用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 紹邦幼兒學校
樓主: kyliejet
go

紹邦幼兒學校 [複製鏈接]

允祈爸爸

I am so glad to find your sharing here as I have given up St. Catherine and decided to let my son stay at YWCA too.

Anyway, we will be moving to Tsing Yi soon and also having headache about school bus.  Do you stay on West Kowloon side?  I am also contacting another BK mom who lives in Kwai Chung...
Maybe we should ask the school bus to open a route for us.  First stop at Tsing yi, then go pass West kowloon to school, are you interested?

允祈媽媽想搬去荔景,我想西九,  就係校車問題大家僵持不下.
若你們成事了, 我們又搬了, 也可方便了我們一程了.

原文章由 EthanMama 於 08-6-29 23:09 發表
允祈爸爸

I am so glad to find your sharing here as I have given up St. Catherine and decided to let my son stay at YWCA too.

Anyway, we will be moving to Tsing Yi soon and also having headache abou ...

你係來讀N1呀...如果係我囡囡又多同學仔.

原文章由 EthanMama 於 08-6-29 23:09 發表
允祈爸爸

Anyway, we will be moving to Tsing Yi soon and also having headache abou ...

回覆 #43 gabrielmw 的文章

允祈爸爸

如果你同媬姆車司機傾得掂, 你預埋我, 我住葵涌邨 ( 可以响葵興 mtr上車都得 ) , 而家我揾緊朋友幫手問下, 因為佢吔係做媬姆車架 ....

原文章由 gabrielmw 於 08-6-30 14:36 發表
你係來讀N1呀...如果係我囡囡又多同學仔.

哈哈 ... 佢係讀 k 1 呀

SAT 見你唔到, 你無返學既??  不過我地好快會成為同學仔了, 因為你張枱正是同我2個bb 隔鄰呢

原文章由 gabrielmw 於 08-6-29 22:17 發表
我都要返工呀? 家中只係老人家揍, 所以咪揀全日制的幼兒班

我週日去了堅尼地城睇樓. 西九碧海藍天業主向我們招手
我也找青衣. 搬去邊我未定

允祈爸爸

我有呀, 不過係早場 9:00-10:30, 我都有找過你, 因為仲有另一對孖仔, 我認錯了係你... 你記得我個女個名呀...

原文章由 felicityfun 於 08-7-7 13:04 發表
SAT 見你唔到, 你無返學既??  不過我地好快會成為同學仔了, 因為你張枱正是同我2個bb 隔鄰呢

乜有分早場同晏場架咩??  你見唔見到你自己個位呢, 就系響隔離LOR

原文章由 gabrielmw 於 08-7-8 17:06 發表
我有呀, 不過係早場 9:00-10:30, 我都有找過你, 因為仲有另一對孖仔, 我認錯了係你... 你記得我個女個名呀...

係呀...咁你係咪返遲o的呀...

你有冇用msm呀, 如有你不如add我 [email protected] 咁我們可以溝通多o的

原文章由 felicityfun 於 08-7-9 12:54 發表
乜有分早場同晏場架咩??  你見唔見到你自己個位呢, 就系響隔離LOR

[ 本文章最後由 gabrielmw 於 08-7-10 09:23 編輯 ]

各位好....我阿B依家一歲,諗住報紹邦的PLAYGROUP,出年又轉埋N1,唔知有冇BB之前係由PLAYGROUP轉上來架呢?PLAYGROUP好唔好架?
THANKS

http://gordonphoebe.spaces.live.com/?owner=1

N1咁早開學, 是實習期嗎?

我個女允祈由紹邦的PLAYGROUP, 讀至今天幼兒班.
過了暑期就升上初班

我在網誌剛發表一篇"紹邦幼兒學校結業禮", 介紹學校.

我們的網誌--BB允祈日記

原文章由 gphoebe 於 08-7-22 10:38 發表
各位好....我阿B依家一歲,諗住報紹邦的PLAYGROUP,出年又轉埋N1,唔知有冇BB之前係由PLAYGROUP轉上來架呢?PLAYGROUP好唔好架?
THANKS

原文章由 允祈爸爸 於 08-7-27 23:32 發表
過了暑期就升上初班

...

睇完你個 blog 1) 我諗我冇揀錯學校 2) 諗起長命梯真係 mouth:" />mouth:" /> mouth:" />mouth:" />

你囡囡係咪升 k2 啦 ?

原文章由 yanpik227 於 08-7-23 11:37 發表
N1咁早開學, 是實習期嗎?

其實 n1, k1-k3 都係咁早開學架

原文章由 允祈爸爸 於 08-7-27 23:32 發表
過了暑期就升上初班

...

我去睇咗你的日記了,你真是位好爸爸!我小女今年也系紹邦讀書了!但系我好擔心!因為我系上海嫁來香港的,我今日見到夫妻情感有文章控訴大陸人,很歧視大陸人。會不會真有那么多香港人那么討厭大陸來的,會不會影響囡囡以后的成長!我來香港后都生活的唔開心,因為這里無親人,無好朋友,無同學仔,有d人聽到講話不標準就歧視人,但生活有時有無得我揀。如果有的我揀,我寧愿回到我一直生活的城市!

我女兒升初班

(唔知算唔算K2?  )

不過, 我亦諗我冇揀錯學校

原文章由 cubixluk 於 08-8-1 20:23 發表

睇完你個 blog 1) 我諗我冇揀錯學校 2) 諗起長命梯真係 mouth:" />mouth:" /> mouth:" />mouth:" />

你囡囡係咪升 k2 啦 ?

我太太是上海人.
外父一家從鄉下到港, 也是一個親人朋友也沒有.

我們都是同一個民族, 談不上歧視. 至少我不歧視大陸人.
反之, 我能操過得去的普通話, 因為我自少認定自己是中國人.

至於歧視, 在香港常有歧視, 不只歧視大陸人, 同樣歧視印巴,
歧視菲印, 九龍塘歧視大角咀, 住高層歧視住低層, 住私樓歧視公屋户....歧視不單是香港人文化, 也是中國人文化, 我在大陸被歧視為
港燦.

早些日子, 我們同允祈去 Interview所謂名校, 也feel到歧視. 我從事保險, 投資和其他生意, 也 曾被歧視..

所以, 不要對号入座呢, 要往上歸類, 在香港這裡有的是機會和自強不息. 至少, 我不歧視你們.

其實,我認為影響囡囡以后的成長, 是父母的言行品格.
我只有努力做好自己.

願上主賜福給你和你家, 生 活愉快和諧.

允祈爸爸

原文章由 靜-candy 於 08-8-7 00:57 發表

我去睇咗你的日記了,你真是位好爸爸!我小女今年也系紹邦讀書了!但系我好擔心!因為我系上海嫁來香港的,我今日見到夫妻情感有文章控訴大陸人,很歧視大陸人。會不會真有那么多香港人那么討厭大陸來的,會不會影響囡囡以后的成 ...

原文章由 允祈爸爸 於 08-8-7 15:27 發表
我太太是上海人.
外父一家從鄉下到港, 也是一個親人朋友也沒有.

我們都是同一個民族, 談不上歧視. 至少我不歧視大陸人.
反之, 我能操過得去的普通話, 因為我自少認定自己是中國人.

至於歧視, 在香港常有歧視, 不 ...

thanks a lot!很開心你太太是上海人,很開心你很忙也能安慰素不相識的人!其實香港和其他地方都一樣,都有熱心的好心腸的人,或是冷漠的勢利的人。我想只要我做好自己,努力向上,我就不會被世界拋棄!可能在香港會有小小自卑,是以前的生活從未涉及過的,所以就開始不適應周遭的生活了,我想我會調整好情緒,去享受人生的過程!
‹ 上一主題|下一主題