用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 08年小一的家長請進~~
樓主: 婥蔚媽咪
go

08年小一的家長請進~~

原文章由 TINGMUM 於 08-1-11 16:42 發表
婥蔚媽咪 & heidikl,

仔仔是5歲幾, 有些國際學校小一等同k3. 程度比local k3淺好多. 仔仔的是其中一間. 亦是一間我喜歡的學校.

鐘愛tsl, 原因是我老公個家族小朋友由大表哥回港插讀tsl起(而家是讀year 12), 個個都 ...

但在沒有經濟壓力下自小讓孩子打好中英文的底子, 個人認為非tsl莫屬.
Agreed.好多私校直資都好貴,自問搞唔掂,tsl千幾就可享受優質教育,的確抵~~

原文章由 heidikl 於 08-1-12 10:33 發表
Tingmum,
I see. I think you made a thoughtful decision. With your care and love, your kid must be growing up happily.
Also, thanks for the encouraging info on TSL.

I have my son learning piano (of co ...

你仔仔都學得幾快bor~~叻叻!!

婥蔚媽咪,

係呀!  有好多中英并重的學校都好貴呀!  

星期日參加了個生日會, 有位小朋友好活潑可愛, 是 plk cky的學生.  囡囡知佢來自cky,就用英文同佢溝通(因為上次同另一朋友的cky囡囡見面, 果位小朋友只係同囡囡講英文, 唔肯講中文), 但今次呢位小朋友冇出聲, 只係yes, yes 咁, 之後細細聲話聽唔明, 要囡囡同佢講廣東話. 我很驚訝,cky出名是學費貴, 英文多外籍老師, 中文普通話好, 我以為個個小朋友在cky浸了幾年英文都應該好o.k., 可能這位小朋友是exceptional case.

對呢件事引起了我的反思, 雖然學校提供了良好的語言環境, 我地家長都要留意在家中提供語境配合. 作為現今的家長, 有時,可真不容易呀! 今年我set了一個目標, 就係要囡囡把普通話學好, 我下決心每日都要提供適量的普通話語境俾佢! 琴日起, 我開始食飯時間同對仔女講pth,希望遲d睇到效果啦!

[ 本文章最後由 TINGMUM 於 08-1-15 11:21 編輯 ]

原文章由 TINGMUM 於 08-1-15 11:05 發表
婥蔚媽咪,

係呀!  有好多中英并重的學校都好貴呀!  

星期日參加了個生日會, 有位小朋友好活潑可愛, 是 plk cky的學生.  囡囡知佢來自cky,就用英文同佢溝通(因為上次同另一朋友的cky囡囡見面, 果位小朋友只係同囡囡 ...

冇錯,home既支援都好緊要的~~我平時都成日同個囡講英文故事,普通話就俾佢聽下vcd咁~~中文就自製flash card俾佢認字~~其實未夠的,但可惜真係冇時間~~因為我要返工,放工回家已好夜~~so我都有d擔心佢上左tsl,我冇時間教佢~~

你真係好有心機教小朋友!  我都有返工, 不過半職.

上左小學, 囡囡會忙好多, 到時你多數跟佢 d dictation, 冇咁多時間玩 flash card. 趁而家得閒, 真係要教多d打底. 今年識d小一家長, 佢地d小朋友學術好勁, 幼稚園打底好重要!

我個仔琴日 上補習, dictation 9 個中文字 (小朋友, 跳, 美味, 高興, 心), 溫左2晚, 只寫岩1/3, 激死我啦!  其實你地k3 d 中文程度學d物? 己經學咁句子?

原文章由 TINGMUM 於 08-1-16 12:00 發表
你真係好有心機教小朋友!  我都有返工, 不過半職.

上左小學, 囡囡會忙好多, 到時你多數跟佢 d dictation, 冇咁多時間玩 flash card. 趁而家得閒, 真係要教多d打底. 今年識d小一家長, 佢地d小朋友學術好勁, 幼稚園打 ...

其實我都算遲同佢跟野啦~~係到k2先開始的~~而家好多1,2歲就教~~
係呀,我諗only dict都有排跟~~一次dict起碼同佢溫2-3次先得啦~~其實我囡讀個間係活動教學的~~每3-4星期一個topic~~then會維住個topic教中英文生字~~so有時深有時淺~~而且冇默書~~但我間唔中就自己同佢dict下~~睇佢識幾多~~咁結果都算ok啦~~唔識咪叫佢再寫下囉~~
大家一齊努力啦~~

婥蔚媽咪,

又到星期五了, have a nice weekend!

大家好...我個仔出年讀小一

大家好,我好開心,因為亞仔未開學已經可以認識到各位家長...
我個仔本身讀保良局的幼稚園,入到陳守仁我已經好滿足了...
請大家多多指教,因為我唔係好知小學我情況..

一仔媽咪,

你好! 多d入來傾計!

原文章由 一仔媽咪 於 08-1-18 20:42 發表
大家好,我好開心,因為亞仔未開學已經可以認識到各位家長...
我個仔本身讀保良局的幼稚園,入到陳守仁我已經好滿足了...
請大家多多指教,因為我唔係好知小學我情況.. ...

welcome~~

hi,
星期五是學校運動會, 囡囡好想我去觀看.  我話等下一年運動會細佬讀小一, 我一定參加.  小朋友對學校好投入,相信運動會後又會聽囡囡濤濤不絕地對住我分享當日趣事. 

回覆 #1 TINGMUM 的文章

一仔媽咪,
Welcome to this Family.

Tingmum,
I'm sure the sister would like you to join. It will be unfair to her if you join when younger brother joined TSL. But I trust you must be busy and so make this decision.
Let us know if any interesting stories in the Sport Day.

By the way, look forward to the orientation by TSL. Do you know when???

heidikl,

Orientation day should be conducted in 31 August or 1 September.  I couldn't remember the exactly day.

Yes, I am too busy during weekday.  Don't have much time to join the school activities.   It's raining outside right now.  My daughter is a bit worry.  Hope that no more rains tomorrow.

TINGMUM,

Just checked the weather map of the  HK Observatory's web site.
The cloud layer is not that thick.
Even if there will be rain, it should be too heavy.

Fingers crossed.    Hope for the best.  

原文章由 TINGMUM 於 08-1-24 21:10 發表
heidikl,

Orientation day should be conducted in 31 August or 1 September.  I couldn't remember the exactly day.

Yes, I am too busy during weekday.  Don't have much time to join the school activities ...

[ 本文章最後由 principal 於 08-1-24 22:00 編輯 ]

Deal all,

聽了 principal 的建議, 我開始睇天氣預測, 方便每早幫小朋友穿上適量的衣服保溫.  由於天氣寒冷, 我讓囡囡每天穿PE衫褲,內有兩件羊毛內衣加衛褲打底,托賴, 今個冬天囡囡未病過 . 原來有些學校好嚴, 冬天指定要穿校裙,女仔10度以下才可穿褲, 如果違規, 就要罰.  囡囡聽完朋友仔訴苦, 即刻讚自己學校不會因此而罰學生.  

新年快到了, 在新的一年, 你地
生活愉快,
身體健康,
小朋友聰慧伶俐,
快高長大!

TINGMUM 上

回覆 #55 TINGMUM 的文章

Thanks Tingmum,
I also wish everyone's wish come true!!

TINGMUM and all,

1) It has been really cold for 2 weeks!!!
Without heating system as in other overseas countries, we have been freezed to death recently.  
Also, weather is sometimes beyond forecast, as evident on the Sports Day on last Friday. :tongue:

2) Taking this opportunity, I would also like to say the following to all TSL parents.

Happy New Year

Xin Nian Kuai Le

Nouvelle Année Heureuse

明けましておめでとう

原文章由 TINGMUM 於 08-1-31 11:47 發表
Deal all,

聽了 principal 的建議, 我開始睇天氣預測, 方便每早幫小朋友穿上適量的衣服保溫.  由於天氣寒冷, 我讓囡囡每天穿PE衫褲,內有兩件羊毛內衣加衛褲打底,托賴, 今個冬天囡囡未病過 . 原來有些學校好嚴,  ...

[ 本文章最後由 principal 於 08-2-2 17:58 編輯 ]

好耐冇人黎啦~~
流感關係,原本星期六的open延遲至5月1日~~我一定會帶我囡去,我囡都好興奮呀~~佢好好奇佢既新學校~~佢話去面試時冇得參觀,今次可以睇哂間學校啦~~
今次流感,我睇到學校既行政好好,好快上網公佈資料~~

愈來愈喜歡此校了~~

婥蔚媽咪,

入來同你say hi, 你好耐冇入來了!

原文章由 TINGMUM 於 08-3-17 12:42 發表
婥蔚媽咪,

入來同你say hi, 你好耐冇入來了!

TINGMUM,

你好呀~~我想問下tsl注重德育嗎??小朋友係咪都好有禮??thx~