用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果抽中Maryknoll 而DGS又收, 你會點揀?
樓主: cherriemama
go

如果抽中Maryknoll 而DGS又收, 你會點揀? [複製鏈接]

原文章由 sosochui 於 07-12-6 09:54 發表
咁你朋友有冇抽先?? 私校收左理論上係可以參加大抽獎, 不過人地學校可以唔留個位俾你, 唔信可以試下囉! 就係教育局寄信問你先出事, 如果你話抽, 佢會再知會學校, 咁就通晒天!

老闆個女讀緊, 當年取錄信會寫到明唔可 ...

呢樣又唔出奇喎,因為港島好似有一,兩間私校都講明如果註咗冊就唔可以參加大抽獎,當然理論上當教育署詢問妳究竟仲抽唔抽獎時,妳係有資格參加,不過間學校如果之前講明在先,亦都有權取消學位,因為佢哋真係唔憂冇人讀呀....

我諗cherriemama嘅意思係想知多唔多人如果DGJS收咗,就索性疊埋心水,連抽獎都唔抽喇,咁我哋第二輪抽MCS嘅機會就或者可以高少少?

So DGJS had such rules that you must give up the "Lucky draw" once they have offer???

But for me, I will choose Maryknoll as you don't have to worry again in Secondary.  Also money is another issues, you can use those school fee to give her learn other activities!

原文章由 jess647 於 07-12-7 00:53 發表

呢樣又唔出奇喎,因為港島好似有一,兩間私校都講明如果註咗冊就唔可以參加大抽獎,當然理論上當教育署詢問妳究竟仲抽唔抽獎時,妳係有資格參加,不過間學校如果之前講明在先,亦都有權取消學位,因為佢哋真係唔憂冇人讀 ...

我朋友冇抽呀! 因為佢係問朋支借地址抽Maryknoll, 佢一直都好擔心被教署查到有手尾跟, 所以考到DGS就唔博lu! 佢話我知即使考到DGS, 仍然可以2nd round繼續大抽獎, 佢話如果佢真係住41網佢一定抽!

除非學校一早講明一定唔可以抽獎, 否則辦晒註冊手續冇理由唔聲唔聲取消o左果位! 如果取錄信寫到明唔可以抽獎就梗係唔博啦!

原文章由 sosochui 於 07-12-6 09:54 發表
咁你朋友有冇抽先?? 私校收左理論上係可以參加大抽獎, 不過人地學校可以唔留個位俾你, 唔信可以試下囉! 就係教育局寄信問你先出事, 如果你話抽, 佢會再知會學校, 咁就通晒天!

老闆個女讀緊, 當年取錄信會寫到明唔可 ...

[ 本文章最後由 cherriemama 於 07-12-7 20:02 編輯 ]

咁你可以問下你朋友封信點寫, 或者俾你睇下.

學校當然有權取消學位啦! 都話民生都試過囉, DGJS就更加唔可能做人back up啦!

不過講真, 如果你朋友只係擔心借地址問題, 咁都可以試下跨區抽啫, 即使機會低, 但佢都冇損失架, 點解佢又唔博下呢 所以佢話可以抽既可信性真係唔高囉

原文章由 cherriemama 於 07-12-7 19:31 發表
我朋友冇抽呀! 因為佢係問朋支借地址抽Maryknoll, 佢一直都好擔心被教署查到有手尾跟, 所以考到DGS就唔博lu! 佢話我知即使考到DGS, 仍然可以2nd round繼續大抽獎, 佢話如果佢真係住41網佢一定抽!

除非學校一早講明 ...

[ 本文章最後由 sosochui 於 07-12-7 20:58 編輯 ]

我個朋友話封信冇寫明話唔可以參加大抽獎, 淨係話如果接受DGS o既offer就簽番張回條用掛號send返去DGS! 學校當然有權取消學位啦! 不過我覺得學校取消學位之前應該會預先作出通知或警告! 至於點解佢唔跨區抽我就唔清楚, 講真大家諗法唔同, 佢又唔係非入Maryknoll不可, 再者佢個囡囡都已經o係DGS讀緊P1, 我覺得佢冇必要詭我law!

原文章由 sosochui 於 07-12-7 20:55 發表
咁你可以問下你朋友封信點寫, 或者俾你睇下.

學校當然有權取消學位啦! 都話民生都試過囉, DGJS就更加唔可能做人back up啦!

不過講真, 如果你朋友只係擔心借地址問題, 咁都可以試下跨區抽啫, 即使機會低, 但佢都冇 ...

我手上正拿著DGJS去年的取錄信.  學校真的只要求家長confirm acceptance, 再於8月尾交首期學費, 完全無提及甚麼取消學位的警告喎! 我亦曾聽聞有家長抽到Maryknoll, 除非我聽錯 .

我囡囡去年交了St. Paul's Convent留位費後才考DGJS, 我當時有權hold住兩間至開學, 但我在農曆年左右已放棄了St. Paul's Convent.

原文章由 cherriemama 於 07-12-7 21:34 發表
我個朋友話封信冇寫明話唔可以參加大抽獎, 淨係話如果接受DGS o既offer就簽番張回條用掛號send返去DGS! 學校當然有權取消學位啦! 不過我覺得學校取消學位之前應該會預先作出通知或警告! 至於點解佢唔跨區抽我就唔清 ...

去Maryknoll 註冊左先,DGJS 要21/12先有結果。唔係一陣後者唔收又冇註冊就麻煩啦。

一定揀 DGS啦,!

If you think your daughter can handle all the work and pressure, DGS laa...
Maryknoll is more relaxing, for sure. But DGS is more all-rounded. The students from the 2 schools have totally different personalities, think carefully, what's your daughter like and what you want her to become.

=)sbd, can you advise what personalit fits Maryknoll and what fits DGS?

要留意DGJS畢業生可以全數升上DGS,但MCS的小學畢業生只有約65%可升上MCS中學。

我會選 Maryknoll!

如果抽中Maryknoll 而DGS又收, 你會點揀?

Of course Maryknoll, DGS will be too demanding for kid and parent. One of the parent need to be full time baby-seater. The school environment is also better. You know , in Kowloon Tong.
‹ 上一主題|下一主題