用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問將軍澳區各小學.......
go

請問將軍澳區各小學.......

請問將軍澳區各小學.......

想請教將軍澳區各小學的評語!
還有將軍澳天主教小學好嗎?
謝謝!

Re: 請問將軍澳區各小學.......

你住將軍澳邊個屋苑?
我大女就續將軍澳天主教小學的,
聽聞都幾好, 她除了中, 英, 數, 常識之外,
還有科學(全英文), 宗教, 普通話等!

KMMaMa
請問天主教難唔難入 (我不是天主教徙及BB亦是獨女)
有沒有直屬小學
佢同旁邊間保良局那一間好D

我有朋友個仔要第三段才入將軍澳天主教小學, 只是得15分, 幼稚園是讀德寶, 隔鄰是保良局黃永樹小學, 種難入, 听聞話75%是收曾經在此校就讀兄弟姐妹的,

唔好意思
仲未識計分
請指教

big son + 2.8 old.

第三階段就是自己考入學校, (因自行收生 no. 政府分配 no.)

多謝各位回應!
其實是我姐剛搬入將軍澳中心,她兒子正在官塘某男校(私校)讀P3,成績中上.所以想搵一些比較好的學校!
希望各位比多些意見!謝謝!

黃永樹好d,但好難入

looby,

如果你家姐個仔讀緊嗰間學校無問題嘅,我就勸你家姐唔好同個仔轉校喇,第一,佢個仔已是三年班,轉得來都四年班喇,要開始部署升中,成績要計分嘅喇,如果佢轉左校唔多適應就敝,會影響佢個banding,第二,將軍澳好嘅中學唔多,呢個問題都好大,我哋好多將軍澳媽咪都千方百計咁畀個小朋友出去其他地區度讀,叫你家姐三思啦.

完全同意ballpen。我個囡讀官小,我只是部署讀官中,希望成功,唔需要去老遠返學,其實官中都是不錯架!

12312, hello, would u please comment about 德寶? Is it a good kindergarden? Which one is yr son study?