用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若望英文書院 08 K1 聖若望的同學仔
go

08 K1 聖若望的同學仔 [複製鏈接]

Hello ! 好開心我既曉嵐可以係 聖若望既一份子:loveliness::loveliness::loveliness:...如果你BB都係08 K1的同學仔...請多多 !!!
   0    0    0    0

我都交了留位費,可以話俾我知聖若望考私立小學的實力強還是根德園強嗎?
本來聖若望是我的首選,但又聽到好多有關小學的不利消息,心大心小. 幫我分析吓啦.

THANKS

原文章由 lo_bobo 於 07-12-1 00:18 發表
Hello ! 好開心我既曉嵐可以係 聖若望既一份子:loveliness::loveliness::loveliness:...如果你BB都係08 K1的同學仔...請多多 !!!

原文章由 ac119 於 07-12-1 23:13 發表
我都交了留位費,可以話俾我知聖若望考私立小學的實力強還是根德園強嗎?
本來聖若望是我的首選,但又聽到好多有關小學的不利消息,心大心小. 幫我分析吓啦.

THANKS

...

我諗根德園會勁辛苦 ....睇你有冇時間同佢做功課 ....我都知道有關小學的不利消息....但佢地都話幼稚園好好bor.....d老師 & 同學仔好好感情.....如果係我....根德園冇小學部...你都當聖若望冇小學部黎compare......佢地d 英文上小學絕對冇問題....根德園就中文都勁....但真係好多功課....幼稚園就禁多功課....好慘 bor ...但如果我係non-working MaMa, 都會選根德園......我會睇多2yrs 小學的派位消息....maybe 岩岩行334...有d 唔stable jey.....其實派位都計埋你住邊,同埋Band 1 好多都係直資....唔一定100%關小學事.....到時選小一都係禁差咪出去try lor.....多個保險....

[ 本文章最後由 lo_bobo 於 07-12-3 12:54 編輯 ]

lo bobo
我好似聽人講SJC都好多功課架, 其實多不多功課我都無問題, 最重要我想小女所謂的好英文是不只講, 還要懂得寫,如果SJC的中文程度不差的話,我都會選SJC,當然最重要是SJC出來的學生扣門考小學的能力不比根德園差啦.

ac119
原文章由 lo_bobo 於 07-12-3 12:46 發表

我諗根德園會勁辛苦 ....睇你有冇時間同佢做功課 ....我都知道有關小學的不利消息....但佢地都話幼稚園好好bor.....d老師 & 同學仔好好感情.....如果係我....根德園冇小學部...你都當聖若望冇小 ...

hello...我囝囝jason亦將會入讀聖若望k1,,不過我幫佢報咗全日班 lo_bobo你呢?

SJC Kindergarten

原文章由 小松奈奈 於 07-12-3 20:00 發表
hello...我囝囝jason亦將會入讀聖若望k1,,不過我幫佢報咗全日班 lo_bobo你呢?

SJC都收我個女, 我亦相信其幼稚園應該OK, 以及好多人都話學校入面好開心.
其實, 最重要係小朋友吸收到學校都既知識,享受學校生活系最重要

SJC

Hello,

SJC今日通知了我收我個女, 但係我幫佢報左上午班, 反正K2都全日的, 等佢第一年唔好咁辛苦

我想請教下, 今日佢打電話比我話要入學登記, 佢話於下午5時至6時去, 點解唔係OFFICE HOUR 便可以嗎, 你們做了登記未呢, 另外你地住那裡的, 會否搭校車, 知道幾多錢嗎?

YY

原文章由 CSMammy 於 07-12-3 22:18 發表

SJC都收我個女, 我亦相信其幼稚園應該OK, 以及好多人都話學校入面好開心.
其實, 最重要係小朋友吸收到學校都既知識,享受學校生活系最重要

SJC

原文章由 yynicole 於 07-12-3 22:58 發表
Hello,

SJC今日通知了我收我個女, 但係我幫佢報左上午班, 反正K2都全日的, 等佢第一年唔好咁辛苦

我想請教下, 今日佢打電話比我話要入學登記, 佢話於下午5時至6時去, 點解唔係OFFICE HOUR 便可以嗎, 你們做了登記 ...

Hello yynicole,
你何時到學校Interview,點解咁遲先通知收你?我於11月已註冊了

SJC

原文章由 CSMammy 於 07-12-3 23:22 發表

Hello yynicole,
你何時到學校Interview,點解咁遲先通知收你?我於11月已註冊了

我因為遲報, 上個星期先INTERVIEW

但係請問登記有什麼資料會比我呢

原文章由 小松奈奈 於 07-12-3 20:00 發表

曉嵐係讀half day的......

原文章由 ac119 於 07-12-3 16:47 發表
lo bobo
我好似聽人講SJC都好多功課架, 其實多不多功課我都無問題, 最重要我想小女所謂的好英文是不只講, 還要懂得寫,如果SJC的中文程度不差的話,我都會選SJC,當然最重要是SJC出來的學生扣門考小學的能力不比根德園 ...

根德園K1係上午class , k2係下午class, K3係上午class.....我就唔ok la....cos 我must 要上午class....
扣門考小學的能力....我都唔clear.....但我諗根德園maybe 好d....

原文章由 CSMammy 於 07-12-3 22:18 發表

好多人都話學校入面好開心, 最重要係小朋友吸收到學校都既知識,享受學校生活系最重要.....100% agree...呢個都係我揀SJC 的reason......:loveliness:

唔知有幾多班呢.....

[ 本文章最後由 lo_bobo 於 07-12-4 13:01 編輯 ]

SJC

原文章由 lo_bobo 於 07-12-4 12:48 發表
唔知有幾多班呢.....

班數就唔知, 但幼稚園若有250人

原文章由 ac119 於 07-12-1 23:13 發表

THANKS

...

我都交左留位費, 並打算直上它的小學. 請問有乜不利小學的消息呀?

其他什費

原文章由 Ruby521 於 07-12-5 15:26 發表

我都交左留位費, 並打算直上它的小學. 請問有乜不利小學的消息呀?

請問除了一年的什費- 半個學期2000元外, 還要幾錢什費呢

請問有什麼不利消息???

我都交咗SJC留位費,但還未決定讀唔讀,St. Cat 就收咗呀囝 pm class,唔知交唔交留位費好!

原文章由 Ruby521 於 07-12-5 15:26 發表

D P.6 派位唔好lor.....你可以去"小學" 討論區睇下....但d人係針對某d miss lor.....好唔polite....你當睇8卦新聞gum睇會好d......

其實派位係同自己住bin, 睇下你有冇哥哥姐姐&你個冇人知點計既number都有關ka ma..... 派位唔好....唔一定100%係小學problem....

我都冇諗住要派位....而家D Band 1 小學,大部份都係直資or私立ka la.......你話你要幾lucky 先派位派到band 1....

[ 本文章最後由 lo_bobo 於 07-12-9 19:03 編輯 ]

聖若望英文書院好不好?

聖若望英文書院好不好?

請問有沒有人知道聖若望英文書院幼稚園和直屬小學好不好?
因有太多不好的傳言, 請各位給與意見。

你可以去"小學" 討論區睇下
‹ 上一主題|下一主題