用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 體藝一問
樓主: momwithcare
go

體藝一問 [複製鏈接]

回覆 #41 elsa2005 的文章

體藝轉左校長, 似乎大方向係只收band 1, 不過如果你真係好鐘意間學校,亦不妨一試, 反正都唔會影響你選校嘅quota

原文章由 elsa2005 於 07-12-20 03:46 發表

尤德爵士想幫助喜歡讀書+熱愛體育或藝術(唔一定要叻)嘅孩子,創造一個比較理想嘅發展空間俾佢地,真是非常之好。

而十一您作為體藝的家長,十分了解體藝的情況,提供好多有用的訊息給有需要的家長,抵讚!

但我唔明究竟邊d學生 ...

俾人誤會的感覺真的不好受!  我最不喜歡用負面字,因為學生要鼓勵,家長亦然。我用個「谷」字只不過是引用發問的家長所用的字,而用個「省」字也是為配合「谷」字的語調,「谷」「省」2字再加引號,除該段文字外,再搜尋不到「谷」字的踪影,估唔到咁都被人誤會,奈何!

「谷」與「訓練(Training)」有顯著分別,「訓練」係全面兼顧,有理論、有實踐,包括生理、心理,照顧眼前、也展望前境。「谷」就顯得有點不顧一切後果;例如:有運動員服食禁藥去爭取成績,有明星為接一部戲數月內增肥幾十磅,有國內舉重奧運金牌得主退役後,由於並無常人的教育基礎,只能在浴室幫人擦背...等,此之為「谷」。付出如斯代價,為乜!

至於有無學校或教練真係去「谷」的運動員而為「己」增光,就要自行判斷了。

[ 本文章最後由 十一 於 07-12-20 10:39 編輯 ]

我個人估計的收生標準:先要成績,後才是體/藝!

我聽現時中四學生講,現時的校長勁喜歡讀書叻,尤其是英文叻的學生。
你知啦,藝體並不是超級名中學,最top的band1學生未必肯入讀。因此要保住「英中」之名,需要收成績好的學生。

若能獲得面試資格,就要show才華。體/藝老師就由體能測試/畫畫挑選。

我也在「初中教育」post左d睇法,可去看看!

不過由於選體藝係額外配額,所以選擇體藝不會消耗自選學校配額(2間),所以一試亦無妨。

好耐未見咁吹水吹到連自己都可呃理嘅嘢,真開心,吹水啫,無傷大雅。不過咁,體藝有收生之優先權,佢收咗你就冇得報其它學校啦,報考之前一定要想清楚。

選擇體藝,要一條心,體藝有收生優先權。

因大部份入讀學生都要體藝為首選(除了唔覺意入讀者),大家都想清想楚,所以大部份學生都較易投入和適應。

原文章由 十一 於 07-12-6 11:27 發表
如果深一層考慮,體藝確實唔可以同任何一間中學比較,因為體藝入面有一半學生係運動員(500人),另一半係藝術愛好者(500人),佢地在校內唔係小眾,而係大眾。大家志趣相投,有傾有講,惺惺相惜,團隊精神濃厚,睇佢地真係好開心,雖然大家除學業外,都要兼顧多一項「專業興趣」,真係幾攰,不過我認為好值得,甚至認為全港學校都應該實行1+1培育(學術+興趣),假切資源許可。

其他中學入面的運動愛好者就不過係小眾,校內缺乏支援配套,老師專業知識不足,(運動會標槍、鐵餅試過擲中人,最近又試過起步槍整傷老師的眼),老師人數又不夠。學生在校內感覺像生活在寄養家庭,任何事只有求助私人教練(即係校外事),難有歸屬感,實在有點可憐!:cry:

吹水還吹水, 將自己間學校捧上天沒人怪你, 但唔好歪曲事實.
將人哋學校陸運會一單意外解成咁, 我都服咗你.

‹ 上一主題|下一主題