用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家心情平復未?
樓主: yuyumon
go

大家心情平復未? [複製鏈接]

回覆 #2 miffy2004 的文章

Dear Miffy2004 & Sandywu,
Thanks for your support. Hope all of you
good luck on 1st round.  Actually, all
津校和官校都唔係咁差. We upset because
we want to get the best for our kids
only.

由入表自行選校個刻 , 我心情都好忐忑不安, 無宗教分, 只得適齡和大囡 , 共 15 分, 但都希望會有奇蹟 ---- 似乎 mircale 無發生我大女生上 as well.  15 分真系好難派到. 當我老公 check 了無阿女個名 on list 時(我都唔敢去 check), 雖然預左抽到機會好微都有一絲唔開心, 唯有阿 Q 地安慰自己, 等大抽獎 lor.  或者抽到果間重好 tim.  

rubymo928

請各位家長不要氣餒,正如有家長說有些人會放棄,你便有機會。請收拾心情及為孩子作好準備。

祝各位小朋友都可以找到理想學校。  Good Luck !!

I am still upset!

I have not told my daughter the results yet.

I don't know how to tell her!

原文章由 eqqiqq 於 07-11-29 13:31 發表
Dear Miffy2004 & Sandywu,
Thanks for your support. Hope all of you
good luck on 1st round.  Actually, all
津校和官校都唔係咁差. We upset because
we want to get the best for our kids
only. ...

eqqiqq,

We all are good mummy since we have already done
our best for our children.

原文章由 SandyWu 於 07-11-30 12:35 發表

eqqiqq,

We all are good mummy since we have already done
our best for our children.

我覺得大抽獎機會刀唔錯的 la~~
同埋 2005 出生率刀偏低~~
好多人又報家幾十百間直資/ 私校~~
到時應該唔少位放返出黎~~

希望各位刀派倒心水學校啦~~

不過我諗過~~

第一位要堅持係心儀小學~~
第二位應該搵返間 ok 心儀但唔會最 hit 既小學~~
咁起碼小朋友刀有間唔差既學位先丫~~
佢就係我至愛既 151202 囡囡粉果 BB 啦~~ hehe~~^^

Yeah!  
原文章由 pp~~ 於 07-11-30 12:55 發表

不過我諗過~~

第二位應該搵返間  ...

原文章由 pp~~ 於 07-11-30 12:55 發表

不過我諗過~~

第二位應該搵返間  ...

我都想好似你堅持第一位心儀小學, 但經過全軍覆滅後,
我可能把第二心儀小學放第一位,我已經什麼信心都沒有了!
我係咪好傻!

原文章由 LapLapMa 於 07-11-30 14:30 發表

我都想好似你堅持第一位心儀小學, 但經過全軍覆滅後,
我可能把第二心儀小學放第一位,我已經什麼信心都沒有了!
我係咪好傻!

laplapma
嘩~~ 拜萬唔好放棄 AR~~

心儀小學一定要擺第一~~ !!
就算要叩門刀好~~ 你大條道理係對佢間學校係一條心丫嘛~~

講真~~ 我真係覺得家陣 d 家長咁大陣仗~~ 考定幾十間直資咁~~ 到時佢小朋友咪又只係讀一間.....大把位出返黎 la~~

叫門刀唔係無機會 ga~~

要堅持信念~~ 叩門最後刀係睇誠意既~~
而且講明大抽獎~~

唔會低機會 wo~~ 大家一樣之嘛~~!!

仲咩要放棄心儀小學益人中簽率高 d.....
佢就係我至愛既 151202 囡囡粉果 BB 啦~~ hehe~~^^

原文章由 C9C9 於 07-11-30 12:28 發表
I am still upset!
I have not told my daughter the results yet.
I don't know how to tell her!

我都無好明確同阿女講佢 1st round 派唔到, 反而之前考心儀直資 failed , 我就有同女女講考唔到, 阿女問我點解 .

well, 我同阿女講 "考唔到, 唔緊要, 因為會有一間重好學校安排比佢. : "

原文章由 yuyumon 於 07-11-27 21:06 發表
我當然明白你啦.......我都是同你一樣處境呀!

我都系兩手 fing fing 呀 !  我都有 worry , 有頭痛, 但系見步行步啦.  等大抽獎.

我女果班5個(計埋我女)考同一間直資, 2個都ok, 果刻真係幾down(都唔知係個女唔叻定我教得唔好)....
我只同佢報咗一間直資, 而家1st round 又衰埋, 好似趺咗入大海中浮沉.....無晒心機!!!

我一間都冇報,同樣1st round 衰咗,今日打電話去sfa問仲收唔收生,佢答話要寫信比校長連同成績表copy,都唔知有冇機會:( .
原文章由 my17223 於 07-11-30 17:16 發表
我女果班5個(計埋我女)考同一間直資, 2個都ok, 果刻真係幾down(都唔知係個女唔叻定我教得唔好)....
我只同佢報咗一間直資, 而家1st round 又衰埋, 好似趺咗入大海中浮沉.....無晒心機!!! ...
‹ 上一主題|下一主題