用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

K3 [複製鏈接]

我女今年k3啦~~時間真係過得好快~~整體來說,我覺得士德都是好學校~~比小朋友有開心既3年~~初頭我都好擔心活動教學會否影響到佢小一,但聽已畢業的家長說都沒有太大問題~~而且我女亦考到了一間很有名的英文直資小學~~真的很開心~~
希望所有小朋友都讀得開開心心~~
   0    0    0    0

婥蔚媽咪

真替你高興啊 !
囝囝現讀 K2, 在士德學習很開心, 沒有太大壓力, 我亦聽說有家長擔心上小一的問題, 有些家長已加入公文式以幫助子女, 就你過來人的經驗, 是否好哩 ?

原文章由 婥蔚媽咪 於 07-12-3 14:02 發表
我女今年k3啦~~時間真係過得好快~~整體來說,我覺得士德都是好學校~~比小朋友有開心既3年~~初頭我都好擔心活動教學會否影響到佢小一,但聽已畢業的家長說都沒有太大問題~~而且我女亦考到了一間很有名的英文直資小學~~ ...

原文章由 婥蔚媽咪 於 07-12-3 14:02 發表
我女今年k3啦~~時間真係過得好快~~整體來說,我覺得士德都是好學校~~比小朋友有開心既3年~~初頭我都好擔心活動教學會否影響到佢小一,但聽已畢業的家長說都沒有太大問題~~而且我女亦考到了一間很有名的英文直資小學~~ ...

婥蔚媽咪, looking for you for sometime.  how are you doing with your primary school choice?  did you get in heep yin on the first round?

原文章由 kcjcmama 於 07-12-10 12:56 發表

婥蔚媽咪, looking for you for sometime.  how are you doing with your primary school choice?  did you get in heep yin on the first round?

SORRY~~who are you?
my girl finally accepted by TSL.  It's really a good news for me.  I have worried about several months~~I can relax now~~
She didn't get in Heep Yunn in first round~~we will try again in 3rd round, I know it just have 0.01% to get in, but it doesn't matter, I just try~~TSL is also a good school~~but my husband like HY more~~

原文章由 fan_cs 於 07-12-10 09:03 發表
婥蔚媽咪

真替你高興啊 !
囝囝現讀 K2, 在士德學習很開心, 沒有太大壓力, 我亦聽說有家長擔心上小一的問題, 有些家長已加入公文式以幫助子女, 就你過來人的經驗, 是否好哩 ?

...

我以前曾在公文式做導師~~so都幾了解~~我有以下既見解~~
1.公文式是特約經營的,即是每一間教室有自己的boss~~so每一個boss既資歷都唔同,而佢所請既人亦會唔同~~so點解有人話lee間好,個間唔好就係咁解~~
2.公文式有中英數,中文係用普通話教的,有些教室是請北京來的導師教,音會準d~~
英文主要靠聽cd同做練習~~去到2a教材便會有簡單的comprehension~我自己覺得教材是好的~~聽講讀寫都有齊~~
數學方面就比較公式左d,唔係個個接受到~~接受到的成績會好好,例子(一個k3學生能快而準計算份數+-乘除混合)接受不到的就會覺好悶~~冇心機做~~例子:次次d功課返黎都錯左一半,於是一直不能升班,一直重覆做個d數~~佢就一直悶落去~~

so唔係個個都岩讀~~讀的又要choose一間好的教室~~

婥蔚媽咪,
你好,我囡囡依家讀緊士德k1,想請教喺荃灣嗰間公文式好唔好呀?又或者有冇建議喺荃灣或葵青區邊間好d?thanks.
原文章由 婥蔚媽咪 於 07-12-11 13:18 發表

我以前曾在公文式做導師~~so都幾了解~~我有以下既見解~~
1.公文式是特約經營的,即是每一間教室有自己的boss~~so每一個boss既資歷都唔同,而佢所請既人亦會唔同~~so點解有人話lee間好,個間唔好就係咁解~~
2.公文式有 ...

婥蔚媽咪,

多謝你的分享. 咁你而家仲有無做呀 ? 如果有又係邊區哩 ?

Fanny

原文章由 婥蔚媽咪 於 07-12-11 13:18 發表

2.公文式有 ...

原文章由 fan_cs 於 07-12-11 14:33 發表
婥蔚媽咪,

多謝你的分享. 咁你而家仲有無做呀 ? 如果有又係邊區哩 ?

Fanny

ahboo & Fanny,
我而家已經冇做~~所以唔太清楚情況~~但我有朋友做緊~~佢起何文田做~~個區名校多,而且大部份都非富則貴~~so教室會要求高d~~因為d學生本身都好勁~~
荃灣豪輝個間我去過試堂,個間好似出名數學勁~~中文是由北京來的老師教的~~但好多人,最好choose平日~~
另外創意無限商埸一樓(m記對面)開左一間新的~~近學校~~

婥蔚媽咪,
好多謝你既意見.
祝你同婥蔚聖誕快樂,開開心心享受餘下半年多既幼稚園生活:)

原文章由 婥蔚媽咪 於 07-12-12 10:18 發表

ahboo & Fanny,
我而家已經冇做~~所以唔太清楚情況~~但我有朋友做緊~~佢起何文田做~~個區名校多,而且大部份都非富則貴~~so教室會要求高d~~因為d學生本身都好勁~~
荃灣豪輝個間我去過試堂,個間好似出名數學勁~~中文 ...

原文章由 婥蔚媽咪 於 07-12-11 12:55 發表

SORRY~~who are you?
my girl finally accepted by TSL.  It's really a good news for me.  I have worried about several months~~I can relax now~~
She didn't get in Heep Yunn in first round~~we will try  ...

婥蔚媽咪,

我個仔讀緊k2, 出年到我地啦, 請問TSL 即係那間學校, 我唸住比佢讀仁紀, 我地住果度好多人讀緊, 朝早好多人排隊搭校車!

原文章由 bro_and 於 07-12-15 14:24 發表

婥蔚媽咪,

我個仔讀緊k2, 出年到我地啦, 請問TSL 即係那間學校, 我唸住比佢讀仁紀, 我地住果度好多人讀緊, 朝早好多人排隊搭校車!

你個仔而家先k2,可以慢慢睇定d先,唔駛咁快決定既~~
tsl=保良局陳守仁小學
我地間幼稚園好多畢業生都係讀仁紀同仁立的~~兩間都是不錯的選擇~~

婥蔚媽咪,
請問tsl面試係用英文定中文?問d乜呀?面試係見小朋友定係見埋父母?
原文章由 婥蔚媽咪 於 07-12-17 13:31 發表

你個仔而家先k2,可以慢慢睇定d先,唔駛咁快決定既~~
tsl=保良局陳守仁小學
我地間幼稚園好多畢業生都係讀仁紀同仁立的~~兩間都是不錯的選擇~~

原文章由 ahboo 於 07-12-30 00:32 發表
婥蔚媽咪,
請問tsl面試係用英文定中文?問d乜呀?面試係見小朋友定係見埋父母?

我囡in第一次時是用全英文問答的~~好多常識題~~又要自我介紹同有搶答題~~而第2次是用中文的~~好像是講故事~~不用in家長~~

嘩,咁高難度婥蔚都考到入去,佢真係好叻女呀!
原文章由 婥蔚媽咪 於 08-1-3 13:41 發表

我囡in第一次時是用全英文問答的~~好多常識題~~又要自我介紹同有搶答題~~而第2次是用中文的~~好像是講故事~~不用in家長~~

原文章由 ahboo 於 08-1-4 12:39 發表
嘩,咁高難度婥蔚都考到入去,佢真係好叻女呀!

THX~~其實我囡話佢都有d唔識ga~~我諗學校唔係真係睇佢地係咪識,而係睇佢地既表現夠唔夠愼定~~
‹ 上一主題|下一主題