用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 成績一般, 操行好, 博唔博BAND 1
go

成績一般, 操行好, 博唔博BAND 1

小女成績屬BAND 2, 但操行A, 可唔可以博BAND 1 學校? 請賜教??

原文章由 Natalie128 於 07-12-2 12:10 發表
小女成績屬BAND 2, 但操行A, 可唔可以博BAND 1 學校? 請賜教??

博一的有收band 2生既band 1學校啦
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

Dear sorlo,

可否賜教九龍城區有邊間?因為我都快要選校,讓我多一點參考。多謝。

原文章由 sorlo 於 07-12-2 13:34 發表

博一的有收band 2生既band 1學校啦

原文章由 Natalie128 於 07-12-2 12:10 發表

如果要搏,就要睇下你邊區,有D區份英中多既,就可一搏,如果係英中少既區份,根本連BAND 1 生就唔夠分。咁就緊係搏唔過啦。仲有一點,要有準備,就係搏唔到的話,可能會派一間唔知係乜既學校比你。呢點一定要留意。祝好運。。。。。。。。

如果係自行派位,你要睇下間學校操行佔多少.很多學校都係著重成績的.就算有些學校會收band 2, 你都要留意這些band 2是否來自聯系/直屬小學.一般中上的band 1中學在自行收生都會選成績好的學生.

如果係大抽獎,你就唔好搏,band 2生派到band 1中學的機會很微.

Natalie128,

有一樣你要記住,如果好好彩比你博到入咗band 1,小朋友可唔可以跟得上呢?唔好誤會我唔係睇小個小朋友,但現實係好殘酷,如果勉強入咗但會讀得好辛苦同埋好有挫敗感,你要諗清楚啊!

好坦白講,除非有很強的課外活動,例如在學界或國際性比賽獲獎而符合該BAND 1 學校的需求;一般來說,在自行分配學位階段機會甚微。(直資學校例外) :cry:

除非你個女有d校際比賽嘅獎, 例如朗誦, 運動, 音樂等, 而且選擇一d 唔好太top嘅英文學校, 可以考慮港島區, 因為位多, 咁或者有機會interview, 但去到interview個part就難d, 因為會用全英語interview, 咁就睇你個女oral個part 掂唔掂. 不過我勸你最好只係自行收生階段博band 1, 到左攪珠就唔好博, 始終風險太高:(

原文章由 elbar 於 07-12-2 22:05 發表

好坦白講,除非有很強的課外活動,例如在學界或國際性比賽獲獎而符合該BAND 1 學校的需求;一般來說,在自行分配學位階段機會甚微。(直資學校例外) :cry: ...

deleted

但如果小朋友讀較有名的小學, 學校有80%band1, 但小朋友成績在band2(全級160人考120左右),那博band1中學是否可行呢, 其實我想問間小學出名D, 在面試時有無著數

咁就要睇下小朋友讀既係乜野學校, (傳統名校?地區名校?) 同埋你想報既係邊間中學(DGS? DBS? etc or 地區名中學)

原文章由 bluediamond 於 07-12-6 13:12 發表
但如果小朋友讀較有名的小學, 學校有80%band1生, 但小朋友成績在band2頭(全級160人考120左右),那博band1中學是否可行呢, 其實我想問間小學出名D, 在面試時有無著數 ...

我知道有些小學,學生的操行只分 A+, A 及 A- 三級
所以有些中學其實是不考慮操行的。

原文章由 bluediamond 於 07-12-6 13:12 發表 但如果小朋友讀較有名的小學, 學校有80%band1生, 但小朋友成績在band2頭(全級160人考120左右),那博band1中學是否可行呢, 其實我想問間小學出名D, 在面試時有無著數 ...

yes!小學出名D, 在面試時當然有好印象

或者提供兩所學校給你一試::
  • 德望 (直資)
  • 丘佐榮

升中成績問題,各位幫幫忙

小女在新蒲崗讀伍華小學,來年升中一,今次第2次呈分成績為中文C、英文A、數學B、常識C、操行A,而全級名次為83,本人想幫小女報讀banding1中學,這樣的成績可否報讀可立中學或有沒有家長可提意一些意見?   請各位家長幫幫忙。

原文章由 bernice311 於 07-12-27 17:31 發表
小女在新蒲崗讀伍華小學,來年升中一,今次第2次呈分成績為中文C、英文A、數學B、常識C、操行A,而全級名次為83,本人想幫小女報讀banding1中學,這樣的成績可否報讀可立中學或有沒有家長可提意一些意見?   請各位家長幫幫忙。 ...

自行同大抽獎都唔好報BAND 1中學喇,就算報BAND 2中學都要作保守選擇。。。。。

Sorry,直接D講句,千祈唔好博,機會好微 就算俾你博到,都怕跟唔上 到時你辛苦時,小朋友仲辛苦

其實係唔應該博Band 1, 因為好多Band 1中學都會以 "成績" 及 "操行" 作為收生準則。

原文章由 bernice311 於 07-12-27 17:31 發表
小女在新蒲崗讀伍華小學,來年升中一,今次第2次呈分成績為中文C、英文A、數學B、常識C、操行A,而全級名次為83,本人想幫小女報讀banding1中學,這樣的成績可否報讀可立中學或有沒有家長可提意一些意見?   請各位家長幫幫忙。 ...

回覆 #15 bernice311 的文章

可立雖然已是區內次選,
但....直接些,你的機會真的很微....

不如試些要求不太高的band2,
如孔仙洲、永光等~

其實呢....
小學生十個有七個,操行也非A則B吧,
所以我認為,
雖說要才德兼備,但回到根本,
成績才是決勝負的主要因素,
純粹我覺得~