用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

宣幼

很多幼稚園搶先收生, 唯獨<宣幼>大膽地最後INTERVIEW 的一間, & 2008 年 3月中先知結果,  想問一下大家, 知不為何會咁遲呢? 另外,請問現任宣幼家長它有咩優點呢 ? 可否分享一下 ~

多謝.

很多幼稚園搶先收生, 唯獨大膽地最後INTERVIEW 的一間, & 2008 年 3月中先知結果,  想問一下大家, 知不為何會咁遲呢?

-  呢點真係唔清楚, 係學校的政策, 可能學校唔會好似一些私校咁 需要收大量留位費之後又放棄決定唔讀 或是係想比真係有心比小朋友入讀宣幼的家長報讀, 因為1月先interview, 有好多人都已經選定學校, 而黎得interview既都真係有心報讀的家長.

宣幼家長它有咩優點呢?

- 個人覺得我仔仔係學校除了學術上有得著外, 品格行為亦受老師的感染進步很多, 而有好多良好的習慣, 亦是係由佢上幼稚園時開始不自覺地自動去做, 我對呢間幼稚園好滿意.

原文章由 fionayeung 於 07-12-5 10:47 發表
很多幼稚園搶先收生, 唯獨大膽地最後INTERVIEW 的一間, & 2008 年 3月中先知結果,  想問一下大家, 知不為何會咁遲呢?

-  呢點真係唔清楚, 係學校的政策, 可能學校唔會好似一些私校咁 需要收大量留位費之後又放棄決 ...

fionayeung,

好多謝你分享,但我咁諗,如果它咁遲先IN人,吾係個個都想等咁耐架MA,咁入去續既小朋友咪有2種.1)好想入續既 2)可能要佢黎做後備(之前可能無人收) 咁咪分別好大.

咁你知吾知INTERVIEW 問D咩野?父母可否陪同 ?

原文章由 ICbaby 於 07-12-5 11:02 發表

fionayeung,

好多謝你分享,但我咁諗,如果它咁遲先IN人,吾係個個都想等咁耐架MA,咁入去續既小朋友咪有2種.1)好想入續既 2)可能要佢黎做後備(之前可能無人收) 咁咪分別好大.

咁你知吾知INTERVIEW 問D咩野?父母可否陪同 ? ...

fiona師姐早晨!  sorry 阿,我想插句咀:

ICbaby,

似乎第二點用破釜尋舟來形容貼切d.(除非有心儀KG收左,否則,我諗冇人會用一所咁熱門的學校作後備卦).

得閒睇多d哩度樓上樓下的Post(有不少關於interview野)或上o下宣幼自己個網.  你可以感受到它的優劣.  

父母(兩個大人一齊都得)可陪同in的.
我是藍的
錯錯錯
我是男的

原文章由 OO記 於 07-12-5 11:42 發表

ICbaby,

似乎第二點用破釜尋舟來形容貼切d.(除非有心儀KG收左,否則,我諗冇人會用一所咁熱門的學校作後備卦).

得閒睇多d哩度樓上樓下的Post(有不少關於interview野)或上o ...

OO記,hi
咁又係
好多謝分享, 宣幼網頁我有睇呀 ~

OO記,

唔該哂你代我答, 家長日時問校長, 佢話今年收表比往年仲多........

原文章由 OO記 於 07-12-5 11:42 發表

ICbaby,

得閒睇多d哩度樓上樓下的Post(有不少關於interview野)或上o ...

原文章由 fionayeung 於 07-12-5 18:26 發表
OO記,

唔該哂你代我答, 家長日時問校長, 佢話今年收表比往年仲多........

咁大件事, 今年仲要少一班, 得三班, 收得一百人左右.

不過今年好像早了面試, 哥哥那年好像是二月.

其實遲面試是對細仔著數d, 如果是九月十月面試, 有部份都未夠兩歲, 真係有點難為了他們.

FatherJ,

放心, 細佬一定得

原文章由 FatherJ 於 07-12-5 21:15 發表

其實遲面試是對細仔著數d, 如果是九月十月面試, 有部份都未夠兩歲, 真係有點難為了他們. ...

原文章由 fionayeung 於 07-12-6 00:14 發表
FatherJ,

放心, 細佬一定得

仲係好擔心, 約克收了, 但不會交留位, 專心等宣道, 要多多禱告.

同意呀, 我個女都係細女, 先前果幾間in果陣先岩岩夠2歲, 反應一定無其他大過佢既好.  而宣幼年頭先開始in, 咁女女又大番1,2個月, 小朋友相差1,2個月分別可以好大.  加上我個女12月初先插班入nursery, 希望返左一個月學既佢, 講野, or其他表現會好小小先去in宣幼啦.

想問下過來人家長, 記唔記得上年大概會問d乜? 睇小朋友表現多定問家長野多? 你地又覺得有乜要注意?

原文章由 FatherJ 於 07-12-5 21:15 發表

其實遲面試是對細仔著數d, 如果是九月十月面試, 有部份都未夠兩歲, 真係有點難為了他們. ...

原文章由 minimon 於 07-12-7 09:00 發表
同意呀, 我個女都係細女, 先前果幾間in果陣先岩岩夠2歲, 反應一定無其他大過佢既好.  而宣幼年頭先開始in, 咁女女又大番1,2個月, 小朋友相差1,2個月分別可以好大.  加上我個女12月初先插班入nursery, 希望返左一個月 ...

我本人就好滿意宣道架, 佢會教識小朋友幫助別人, 有一日, 我阿仔臨訓前同我講, 話陳老師病左, 我地一齊禱告, 等陳老師快一點好番

個一刻我好感動

interview, 都係問 d 好淺既問題, 小朋友會識答, 不過當時答唔答係一個問題囉.....
教育王國以外之相冊連結已被刪除

金毛b媽,

你2個寶貝好可愛呀~ :loveliness:

係呀, 識答同肯唔肯答係2回事.  到時睇啦唯有...不過我係怕佢係in家長多啫 之前有一間就係多數問我野, 可能我答得唔好啦, 衰左啦...但因為宣道係我首選既幼稚園, 所以我想準備得好小小..同埋, 係last chance啦. :-| :-|

原文章由 金毛B媽 於 07-12-7 10:54 發表

我本人就好滿意宣道架, 佢會教識小朋友幫助別人, 有一日, 我阿仔臨訓前同我講, 話陳老師病左, 我地一齊禱告, 等陳老師快一點好番

個一刻我好感動

interview, 都係問 d 好淺既問題, 小朋友會識答, 不過當 ...

minimon: 你好!

我記得interview時, 佢問完個小朋友嘢之後, 無咩問家長問題架, 佢只係會講明宣幼唔係直升宣小, 都係要interview架..

原文章由 minimon 於 07-12-7 11:04 發表
金毛b媽,

你2個寶貝好可愛呀~ :loveliness:

係呀, 識答同肯唔肯答係2回事.  到時睇啦唯有...不過我係怕佢係in家長多啫 之前有一間就係多數問我野, 可能我答得唔好啦, 衰左啦...但因為宣道係我首選既幼稚園 ...

aquarius828,

thanks~ 你都係有小朋友而家讀緊架? 想問, 功課多唔多? 家長係咪又要時常參加d家校活動?

因為我係在職媽咪, 我怕唔可以成日參加好似唔係幾好...(雖然都係言之過早, 都未知收唔收 )

原文章由 aquarius828 於 07-12-7 11:15 發表
minimon: 你好!

我記得interview時, 佢問完個小朋友嘢之後, 無咩問家長問題架, 佢只係會講明宣幼唔係直升宣小, 都係要interview架..

唔使客氣... 我仔仔讀緊K1, 功課唔太多, 主要畫下圖, 連下線, 圈番D正確答案, 有時有貼紙貼(仔仔最鍾意做E樣 ), 認下字咁上下啦.. 至於活動方面(由開學至今), 有: 親子旅行啦, 家長日啦, 仲有遲少少嘅聖誕節表演等等; 而我都係在職人士, 所以要請假出席架..(不過, 會好開心架)

係度, 希望你囡囡能成為我哋宣幼嘅一份子啦, GOOD LUCK同加油呀!

原文章由 minimon 於 07-12-7 11:41 發表
aquarius828,

thanks~ 你都係有小朋友而家讀緊架? 想問, 功課多唔多? 家長係咪又要時常參加d家校活動?

因為我係在職媽咪, 我怕唔可以成日參加好似唔係幾好...(雖然都係言之過早, 都未知收唔收 )

...