用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 急問! 聖瑪加利大 VS 香港靈糧堂,請俾意見 ...
go

急問! 聖瑪加利大 VS 香港靈糧堂,請俾意見

你地覺得如果香港靈糧堂收左,重有無必要去聖瑪加利大到面試呢?

唔該!

我鍾意靈糧堂, 唔清楚聖瑪加利, 但點解唔in埋?!比多個choice自己都好!

原文章由 Heyheyhaha 於 07-11-29 17:28 發表
你地覺得如果香港靈糧堂收左,重有無必要去聖瑪加利大到面試呢?

唔該!

回覆 #1 Heyheyhaha 的文章

2間學校既環境, 教授方式, 宗教都有分別, 點解唔去in, 順道了解下都好呀!

我想問寶血定聖馬加利大好d,我就係寶血取錄咗,心目中是想入聖馬加利的。

原文章由 lkv 於 07-11-29 20:28 發表
我想問寶血定聖馬加利大好d,我就係寶血取錄咗,心目中是想入聖馬加利的。

同我去年一樣, 不過寶血收咗下午 (因小姐仔唔理老師), 而聖大收咗上午 (比較合作), 最後選擇咗聖大, 亦慶幸冇揀錯 , 小姐仔讀得好開心

BOBO:
   你知我係邊個嗎??我地住25/F ka!!! 我都好煩惱,宝血收左上午,聖大我都會in, 都不知點選好!! 兩問都幾似, 我都有朋友响呢兩間讀,都係話好好,所以唔知点!!

原文章由 pp1238 於 07-11-29 23:44 發表
BOBO:
   你知我係邊個嗎??我地住25/F ka!!! 我都好煩惱,宝血收左上午,聖大我都會in, 都不知點選好!! 兩問都幾似, 我都有朋友响呢兩間讀,都係話好好,所以唔知点!! ...

, C3 25/F ?  或者我知你係邊個.

其實我覺得睇你想佢將來入邊間小學, 再去衡量吓!
寶幼多數入番寶小, 而聖大多數入St. Paul.

回覆 #1 BoBo1021 的文章

BOBO:
       我個女好怕醜嗰個呀,其實因為我認得你個大眼妹呀!! 佢返學好似好開心喎!! 上次一問佢返學好冇玩,佢想都不想便話好啦!!
其實宝小我又無諗喎! 因為不喜歡中學, st.paul又係半日..

原文章由 pp1238 於 07-11-30 00:03 發表
BOBO:
       我個女好怕醜嗰個呀,其實因為我認得你個大眼妹呀!! 佢返學好似好開心喎!! 上次一問佢返學好冇玩,佢想都不想便話好啦!!
其實宝小我又無諗喎! 因為不喜歡中學, st.paul又係半日.. ...

冇錯小姐仔好enjoy返學, 佢初初返學都好怕醜呀, d老師叫佢樹熊妹妹, 但唔使好耐已經愛上返學啦!  

其實而家仲有好多學校係返半日喎, 例如聖心, St. Paul, 聖芳濟各, 軒尼詩官立...... 只要係好學校返半日冇問題喎. 最主要選適合佢讀既就得.

回覆 #8 pp1238 的文章

pp1238

Pls check PM. :

原文章由 BoBo1021 於 07-11-29 19:09 發表
2間學校既環境, 教授方式, 宗教都有分別, 點解唔去in, 順道了解下都好呀!

多謝大家既意見。原先係諗著佢地兩間所派既小學都差不多,所以先唔知去唔去好。

但聽完你地既意見,我會再認真考慮。唔該晒!

寶血及呂郭碧鳳都收左我個女上午班,今日in左聖瑪加利大..之後重有一間(大家必選中西區)...

如果寶血同聖大,會選聖大,因為主要睇返之後升小學情況,寶血大多數入寶血小或聖保祿..聖大就多數聖保祿、瑪利曼,聖心...如果係女仔就已經好明顯...反正學校環境一樣甘舒服....我都想個女入到.....

大家點睇呂郭???因為好似好多入到軒尼斯官小(住年40%),男他將來中學就多入英皇,女就入庇利羅氏..何東...好吸引

Hi vanwy,

We also did the interview in SMM yesterday.  I like this school because its primary school allocation.

I had chance talk to a father whose daughters now are studying in St Paul.  He said SMM is quite good for girls.

My dream school is Mary Mount.  

原文章由 vanwy 於 07-12-1 18:07 發表
寶血及呂郭碧鳳都收左我個女上午班,今日in左聖瑪加利大..之後重有一間(大家必選中西區)...

如果寶血同聖大,會選聖大,因為主要睇返之後升小學情況,寶血大多數入寶血小或聖保祿..聖大就多數聖保祿、瑪利曼,聖心...如果係女 ...

Mary Mount is my dream school, too

唔好意思, 其實我只知道聖大派小學派得好, 但係, 佢用咩野教學法, 一個星期有幾多堂外籍老師英語同普通話都唔知, 請問有冇人可以講解一下呢?

謝謝!

原文章由 Sumyeema1 於 07-12-2 07:28 發表
Hi vanwy,

We also did the interview in SMM yesterday.  I like this school because its primary school allocation.

I had chance talk to a father whose daughters now are studying in St Paul.  He said S ...

SMM 學習/教學方式 are活動教學、參觀、小組活動、專題研習 .

SMM does not have native English.  PTH - I am not sure.

As my girl is very active, so I like SMM's aproach 從遊戲中學習.  I am sure all kids love play with each other.  

原文章由 mimi1102 於 07-12-5 15:11 發表
唔好意思, 其實我只知道聖大派小學派得好, 但係, 佢用咩野教學法, 一個星期有幾多堂外籍老師英語同普通話都唔知, 請問有冇人可以講解一下呢?

謝謝!

...

Sumyeema1,

多謝你回覆呀 ~

原文章由 Sumyeema1 於 07-12-5 16:01 發表
SMM 學習/教學方式 are活動教學、參觀、小組活動、專題研習 .

SMM does not have native English.  PTH - I am not sure.

As my girl is very active, so I like SMM's aproach 從遊戲中學習.  I am sure all kid ...