用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPD學校運作, 學生生活知多D
樓主: 宏媽
go

DBSPD學校運作, 學生生活知多D [複製鏈接]

Hi Onho,

Do you mind telling me which kg your elder son came from?  Thanks.

onho, 宏媽

其實有好多DBS & DBSPD既用家都有上BK
只係冇留言o即
其實我都忍左好耐都冇出聲
不過見到宏媽既留言就吹吓水

係BK見到名校既用家長都不多在topic留言
佢地好似榴連咁
鐘意既好鐘意 唔鐘意就好唔鐘意
最多人topic就係interview topic
係要攞料果陣
到冇2nd in 或2nd in完知自己機會不大就猛鬧人
donation∕relationship∕態度差∕舊新聞 & youtube影片都出埋 ...一大堆
咁你係一心想好開心同人分享既家長仲留唔留言呢?

donation.....
以我所見係DSOBA old boy association
有好多舊生無兒無女或
認同IB比仔女讀international school既都有donation
出錢既出錢 出力既出力
人地捐幾百萬等如我捐幾百蚊
學校係社會既縮影
唔通要憎人富貴厭人貧咩?
講真如果冇舊生同家長咁積極咁攪fund raising
以一間單靠政府資助既學校同每月果3800
有冇咁既環境同設施?
一個泳池唔夠仲要起多個indoor !
每年school fete D舊生都返嚟
我眼見一D睇唔arm嘢要買
但都要求其買D至走既人
點解? 咪份感情o羅
有舊生幫手起學校捐7千萬
唔通又只係想入番DBS?
講真如果我有7千萬可捐
咁身家都相信有幾億
唔洗讀DBS啦嘛 ! 好多choice啦 !
有興趣既可到DSOBA睇睇
http://dsoba.dsoba.com/index.php?option=com_zoom&Itemid=45&catid=28
Class84 donation & gathering
有D係仲單身或生個女
1975 1960 gathering
一班年過4 、50既舊生
着返校呔和昔日既老師同學返校擺幾圍
咪份感情同快樂回憶o羅

態度差....
每個機構也有最佳和最差員工
坦白講學校都有
隻眼仲生系頭頂呀
你問吓onho

仲有呀如果你有幸成功入到DBSPD
你便會知道小朋友係實至名歸
5歲就3級鋼琴2級小提琴
游泳1000米
個個有特異功能咁
亦有好多來自不出名的幼稚園
我重申呢D係家長和小朋友的功勞
唔系學校
唔好抹黑同抹殺人地既努力成果啦

我唔識打中文用手寫版寫了成個鐘
有時仲寫寫吓冇哂
但而家講完....舒服哂

[ 本文章最後由 hellomickey1 於 07-12-5 18:38 編輯 ]

hellomickey1, 多謝你的分享. 近日bk 好多人如xx 佢入唔到2nd in 佢地講 人地收左d 唔知物學生... 那邊唔知自己入左物同人地講其他學校不是... 其實bk 都係一個社會縮影, 亦係我地下一代的寫照.....

原文章由 hellomickey1 於 07-12-5 10:07 發表
onho, 宏媽

只係冇留言o即

佢地好似榴連咁
最 ...

Hi hellomickey1,
我想講,呢d咪係量度的問題囉!
我地唔能夠排除有些人有時會有些特別的心態。
可能大家處身的世界唔同,當你以為自己好中性咁分享緊一些自己認為好普通的事情,別人會認為係晒命。既然引致他人內心不安,就少講為妙!

至於學校好唔好,呢點好難講,唔同人有唔同體會,
同意你講"好似durian咁,中意就中意,唔中意就好唔中意",
我的用家朋友都因為某d原因,覺得好唔滿意DBS,咁呢個係佢親身體會、真實感覺,唔通就要認為佢係度講風涼話咩???!!!

無論如何,名氣只係會對大人起作用,
對細路來說,只要個環境適合佢成長,可以引發佢潛能就係好環境。

睇學校最基本係一間學校的老師教學是否認真,學習風氣及校風是否良好,最好當然有中學back up(呢點其實只係for家長唔洗咁辛苦only,並唔關係學校本身的優劣),這些條件其實已經好足夠。

原文章由 hellomickey1 於 07-12-5 10:07 發表
onho, 宏媽

只係冇留言o即
佢地好似榴連咁
最 ...

如果不合自己小朋友的性向,學校有名氣對小朋友來說又有何作用?

所以最重要,還是根據自己的情況,為自己找最適合自己。

onho, 宏媽

只係冇留言o即

佢地好似榴連咁
最 ...

"好似話除左全級頭3名有名次之外, 第4至第150既, 都只係有一個總分&平均分, 由家長同學生自行去同自己比較! 幾好!"
really? that is good.

原文章由 OnHo 於 07-12-5 07:19 發表
Hi,

正如hellomickey1所講, DBS班學生真係好鬼支持母校!  早係10月份, 話有班唔知係1982年畢業生舉行聚會, 1983果班又話出年佢地又要攪, 仲話要返學校個HALL攪! 成班已經係人地既爸爸, 但見佢地咁開心, 我又好感動 ...

回覆 #22 hellomickey1 的文章

講得好啱,希望各位家長冷靜D,唔好以徧蓋全。一間學校有咁多年歷史而能夠維持優良傳统及成績係唔簡單嘅。我始終覺得學校係提供學習環境氣氛,也要有家長努力配合才可以令小朋友成功。學校唔適合自己唔代表學校唔好。希望大家找到適合自己小朋友的學校。

[ 本文章最後由 BBHin 於 07-12-6 06:30 編輯 ]

Poorpapa, redhot, gracechung,

同意, 同意你們的想法!

原文章由 poorpapa 於 07-12-5 05:58 發表

That's true

無論入讀什麼小學,都應有如此態度

原文章由 redhot 於 07-12-5 12:05 發表
如果不合自己小朋友的性向,學校有名氣對小朋友來說又有何作用?

所以最重要,還是根據自己的情況,為自己找最適合自己。

[ 本文章最後由 宏媽 於 07-12-6 07:17 編輯 ]

OnHo, hellomickey1,

謝謝你們提供的資料,
不要因為有些人的不明理而介意,
你的的熱心幫助,
可以幫到我們為孩子找一所真正適合他的學校.
謝謝! 謝謝!

[ 本文章最後由 宏媽 於 07-12-6 07:20 編輯 ]

deleted

[ 本文章最後由 宏媽 於 07-12-15 17:38 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題