用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有沒有自閉傾向的小朋友考到直資或私立小學? ...
go

有沒有自閉傾向的小朋友考到直資或私立小學?

我囝囝有自閉側向及語言障礙,考左好多間學校都唔收,連第一輪自行收生都衰埋,請問有沒有自閉傾向的小朋友考到直資或私立小學?面試時你地有沒有告訴學校小朋友係自閉呢?

自閉側向唔係太大問題,及早揾尊家治療是可以在1,2年間修正的.

小兒有學障, 現讀聖公會呂明才紀念小學, 駐校社工好有經驗, 校方好接納呢類小朋友, 今學年安排左25堂職業治療和語言治療"外賣"服務給小兒留校做, 全校參與學校支援, 考試和功課有調適! 係主流小學, p6學生有40%band1,30%band2,30%band3! 不過校舍殘d!

[ 本文章最後由 lengyiyi 於 07-12-5 19:01 編輯 ]

lengyiyi,唔該晒.似乎無咩回覆,可見都沒有太多自閉小朋友去考直資或私校.我囝囝考唔到都係正常既,只係覺得好可惜,佢讀書好叻,可以過目不忘,學校成績優異,只係佢語言有障礙,社交能力有困難,點解d學校唔比機會呢d小朋友呢?連waiting list 都無佢份呀.
sorry,比我係度"申"兩句:cry:

原文章由 lengyiyi 於 07-12-3 20:08 發表
sorry! 冇留意你想要小學! 小兒有學障, 現讀聖公會呂明才紀念小學, 駐校社工好有經驗, 校方好接納呢類小朋友, 今學年安排左25堂職業治療和語言治療"外賣"服務給小兒留校做, 全校參與學校支援, 考試和功課有調適! 係 ...

Hi mygoddish:
其實妳有無帶小朋友去做評估呢[會否他是資優兒]將軍澳優才書院收資優兒童的.或者妳可打電話給該校說說妳孩子的case,看看他們會否接見妳小朋友.[個人意見若資料有錯請糾正]

Dear lengyiyi,
Can you advise which district is the school located?

Ida

原文章由 lengyiyi 於 07-12-3 20:08 發表
sorry! 冇留意你想要小學! 小兒有學障, 現讀聖公會呂明才紀念小學, 駐校社工好有經驗, 校方好接納呢類小朋友, 今學年安排左25堂職業治療和語言治療"外賣"服務給小兒留校做, 全校參與學校支援, 考試和功課有調適! 係 ...

多謝你. 我已經考過優才,佢唔收,我唔敢話自己小朋友係資優,佢只係記性好,我都有打電話去每間學校問,佢地只係會先考慮waiting list 的學生,不過佢地話6月時可以再試下打去問,可能會有小小機會.

原文章由 Esso 於 07-12-4 23:22 發表
Hi mygoddish:
其實妳有無帶小朋友去做評估呢[會否他是資優兒]將軍澳優才書院收資優兒童的.或者妳可打電話給該校說說妳孩子的case,看看他們會否接見妳小朋友.[個人意見若資料有錯請糾正] ...

醒目開學勳章 王國長老

以我所知, 優才應該鐘意收直資架bor
我同事侄仔, 有"阿氏普加"(好似係咁), 而家讀箕官, 據佢形容, 有時d行為都唔知好嬲定好笑..........佢學習上應該無問題係, 係待人接物方面差d
學校都有正面去面對, 同家長溝通及共識, 都唔錯既, 可以考慮下
原文章由 mygoddish 於 07-12-5 11:42 AM 發表
多謝你. 我已經考過優才,佢唔收,我唔敢話自己小朋友係資優,佢只係記性好,我都有打電話去每間學校問,佢地只係會先考慮waiting list 的學生,不過佢地話6月時可以再試下打去問,可能會有小小機會.

...

小兒的學校在港島中西區, 係津校, 開學後才收一個亞氏保加症的插班生, 這學生是從東區一間學校轉來, 媽媽說原校不夠經驗處理呢d小朋友,又沒有資源和足夠'外買'治療服務給她的孩子, 是朋友推介而校長又願意收佢, 所以轉校!

mygoddish, 請不要氣餒, 考不到私校和直資,焉知非福! 記性好和過目不忘是自閉兒的特徵,但也是選擇性的, 佢0地對有興趣的東西是好專注的, 所以佢0地將來可以在有興趣的範疇有非凡成就, 現時的私校和直資好多都係攪project approach/多元智能.....多不勝數,如果唔係你小朋友果'瓣',佢的轉數跟不上的話, 佢自信心的打擊是很難補救的, 我都經歷過你現在的階段, 我可以肯定話你知, 如果你坦白告知私校和直資你兒子的情況, 佢0地一定唔會收你兒子, 因佢0地都要比成績人睇,又要向其他交學費的家長交代, 我幫個仔考過港X同學會,救X學校...好多間, 全部晌簡介會度都話自己有愛心,問佢0地都話有教無類會考慮,當然結果全部考唔到,有次求到個面談時間見一間私校的校長, 以下是幾句她的精句"我冇理由因為你一個細路, 影響其他29個學生的教學進度","我每年都唔覺意收到一兩個有問題的, 我都唔想0架!"....(還有d難聽的是沖著小兒說的, 因不想影響其他家長對學校的幻想唔講啦!), 幾有愛心都好, 想要好成績表現是現實, 邊個想找麻煩丫, 唔排除入到去佢真係會愛心待你的, 所以如果你真係想入呢d學校, 你唯有搏佢"唔覺意"收0左你啦!
其實入讀間有心教學的官津校都唔錯0架!因校方可向教育局申請,每個呢d特殊學生每年有定額資助學校給額外服務比佢, 局方又有教育心理學家follow!

mygoddish,你比多d時間親力親為佢會好快d0架,本人就是實案,小兒五歲半被疹斷為輕度至中度自閉(智商六十幾jar,即弱智),遲工自己湊,小四時已不算了,可以撥出來為亞士保加(智商九十幾,即normal),現小六已可算是普通學障,數秒內心算出不同分母的帶分數”乘除”,非常感恩!
所以小朋友的潛能是非常非常大的,我沒有被所謂的IQ數字迷惑,請記住,愛恩斯坦和牛頓都有自閉傾向0架!

[ 本文章最後由 lengyiyi 於 07-12-5 18:55 編輯 ]

lengyiyi,

為你喝采.

你是一位偉大的母親, 你的兒子真的十分幸福.

原文章由 lengyiyi 於 07-12-5 13:02 發表
小兒的學校在港島中西區, 係津校, 開學後才收一個亞氏保加症的插班生, 這學生是從東區一間學校轉來, 媽媽說原校不夠經驗處理呢d小朋友,又沒有資源和足夠'外買'治療服務給她的孩子, 是朋友推介而校長又願意收佢, 所以 ...

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

我好同意lengyiyi的見解。

小兒是發展遲緩小朋友,最初都發現有自閉傾向,三歲九個月安掛到早期訓練中心更進,我就遲左工跟佢,還有兩星期就五歲啦,已經進步了許多,現在只是語言方面差半年,而社交方面問題已不大,還欠眼神接觸及專注力好再努力。

小兒都是記憶力很好,我便多讚賞他這方面。出年會入讀主流小學。希望可以比到mygoddish一d信心。

聽早期訓練中心的家長說美孚有間基真小字對學障小朋友很包容,有朋友兒子出年入讀該學小一。如地點合適,或者mygoddish可向該學了解一下。

回覆 #1 markmum 的文章

Actually every child is good at something.  For those who are accepted by some very famous schools, they're only good at those areas that the schools like and focus on.  Keep it up!  Mother is always the best teacher of her own child(ren).  We really can do something that the school couldn't do for our children because every mother must dedicate to her own child(ren).  This dedication must be able to make something you think that's impossible happens!:)

I have 2 sons, they do have the same problem. But the youngest one much worst. Like you did and you said. They are both quite Ok now after one year of service. In fact many parents has the same problem, but they may not aware. I have many friends are working as doctor. They do have the same problem. They did some analysis, it seems to be the foods affecting us.

My suggestion is home school or internation school may help you.

I have few friends they do have son like us as late talker. But they can be graduated in Harvard on 18 years old.

Keep it up.

原文章由 markmum 於 07-12-5 18:18 發表
我好同意lengyiyi的見解。

小兒是發展遲緩小朋友,最初都發現有自閉傾向,三歲九個月安掛到早期訓練中心更進,我就遲左工跟佢,還有兩星期就五歲啦,已經進步了許多,現在只是語言方面差半年,而社交方面問題已不大,還欠眼神接觸及 ...

原文章由 mygoddish 於 07-12-3 17:55 發表
我囝囝有自閉側向及語言障礙,考左好多間學校都唔收,連第一輪自行收生都衰埋,請問有沒有自閉傾向的小朋友考到直資或私立小學?面試時你地有沒有告訴學校小朋友係自閉呢? ...

我朋友個仔係自閉兼有語言障礙,佢報咗深水埗果間嶺南大學香港同學會小學(直資)08年入學。佢報名及面試時已講明小朋友嘅情況。你可以去試吓。
此外我朋友自己親力親為放學後教佢個仔因為返學係全班上常冇可能淨係針對佢個仔黎教。所以佢自己諗D方法令佢個仔明白,效果唔錯,學習同講嘢都有進步。俾D心機,努力加油,靠人加埋自加努力定必有成效!

I also think international school is a good option if you can afford it. Sometime it's not just a matter of whether your kid can manage their homework, it's more of the school's attitude towards 'special' children, the support they offer both academically and socially.

Another important factor is the attitude of other parents, if you look at other threads here, you will know what I mean......(how they discriminate special kids) I am not saying the IS parents would not discriminate special kids, but the ratio is a lot less, maybe it's partly because  the school would stand up for the special kids ..........it's just my own experience and opinion.

可以試下油塘既基督教臻美黃乾亨小學暨初中學校, 視學評估話佢對有Special Need既學生教學好好

其實好好直資學校都有佢地難處, 要收學費就會有收生壓力, 都好難怪既, 大家都俾一樣學費, 又冇可能只照顧一個小朋友, 唔好唔開心啦, 惟有自強不息, 加油啊!!!

原文章由 mygoddish 於 07-12-3 17:55 發表
我囝囝有自閉側向及語言障礙,考左好多間學校都唔收,連第一輪自行收生都衰埋,請問有沒有自閉傾向的小朋友考到直資或私立小學?面試時你地有沒有告訴學校小朋友係自閉呢? ...

lengyiyi,

好多謝你.
我相信有好家長同我一樣,有一個自閉的小朋友,都受盡白眼,睇完你我留言,我平伏左好多.
我而家都係打算搵一間有收自閉症小朋友的津校,你講得啱,津校可能仲好.
真係好多謝你分享你的經驗呀

原文章由 lengyiyi 於 07-12-5 13:02 發表
小兒的學校在港島中西區, 係津校, 開學後才收一個亞氏保加症的插班生, 這學生是從東區一間學校轉來, 媽媽說原校不夠經驗處理呢d小朋友,又沒有資源和足夠'外買'治療服務給她的孩子, 是朋友推介而校長又願意收佢, 所以 ...

我0地呢d小朋友多數靠派位, 記得先了解間學校對呢類特殊兒童的support夠唔夠,不妨問下治療師你個區其他家長對學校的評價,先決定排次序,記得開學前暑假時上模擬班,學習課堂規矩,注冊時同校長講明,等佢可以預早安排,小兒每年的班主任好明顯係特意安排個有d耐性的比佢,所以0甘多年都算平平安安,最好比份處理自閉兒課堂處理法比班主任(教育城有得download),請班主任安排就近直接視線的位置,延長小朋友的專注,備課好緊要,多同老師溝通,知道教新課文前先預習,到老師教新0野時小朋友唔使一舊雲去遊魂,小朋友有備課跟得上會專心d,多d appreciate老師,人心肉造,老師都需要motivation,對著一大班細路已經頭痛,加多個特殊的,痛上加痛,小兒呢幾年來有四年個班主任比埋手提號碼我,叫我有問題隨時call佢0地,有次傾到晚上十一點,而家個班主任仲特登去上course添,你話而家老師幾難做呢!

原文章由 lengyiyi 於 07-12-6 11:58 發表
我0地呢d小朋友多數靠派位, 記得先了解間學校對呢類特殊兒童的support夠唔夠,不妨問下治療師你個區其他家長對學校的評價,先決定排次序,記得開學前暑假時上模擬班,學習課堂規矩,注冊時同校長講明,等佢可以預早安排,小兒每年 ...

lengyiyi:
睇妳的留言, 睇到眼濕添.
妳個仔仔有個咁用心的媽媽, 好幸福.

lengyiyi,
你真係好偉大的媽媽,我好佩服你咁努力咁付出!