用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 08年小一的家長請進~~
樓主: 婥蔚媽咪
go

08年小一的家長請進~~ [複製鏈接]

你哋好,我一口氣睇晒你哋的資料,令我好開心,好想加入埋一份.我個仔今年讀緊PLK的K2,由於朋友的介紹,話TSL學習環境好及語言多元化,所以覺得很適合自己個小朋友,故考慮緊考TSL.

你哋d小朋友好乖,你哋要佢學乜佢哋就學乜,但我個仔就並唔係咁,佢好喜歡英文,故此,只鍾意返英文班,曾經返過琴,跆拳道,合唱團,畫畫,但全部都返咗幾堂之後都放棄.我比佢返只係想比機會佢發掘多d自己的興趣,但最終都係枉費心機.正由於佢十分喜歡英文,所以我先生決定比佢讀英文小學,現在我就煩緊幫佢搵小一嘞!

我上嚟都係傾吓咋,因為見到你哋搵到一間適合小朋友的學校都好高興,希望我個仔都能找到一間啱佢的學校啦!

I asked the school staff and she said we have to wait for the kids applied for the second phase admission. So, the orientation will be held in early July.

請問第二輪申請入學,係第一輪申請面試失敗或第一輪成功收咗,但放棄學位定係第一次申請入學先可以參加呢?陳守仁會唔會收番第一輪成功收咗,但放棄學位嘅學生呢?

mariobie,
我估大家都沒有第一輪成功收咗但放棄學位嘅經驗.不如致電學校問下!

itbaby,
你真係位好媽媽!希望你如願以償!

收到學校的信了~~7月12日orientation seminar,8月30日1st day, 好期待~~

婥蔚媽咪,

你係版主, 要多d出來浦頭呀!

我都收到信, 12日己可在校直接買書.

醒目開學勳章

hello各位08小一家長,
我小朋友是第二輪申請入學,過左2關(一場筆試,一場半筆試半面試),好好彩昨天收到電話4/7註冊,宜家心情仲好興奮呢!

ononbaby,

congratulation!!!

12號學校見!

您們好! 我小朋友也是第二輪申請入學的, 希望大家多多指教!想問一問關於國語和法文是否須要課外補習,因我兩者也不懂!

原文章由 ononbaby 於 08-7-1 15:26 發表
hello各位08小一家長,
我小朋友是第二輪申請入學,過左2關(一場筆試,一場半筆試半面試),好好彩昨天收到電話4/7註冊,宜家心情仲好興奮呢!

hi, marybloom,
我囡囡在小一時沒有補,因為好淺 . 係小二暑假有補pth, 因為到小二中文科會用pth教.  

如果法文是第三語言,不用補,好淺, 個個小朋友都應付到.  除非你是做主科, 又好弱, 就另計.

回覆 #1 TINGMUM 的文章

Hi TINGMUM,

咁我就放心D,謝謝你的回覆, 另想問學校功課量如何...如參加學校的校外活動,是否要放學後才去, 是否會好遲才走得?希望你不要介意我問這麼多問題.......Thanks.

唔使客氣, 我知幾多就盡量答.

當年囡囡小一, 記得功課每日約三,四樣到. 開學初期比較輕鬆, 後期比較緊湊.

ECA的活動是放學前上, 免費的, 小朋友可在幾十樣活動中自選一樣, 可填三個自願,  如常可跟校車回家.

校外活動是在放學後, 參加與否自由決定, 有AFTER SCHOOL BUS 服務. 到時有需要可以聯繫註校的校車部.

回覆 #1 TINGMUM 的文章

Hi...真的非常多謝你的資料...我現在想幫他參加小一預備班, 因今天曾call學校問, 學校是沒有的....你認為有此需要嗎?

marybloom,
你的小朋友是第二round入的, 所以程度一定好高,如果佢唔係怕羞形,我個人認為冇需要預備班.

[ 本文章最後由 TINGMUM 於 08-7-4 13:59 編輯 ]

Hello everybody,

I have just registered for my son today.  My son is also accepted from the second round, though he was not accepted in the first round.

Best regards

原文章由 TINGMUM 於 08-7-4 12:04 發表
marybloom,
你的小朋友是第二round入的, 所以程度一定好高,如果佢唔係怕羞形,我個人認為冇需要預備班.

各位家長, 你哋開始幫小朋友搵書包未, 我發覺要找適合的紅色書包都有點困難, 大家有無好介紹.

恭喜哂ononbaby, MaryBloom & carsondaddy~~
你地小朋友真係叻~~俾我個女筆試一定唔得~~佢間學校係活動教學的,從來沒有dict or test~~
7月12號要買書,又要交學費~~大出血~~
小一仲有大把打買tim~~

原文章由 little-pig 於 08-7-5 12:43 發表
各位家長, 你哋開始幫小朋友搵書包未, 我發覺要找適合的紅色書包都有點困難, 大家有無好介紹.

係呀,都幾難搵~~我女仲話想有公仔,但我諗太多公仔有唔好bor~~

回覆 #5 TINGMUM 的文章

hi Tingmum,

小兒比較遊暈嗰隻....又唔留心...真的多得佢老師的教導...其實佢真的好幸運能夠入到此校...希望佢能跟上小學的生活...我便放心...那天在等register時,有位家長講此校d小朋友比較活躍,平時上堂也很free...因為較多外籍學生....真實情況是否如她所言?

Hi 婥蔚媽咪,little-pig, carsondaddy,
妳們好....原來要揀書包...我以為是指定的...那日在學校看到有3間校服公司....請問那間較好呢?又需要買幾多套呢?

Hi all,

Thanks.  In fact we got another DSS on hand, but I like my son give it a second try cause I heard TSL is stronger in English while that one is stronger in Chinese and PTH. I think the second round is in favour of my son, cause his kinder has regular written tests and dicts.  A classmate of my son is also accepted in the second round.

I have no idea about the school bag and other things.  Trust we'll have a better picture on 12/7.   

原文章由 MaryBloom 於 08-7-5 23:07 發表
hi Tingmum,

小兒比較遊暈嗰隻....又唔留心...真的多得佢老師的教導...其實佢真的好幸運能夠入到此校...希望佢能跟上小學的生活...我便放心...那天在等register時,有位家長講此校d小朋友比較活躍,平時上堂也很free. ...
‹ 上一主題|下一主題