純粹個人意見)

成績上,拔尖人數更比迦密柏雨多一倍,
不知道你有沒有興趣?

以會考平均奪A率來說,這幾年來,迦密柏雨應是大埔一哥,且幾年來在校際音樂比賽成績很好。

迦密柏雨不用面試,十拿九穩,將它擺第一或第ニ都沒影响。如果喜歡協恩的,擺第一吧,擺第二應無機,因為迦密柏雨已先收了。

[ 本文章最後由 judy 於 07-12-12 09:18 編輯 ]

原文章由 大頭蝦 於 07-12-8 18:50 發表
mcs 係難讀, 但係並唔係所講咁唔開心, 我都 mcs girl, 但係 overall 黎講, 都係開心多過唔開心, 比個機會你女女囉, 去 in 下, 唔好連個機會都抹煞埋呀 !

我想問mcs和st.mary的成績和校風比較,那個比較'谷'或"純"??請解答. 謝謝!!!!

依我所知,大埔首選肯定是迦密柏雨,校風嚴謹(甚至有人認為過嚴呢),成績區內數一數二,適合樓主女兒文靜的性格。

如在協恩及瑪利諾之間選,我會選瑪利諾。

不過,自行派位可以選兩間,你不妨放協恩或瑪利諾第一,第二放柏雨。協恩及瑪利諾有自己的聯繫小學,供其他小學學生的位不會太多(三四十個左右),而且中一收生今年開始嚴格封頂,你還要同全港學生競爭。你女兒在大埔讀小學,一般而言會比在九龍及香港區的學生吃虧,兩間學校應較傾向收著名小學的學生,老實講,單在九龍城區,你要面對SFA、APS、KTS等小學學生的競爭,除非你的女兒真的很出色,否則不易成功,所以不用先擔心,試試看吧。

原文章由 I_sister 於 07-12-11 20:30 發表

協恩不是不好,
但是除了成績,他們要求體育很很很很出眾,
或者數學、辯論等表現傑出才考慮,
況且有直屬小學......
大抽獎提供給大埔區的位又少得可憐,
(有沒有也是問題)......
不過當然你也可以試試,
依我看,迦密柏 ...

原文章由 Mcmug_1999 於 07-12-17 01:34 發表
依我所知,大埔首選肯定是,校風嚴謹(甚至有人認為過嚴呢),成績區內數一數二,適合樓主女兒文靜的性格。

如在協恩及瑪利諾之間選,我會選瑪利諾。

不過,自行派位可以選兩間,你不妨放協恩或瑪利諾第一,第二放柏雨。協恩 ...

我現在連試也不敢去試了,就直接填迦密柏雨算了。离家又近。謝謝!

我都有少少經驗和你分享,我個子小學的時候在將軍澳都是數1數2 的學生,現在讀何文田的一間英中,成績大約在全級30左右,他是一個好勝心很強的人,但是都覺得學校的競爭很厲害,很有壓力。還有,可能是車程比較遠,他不太喜歡參加課外活動。以前在學校是一個很活躍的學生。

今年我個女升中,我都會考慮比較近的學校,現在和你一樣地煩惱。

樓主,我的意思是不用太早煩協恩收了點好,因為並非你的女兒在自己區是Band 1學生便有機會入。而且去一下面試,也是一個擴闊眼界的機會。如果真係考到,更可進一步肯定女兒自己的實力。

原文章由 千紅 於 07-12-17 15:47 發表
我都有少少經驗和你分享,我個子小學的時候在將軍澳都是數1數2 的學生,現在讀何文田的一間英中,成績大約在全級30左右,他是一個好勝心很強的人,但是都覺得學校的競爭很厲害,很有壓力。還有,可能是車程比較遠,他不太喜歡參加課 ...

將軍澳區都有兩三間不錯的中學,如唯一的英中迦密主思,其餘宣基及景嶺等。

原文章由 Mcmug_1999 於 07-12-18 10:55 發表
樓主,我的意思是不用太早煩點好,因為並非你的女兒在自己區是Band 1學生便有機會入。而且去一下面試,也是一個擴闊眼界的機會。如果真係考到,更可進一步肯定女兒自己的實力。 ...

但如果萬一有幸協恩收了,又不想去,但迦密不是要去叩門?這樣岂不很冒险?  

原文章由 千紅 於 07-12-17 15:47 發表
我都有少少經驗和你分享,我個子小學的時候在將軍澳都是數1數2 的學生,現在讀何文田的一間英中,成績大約在全級30左右,他是一個好勝心很強的人,但是都覺得學校的競爭很厲害,很有壓力。還有,可能是車程比較遠,他不太喜歡參加課 ...
     你的女升中選好没有啊?祝愿你入到十全九美的學校!

你選迦密第一志願, 協恩第二志願咪得囉。

原文章由 chiutyma 於 07-12-18 12:17 發表

但如果萬一有幸協恩收了,又不想去,但迦密不是要去叩門?這樣岂不很冒险?  

今天我終於交了表,尊重我女兒的意願報大埔的迦密柏雨,第二志願我放弃填。在此我要感謝所有幫我分析出主意的人。多謝!

我準備明天交表,因爲出了一點意外,我將第一選擇的學校填錯在第二選擇。

好彩我個女都不是太不喜歡第二的學校,現在我將錯就錯,順其自然了。

原文章由 chiutyma 於 08-1-23 12:00 發表
今天我終於交了表,尊重我女兒的意願報大埔的迦密柏雨,第二志願我放弃填。在此我要感謝所有幫我分析出主意的人。多謝!
‹ 上一主題|下一主題